DAN OPĆINE ČAGLIN – Uz ustrajan rad i entuzijazam, moguće je mijenjati negativne trendove

Datum objave: 17. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

ČAGLIN – Općina Čaglin u proteklih je godinu dana, unatoč lošoj startnoj poziciji, ostvarila značajne rezultate, potvrđujući kako je radom i entuzijazmom čelništva, moguće osigurati stabilnost i stvoriti pretpostavke za boljitak i razvoj. U pozitivnom tonu, unatoč općepoznatim negativnim trendovima, protekla je i svečana sjednica Općinskog vijeća održana u prigodi Dana Općine, jer razloga za optimizam ima.

Mještani i mještanke Čaglina, po mnogo čemu specifične općine, smještene na tromeđi Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, polaganjem vijenaca četvorici poginulih branitelja svog kraja, a potom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježili su Dan Općine. Učinili su to u društvu brojnih gostiju i prijatelja-državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikole Mažara, predstavnika Županije Požeško slavonske, grada Požege, kolega gradonačelnika i načelnika iz sve tri susjedne županije-gradova Pleternice, Kutjeva i Pakraca i Općina Jakšić, Kaptol, Velika, Brodski Stupnik, Podcrkavlje, Sibinj i Sapnica Đakovačka, predstavnika ustanova, institucija i svih onih koji su Čaglinčanima, te prije svega, općinskom vodstvu, željeli čestitati na realiziranom i pružiti podršku u daljnjim aktivnostima.

Jer, unatoč lošoj startnoj poziciji i negativnim trendovima, Općina Čaglin je u prethodnom jednogodišnjem razdoblju, ostvarila značajne rezultate, osigurala stabilnost i počela stvarati temelje za boljitak i razvoj. S realiziranim je, prepoznatljivo jednostavno i samozatajno, upoznao prvi čovjek Općine, načelnik Dalibor Bardač, iskoristivši priliku goste najprije upoznati sa „životopisom“ Čaglina.

„Općina smo s 31 naseljem, smještena na tromeđi županija, na mjestu značajnih prometnih pravaca, dobre povezanosti. Situaciju bi, ipak, značajno poboljšao status brdsko planinskog područja, koji još uvijek nismo uspjeli ostvariti, a koji će, zasigurno, imati utjecaja na razvoj. Misija Općine Čaglin je osigurati mještanima najbolje moguće uvjete života, uz održivi razvoj i očuvanje prirodnih posebnosti, a njena vizija-postati poželjno mjesto za život s razvijenim turizmom, poduzetništvom i poljoprivredom, zaštićenih prirdnih krajobraza i poznate kulturne i povijesne baštine. Time smo se vodili i tijekom proteklih godinu dana, radeći i nadalje, u, za Slavoniju, nepovoljnim vremenima. Okolnosti su to koje moramo prihvatiti ali se i s njima ne pomiriti, nego nastojati raditi još napornije i ustrajnije, stvarajući uvjete ili za ostanak ili za povratak. Koliko u tome uspijevamo, prosudit ćete sami.“, rekao je, pozdravljajući goste, domaćin, načelnik Bardač.

„U ovom trenutku, zahvaljujući brojnim projektima manje i veće vrijednosti, realiziranim i u pripremi, kroz Općinu „kola“ 30 do 40 milijuna kuna, što je, za Općinu poput naše, priličan iznos. Rezultati toga su završetak vanjskog uređenja zgrade bivše Općine Ruševo, zamjena krovišta na društvenom domu Novi Zdenkovac, rekonstrukcija Kolodvorske ulice, završetak prve faze izgradnje zdravstvene ambulante, iznimno važnog projekta,pješačkog mosta u Čaglinu, vanjsko uređenje dječjeg vrtića, energetska obnova zgrade Općine, rekonstrukcija ulice Vladimira Nazora u kojoj su osnovna škola, dvorana i dječji vrtić, gdje je u tijeku postupak javne nabave za izvođača radova, uređenje područja oko Sovskog jezera-katastarska izmjera za budući kamp, odmorište i promatračnicu,tu je i rekonstrukcija državne ceste D53, projekt Hrvatskih cesta koji će, uvelike utjecati na poboljšanje kvalitete života, kanalizacijska mreža u Ulici Matije Gupca, na kojoj radovi počinju uskoro, pročišćač otpadnih voda, izgradnja vatrogasnog doma.

Uz aktualne i projekte u pripremi, pred nama je izrada programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem kojim ćemo našim OPG-ima osigurati stabilnost i sigurnost, stalna briga o mladima, pomoć umirovljenicima, ulaganja u odgoj i obrazovanje, razvoj civilnog društva. Sve to bez jedne kune kredita, podmirujući na vrijeme obveze, s transparentnošću proračuna ocijenjenog od strane Instituta za javne financije s ocjenom „pet“ i otvorenim vratima za sve.“, rezimirao je učinjeno u prethodnom jednogodišnjem razdoblju, načelnik Dalibor Bardač, zahvaljući na podršci i pomoći u radu Županiji, kolegama načelnicima i gradonačelnicima.

Rezultate Općine Čaglin na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pohvalio je, u ime Županije, dožupan i „domaći čovjek“, Željko Jakopović, ističući kako je ustrajnim radom i entuzijazmom, kvalitetnim planiranjem i lobiranjem, uz podršku ministarstava i Županije, unatoč lošijoj startnoj poziciji i nezavidnom statusu najnerazvijenijeg kraja, moguće mijenjati negativne trendove, što potvrđuje i Općina Čaglin.

„Uz ovakve rezultate, opstojnost i samoodrživost Općine je neupitna“, zaključio je Jakopović. U ime gostiju, Dan Općine Čaglin mještanima je čestitao gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir, pohvalivši rad načelnika i njegovu spremnost da o problemima javno progovori, ali i za njih ponudi rješenje. “Moj je Dado puno radio. Tako bi se, nekako, mogao rezimirati načelnikov govor, realan, ali i optimističan, iz kojeg su, itekako vidljiva postignuća i pretpostavke za razvoj i boljitak Općine“, rekao je, parafrazirajući stihove poznate slavonske pjesme, gradonačelnik Kutjeva.

Uz priliku za predstavljanje učinjenoga, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća upriličenog uz Dan Općine, zaslužnim su pojedinicima uručena priznanja. Ovogodišnji laureati su NK“Omladinac“, Marta Vidmar, učenica 6.razreda, medaljama ovjenčana uspješna judistica i Mato Veić, povratnik u Ruševo iz Švicarske i vrijedan donator požeške bolnice.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn