DAN OPĆINE BRESTOVAC – Nastavak pozitivnih trendova, za kontinuitet i stabilnost cijele Općine

Datum objave: 24. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

BRESTOVAC – Želeći podijeliti uspjehe s prijateljima i suradnicima i podvući crtu pod realizirano u proteklom razdoblju, mještani Općine Brestovac svečanom su sjednicom Općinskog vijeća obilježili najvažniji dan u životu Općine i blagdan svog zaštitnika, svetog Mateja.

Podvlačeći crtu pod učinjeno u proteklom razdoblju, naglašavajući, istovremeno, važnost stabilnosti i političkog kontinuiteta, mještani Općine Brestovac svečanom su sjednicom Općinskog vijeća obilježili najvažniji dan u životu Općine i blagdan svog zaštitnika, svetog Mateja. Učinili su to u nazočnosti brojnih gostiju i suradnika, predstavnika državne, županijske i lokalnih vlasti, udruga i institucija. Bila je to prilika i za podsjećanje na niz važnih realiziranih projekata ali i najavu svega onoga što je u pripremi, s ciljem podizanja kvalitete življenja i stvaranja mjesta po mjeri čovjeka.

Učinio je to čelni čovjek Općine, dugogodišnji uspješni načelnik Zdravko Mandić, pozdravljajući drage goste u novoizgrađenom Vatrogasnom domu ukupne vrijednosti 7,2 milijuna kuna, realiziranom kroz Program ruralnog razvoja. Riječ je o, tek jednom u nizu projekata koji su, uz značajne pozitivne promjene u fiskalnim kapacitetima jedinica lokalne samouprave, obilježili mandatno razdoblje 2017-2021.godina.

“Uz niz dobro iskorištenih potpora za projekte adaptacija mjesnih domova, istinska središta društevnog života svake sredine, izgradnje pješačkih staza, uređenje cesta, ostvarivanje prava na stambeno zbrinjvanje, Općina Brestovac u proteklom je razdoblju povećanje prihoda najvećim dijelom usmjerila za kapitalna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, jer, upravo su takva ulaganja od posebnog značaja za kvalitetniji život u malim mjestima. Rekapitulirajući učinjeno, ali i najavljujući sve ono što nas tek čeka, svakako valja spomenuti i dva projekta koja će uveliko promijeniti izgled općinskog središta. Na prvom mjestu to je izgradnja dječjeg vrtića u Brestovcu, projekt na koji čekamo još od 2013.godine. Zemljište za lokaciju je osigurano-između Osnovne škole Dragutina Lermana i Župne crkve Brestovac, a izrada projektne dokumentacije za objekt kapaciteta 4 dječje skupine sa popratnim sadržajem i opremom, u završnoj fazi. Drugi jednako značajan projekt je rekonstrukcija križanja državnih cesta, odnosno izgradnja kružnog toka, projekt Hrvatskih cesta za koji je ishođena projektna dokumentacija, proveden postupak javne nabave, odabran izvođač, te se očekuje početak radova vrijednih 4 milijuna kuna. U planu je i stavljanje u funkciju Gospodarskih zona Nurkovac i Završje, kao i nastavak geodetskih izmjera, a tu je i nastavak radova na završetku izgradnje kanalizacijskog sustava Završje-Brestovac, proširenju i unapređenju vodoopskrbne mreže, projektu uvođenja javne rasvjete po najvišim ekološkim standardima, kao i priprema za izgradnju novog spomen-obilježja.” rekao je načelnik.

“Uz sve do sada navedeno, pred nama je i niz drugih aktivnosti, projekata i izazova od kojih, svjesni mogućih teškoća, nećemo odustati, vodeći se politikom ravnomjernog infrastrukturnog i svekolikog razvoja svakog dijela Općine. Kao i dosadašnjih godina, činit ćemo to na promišljen i razuman način s ciljem očuvanja interesa daljnjeg razvoja brestovačkog kraja i života na selu, nastojeći pri tom doprinijeti i smanjenju trenda iseljavanja. U prilog perspektivama razvoja svakako idu i kapitalni projekti sa županijske i državne razine, prije svega projekt izgradnje akumulacije Kamenska i brze ceste Brestovac-Staro Petrovo Selo”, rekao je, između ostaloga, prvi čovjek Općine, načelnik Zdravko Mandić, podsjećajući kako je, promišljenim upravljanjem, pa i zaštitom Svetog Mateja, općinska blagajna svih ovih godina uspješno sačuvana od izazova i nestabilnosti.

Mudrost, kvalitetu i skromnost čelništva Općine apostrofirali su, čestitajući mještanima Brestovca njihov dan i govornici- županica Požeško slavonske županije, Antonija Jozić, Ivica Kovačević, prvi čovjek Općine Jakšić – u ime svih kolega, te Davor Huška, državni tajnik, izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, naglašavajući kako su, za dobre ideje i projekte poput ovih Općine Brestovac, njihova vrata uvijek otvorena.

Svečana sjednica Općinskog vijeća tradicionalno je i prigoda za dodjelu najviših općinskih priznanja svima onima koji su svojim radom i djelovanjem poboljšali život Općine. Ta čast ove je godine pripala Janu Kovačeviću iz Ivandola, učeniku 5.b, pobjedniku Županijskog natjecanja iz matematike, Planinarskoj sekciji Kapavac iz Zakorenja, jednoj od najaktivnijih u Hrvatskom planinaskom društvu Sokolovac Požega, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško slavonske županije, ogranak Općine Brestovac, te tvrtki ACS d.o.o., “malom poduzeću velikih ambicija”. U ime nagrađenih na primljenim priznanjima zahvalio je Slavko Lončarević, član Planinarske sekcije. Uz mnogobrojne mještane, predstavnike vojske, policije, ustanova i institucija, društvenog i kulturnog života, svečanosti Dana Općine Brestovac nazočili su i gradonačelnici Gradova Pakrac, saborska zastupnica Anamarija Blažević, Lipika-Vinko Kasana, Kutjeva-Josip Budimir, Pleternice-Marija Šarić, kao i načelnici Općina Požeško slavonske županije.

TEKST: Simonida Tarbuk              FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn