DAN NARCISA U POŽEGI – Nacionalni program daje rezultate, smrtnost od raka dojke je u padu

Datum objave: 25. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka Požega i Klub žena operiranih na dojci Požega obilježili su javnozdravstvenom akcijom „Dan narcisa“, dan posvećen borbi protiv raka dojke. Ovih dana kreće novi, osmi ciklus pozivanja žena na mamografiju – odazovite se !

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Narcis, jedan od najotpornijih proljetnih cvijetova,  simbol je nade i pravi podsjetnik kako o zdravlju treba brinuti, jer rano otkrivanje raka doslovno znači život.

Rak dojke najčešći je dijagnosticiran oblik raka u žena te gotovo 1 od 4 slučaja dijagnosticiranog raka bude upravo rak dojke. Upravo s ciljem promocije prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, svake se godine provodi humanitarna akcija čiji su simbol narcisi koji su, kao prvi i najotporniji proljetni cvijet prepoznati i kao simbol nade u ozdravljenje za oboljele od raka. Obilježavanjem Dana narcisa javnost se osvještava o raku, a građani se educira o prevenciji i odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja bolesti te najboljim oblicima liječenja. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi se od 2006. godine i dao je vrlo optimistične rezultate, kaže nam voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Lige protiv raka Požega dr. Jasmina Kovačević.

“Sve naše sugrađanke u dobi 50+ dobivaju pozive, odazivaju se u velikom broju na preglede i možemo i dalje biti zadovoljni odazivom. Program smo dodatno unaprijedili dolaskom mobilnog mamografa na područje Pakraca i Lipika, koji će doći odmah tjedan nakon Uskrsa te pozivamo žene s tog područja da se odazovu.Ujedno otvaramo ovih dana novi, osmi ciklus pozivanja. Kada je riječ o pokazateljima u našoj županiji možemo reći da smo s novootkrivenim slučajevima raka i dalje u nacionalnom prosjeku.Smrtnost na razini Hrvatske je u padu što su konačno dobre vijesti nakon puno godina provedbe programa . Imamo pad od 25 posto što se tiče smrtnosti što znači da je nacionalni program ipak uspio polučiti uspjeh i nadamo se da će tako ostati. Rak dojke trebao bi postati kronična bolest s kojom se živi vrlo kvalitetno kada prođe neugodni period liječenja. Iza toga, pred ženama trebaju biti godine kvalitetnog, zdravog života, uz povremene kontrole. To nam je cilj,” naglasila je dr. Kovačević.

Uz tajnika Lige protiv raka Požega dr. Nikolu Gotovca i ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Matu Matijevića, ovu vrijednu akciju podržali su i zamjenik županice Ferdinad Troha te požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn