DAN OPĆINE BRESTOVAC – Otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i uručena priznanja

Datum objave: 21. 9. 2022. | Kategorija: Društvo

BRESTOVAC – Otkrivanjem spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s brestovačkog područja i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Brestovcu je proslavljen Dan općine i blagdan Sv. Mateja.

Uz otkrivanje spomenika, postavljenog u središtu mjesta, na prostoru pored župne crkve kao simbol vječne zahvalnosti hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote za suverenu Republiku Hrvatsku, najvažniji dan u životu svake općine u Brestovcu je obilježen i osvrtom na ostvarene rezultate te dodjelom priznanja i zahvalnica. U nazočnosti brojnih gostiju i suradnika, predstavnika državne, županijske i lokalnih vlasti, udruga i institucija, bila je to prilika za podsjećanje na niz važnih realiziranih projekata ali i najavu onoga što je u pripremi, s ciljem podizanja kvalitete življenja i stvaranja mjesta po mjeri čovjeka. “Unatoč svim izazovima ostvarena su značajna ulaganja, prvenstveno u komunalnu-infrastrukturu.” rekao je načelnik Zdravko Mandić.

“Radimo konstantno na modernizaciji javne rasvjete, u ovom razdoblju to smo učinili u naseljima Ivandol, Deževci i Orljavac te u Rasnoj. Napravili smo cjelovitu obnovu mjesnog doma u Skenderovcima i sada se polako nazire kraj ciklusu obnove mjesnih domova na području općine. Ako ovome dodamo i ulaganje u građevine za javnu vodoopskrbu i odvodnju koje provodimo s tvrtkom Tekija, to su radovi izgradnje preostalog dijela kanalizacijske mreže u naselju Nurkovac te produžetci vodovodnih mreža, odrađene su investicije od ukupno 4,2 milijuna kuna. Kao potpomognuto područje druge skupine i kao brdsko-planinsko područje koristimo potpore Ministarstva regionalnog razvoja i programe održivog razvoja lokalne zajednice i pri tom imamo svestranu podršku ministarstva. Ove godine izvršena je i izgradnja kružnog toka u Brestovcu, to je projekt Hrvatskih cesta, vrijedan oko 4 milijuna kuna, a značajan je zbog protočnosti prometa. Trenutno je također otvoreno nekoliko gradilišta, a pripremamo i projekte za realizaciju u budućem razdoblju pri čemu nas najviše raduje najznačajniji projekt – izgradnja dječjeg vrtića u Brestovcu za koji je pripremljena tehnička dokumentacija i prijavili smo ga po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, a tražili smo bespovratnu pomoć u iznosu od 5, 7 milijuna kuna.” rekao je između ostalog načelnik Mandić.

Dan općine svojim domaćinima prigodnim riječima čestitali su u ime ostalih općina i gradova načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević te izaslanik ministrice, ravnatelj uprave za financije i IT-sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška. Posebnu čestitku uputila je županica Antonija Jozić.

“Kroz cijeli današnji dan proteže se emocija vezana za stvaranje hrvatske države. Na otkrivanju spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine Brestovac svjedočili smo emotivnom trenutku kada je majka poginulog branitelja nakon otkrivanja spomen-obilježja poljubila hladni kamen…u crkvi je župnik poručio načelniku općine i svima nama da radimo dobro, na korist naših građana – radi onih čija su imena uklesana i na ovom spomen-obilježju, radi žrtve njihovih roditelja, radi budućnosti naše djece pozvani smo činiti dobro. Stoga, načelniče, predsjedniče općinskog vijeća i svima vama vijećnicima te vašim suradnicima čestitam na svemu dobrome što činite za razvoj općine Brestovac,” naglasila je županica.

Na svečanost sjednici uručene su i godišnje nagrade Općine Brestovac, a ove godine laureati su veterinarska tehničarka i predana članica mjesnog DVD-a Lucija Budić iz Brestovca, OPG Voćarstvo Boić iz Skenderovaca, Udruga Šahovski klub Brestovac i izvrsni učenik Leonardo Franić iz Deževaca. Posebna zahvalnica za brojne donacije zajednici dodijeljena je gospođi Nevenki Vranješević iz Orljavca.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn