DAN NARCISA U POŽEGI – S nježnim cvijetom za snažniju svijest o važnosti preventivnih pregleda

Datum objave: 02. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega danas su prigodnom javnozdravstvenom akcijom obilježili „Dan narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke.

Na štandu u Pješačkoj zoni članice Lige i Kluba žena operiranih nadojci dijelile su edukativne brošure te prodavale cvjetovi narcisa. Sva prikupljena sredstva, kao i prijašnjh godina, usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke.

Svijest o velikoj važnosti redovitih preventivnih pregleda dojki u Požeško-slavonskoj županiji i dalje na visokoj razini, no pandemija COVID-19 ostavila je traga i u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, naglasila je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

“U ovom razdoblju, kada je cijeli sustav bio opterećen imali smo i manji broj termina na rasplaganju na rengenu i nismo mogli pozivati puno žena na preventivne preglede.No, s bolnicom imamo dobru suradnju i čim je završio zadnji val, značajno smo povećali, čak utrostručili broj termina te dodali radne subote i nadamo se kako ćemo uskoro doći na onu predpandemijsku razinu kada smo doista imali izvrsne podatke o provedbi Nacionalnog programa. Nešto je manje novootkrivenih, jer je bilo i manje učinjenih mamografija, no brine nas broj onih koji su kasno otkriveni što je bilo za očekivati.” rekla je Kovačević.

Dodala je kako su, u suradnji s Gradom Pakracom pred rješavanjem problema preventivnih pregleda na tom području. “Kako u Pakracu mamograf u bolnici već nekolko godina nije uključen u program jer ne zadovoljava kriterije kvalitete, pokušavamo problem riješiti s prijevozom za Požegu, a nadamo se kako će već krajem travnja biti i prvi dolazak mobilnog mamografa u Pakrac.

Svojim dolaskom akciju je podržao i zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević, a ovom prilikom pozvane su sve žene koje se nisu odazvale pozivu na mamografski pregled koji je nakon 50. godine života potrebno napraviti najmanje jednom u dvije godine da se jave kako bi dobile termin za pregled na 034/311-563 ili na javno.zdravstvo.sestra@zjz-pozega.hr.

TEKST: S. P.           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn