DAN OPĆINE ČAGLIN – Svečana sjednica i priznanja zaslužnima

Datum objave: 17. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

ČAGLIN – Svečanom sjednicom Općinskog vijeća održanom u mjesnom domu u Milanlugu Općina Čaglin proslavila je svoj Dan. Uz osvrt na dobre rezultate i ostvarene projekte, zaslužnima su uručene i prigodne zahvalnice.

Tri desetljeća je prošlo do uspostave općine Čaglin, a jubilarnu obljetnicu mještani ove općine smještene na tromeđi Požeško slavonske, Brodsko posavske i Osječko baranjske županije, proslavili su polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulim braniteljima svog kraja, svetom misom u crkvi sv. Alojzija Gonzage, a potom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća.

U slavlju su im se svojim dolaskom pridružili brojni gosti i prijatelji – Davor Huška ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU županica požeško-slavonske županije Antonija Jozić, njen zamjenik Nikola Ivanović, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, pročelnik Općine Velika Valentin Raguž, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka, predsjednik Općinskog vijeća Općine Brodski Stupnik Zlatko Prskalo te drugi gosti i predstavnici kulturnog i gospodarskog života Županije.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić, a prigodnim riječima svoje mještane i sve goste pozdravio je načelnik Općine Čaglin Dalibor Bardač uz osvrt na postignuto te najavu novih aktivnosti. “Trideset godina je prošlo od uspostave naše općine te osobno smatram da je takva organizacija JLS-a bila dobra odluka i da bi svaka eventualna drugačija reorganizacija bila pogubna za naselja koja su u sastavu Općine Čaglin, a vjerujem da moje mišljenje dijele i ostali kolege načelnici, naglasio je načelnik Bardač.

“Kroz sve ove godine, pa tako i kroz proteklu nastojali smo svojim radom i angažmanom osigurati svojim stanovnicima najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim zahtjevima i potrebama. Nadam se da smo u tome uspjeli. Smatram da za općinu poput naše nema malih i velikih projekata, svi su iznimno važi i svi se oni rade na dobrobit naselja i naših stanovnika.” dodao je. U prošloj godini obavljeni su tako brojni radovi na cestovnoj, društvenoj i komunalnoj infrastrukturi – od projekata javne rasvjete u 8 naselja čime je ostvarena znatna ušteda na potrošnji električne energije do uređenja cesta u naseljima Vlatkovac i Zdenkovac, pristupnog puta u Ljeskovici i drugi. Od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za potporu održavanja predškolske djelatnosti odobreno je 18.150 eura te će ugovor biti potpisan 18. travnja.

“Gotovo svaki od ovih projekata sufinanciran je od strane nekog ministarstva te je i to dokaz da svaki euro koji možemo nastojimo privući iz raznih izvora, a ne trošiti iz vlastitog proračuna. Općina Čaglin brine i o svojim najmlađim stanovnicima pa novorođenu djecu, odnosno njihove roditelje sufinanciramo s po 300 eura za prvo i drugi i 430 eura za svako sljedeće dijete. Ponosni smo što smo među rijetkim općinama u RH koja osigurava besplatno pohađanje vrtića, koji je otvoren 2020. godine kao ustrojbena jedinica pri osnovnoj školi. Za našu osnovnu školu izdvajamo svake godine blizu 3000 eura, a četvrtu godinu zaredom osiguravamo sredstva za kupnju radnih bilježnica za sve učenike. Za sve srednjoškolce osiguravamo stipendije u iznosu od 30 eura, a za studente 40 eura mjesečno. Od prošle godine sukladno programu mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji na području Općine Čaglin, mladim obiteljima sufinanciramo kupnju odnosno izgradnju kuće ili stana, a brinemo i od 12 udruga čiji opstanak također ovisi o financijskim sredstvima općine. ” rekao je, između ostalog, načelnik Bardač.

Da i u budućnosti namjeravaju ulagati u projekte i koristiti natječaje ministarstva i fondova EU potvrđuje i činjenica da imaju 4 razrađena projekta za uređenje kampa i kamp odmorišta na Sovskom jezeru, prenamjenu mjesnog doma u info centar i projekt promatračnice te ishođena građevinska dozvola za izgradnju vodovodne mreže u naselju Latinovac. U ovoj godini u planu je nastavka radova na asfaltiranju i uređenju cesta i ulica za koje se izrađuju troškovnici, a spremna je i građevinska dozvola za izgradnju vatrogasnog doma u Čaglinu. Radi se puno, podrška ne nedostaje no ostaju i neki nerazriješeni problemi, naglasio je načelnik. “Ne možemo biti zadovoljni činjenicom da se, unatoč obećanjima još uvijek radi na obnovi željezničke pruge Čaglin – Našice. Spominjali smo prošle godine i prošlih godina i pročišćivač otpadnih voda koji isto tako nismo uspjeli realizirati pa ovim putem apeliram na sve one aktere koji su uključeni u taj dio da se maksimalno angažiraju kako bi se taj projekt završio i da ga više na ovakvim događanjima ne moramo isticati, ” naglasio je načelnik Bardač uz zahvalu svim udrugama, OPG-ovima, gospodarstvenicima, obrtnicima te svim marljivim i hrabrim ljudima koji stvaraju, ostaju i opstaju na području ova općine.

U ime gradonačelnika i načelnika Dan općine čestitao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, a prigodnu čestitku uputila je i županica Antonija Jozić. “Trideset godina jedne općine čini se puno, ali zapravo, u životu čovjeka to su godine koje nisu tako velike, godine kada je mlada osoba tek formirana za pravi životni put. Prije osam godina, 22. ožujka odgovornost za upravljanje općinom Čaglin preuzeo je jedan mladi čovjek, današnji načelnik općine koji punih osam godina na čelu općine mijenja vizure, radi projekte, radi programe. Često je samozatajan, skroman, o projektima govori na način – neka projekti govore sami za sebe. Ali, ako ćemo biti iskreni, koliko s radilo u proteklih osam godina, vjerujem da se radilo daleko više nego u one prve 22 godine ove općine. Stoga, Tebi načelniče općine Čaglin, Tebi predsjedniče Općinskog vijeća i svim vama zaslužnima koji ste radili i davali podršku našem Daliboru, od srca čestitam na svim iskoracima koje ste učinili,” rekla je županica.

Čestitke je uputio i ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Davor Huška, a svečana sjednica bila je prigoda i za zahvalu zaslužnima. Zahvalnicu Općine Čaglin primila je Udruga građana “Put, istina, život”, a nagrade Općine Čaglin primili su DVD Ruševo, Lana Knaus i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnica PSŽ, Ogranak Čaglin.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn