DAN NARCISA U POŽEGI – Buket narcisa, humanosti, edukacije i prevencije

Datum objave: 30. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo, županijske podružnice Lige protiv raka i Kluba žena operiranih na dojci Požega, danas je u Požegi obilježen „Dan narcisa“ prigodnom javnozdravstvenom akcijom.

Već tradicionalno u sklopu ove javnozdravstvene akcije dijele se edukativne brošure i prodaju donirani cvjetovi narcisa. Sva prikupljena sredstva usmjeravaju se za pomoć pri ranom otkrivanju raka dojke, te za pomoć ženama oboljelima od raka dojke. Tako je u Požegi bilo i ove godine, a dosadašnjim akcijama i prikupljenim sredstvima, koja su iz godine u godinu sve veća, učinjeno je puno za podizanje opće razine svijesti o vodećem uzroku smrti od karcinoma kod žena te se pomagalo organizirati prijevoz ženama kako bi obavile preventivnu mamografiju.

Iza Požežana je desetljeće obilježavanja Dana narcisa, a postignuti rezultati su vrijedni ponosa, kaže nam voditeljica Službe za javno zdravstvo i predsjednica Županijske lige protiv raka dr. Jasmina Kovačević.”Vezano uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, naša županija je i dalje pri samom vrhu, treća smo županija po odazivu i to na oko 70 posto. Stoga možemo reći kako je najveći broj naših žena osviješten i odaziva se programima. No, svake godine i dalje imamo 50-tak novooboljelih žena te oko 20 žena koje umiru od ove dijagnoze. Želimo da žene ne umiru od raka dojke, već ako baš mora s rakom dojke, onda u nekoj vrlo poznoj dobi, a to se danas može postići,” rekla je dr. Kovačević.

Uz ove rezultate ponosni su i na pet desetljeća rada Lige .”Ove godine Županijska liga protiv raka obilježava 50 godina postojanja i osim što okupljamo i pozivamo sve oboljele i novooboljele i članove njihovih obitelji da nam se pridruže, okupljamo i cijeli niz zdravstvenih profesionalaca. Liječnika i medicinskih sestara, koji su uključeni u cijeli proces- od promicanja zdravlja, sve do liječenja rehabilitacije i određivanja dijagnoze. Svi oni se intenzivno bave ovim područjem i surađuju s nama, a svi novooboljeli mogu nam se javiti i saznati sve potrebne informacije kako bi im novonastalo stanje bilo što lakše. Uz to, pozivamo sve koji žele podijeliti svoju priču od dijagnoze do izlječenja da nam se jave jer namjeravamo tijekom ove godine objaviti brošuru koja će biti namijenjena novooboljelima pa će takva iskustva biti dragocjena,” dodala je dr. Kovačević.

Dan narcisa u Požegi je obilježen s malim zakašnjenjem jer trebalo je pričekati kako bi donirani narcisi ušli u puni cvat. Narcise su prikupljale žene liječene od raka dojke, a u tome su im veliku podršku pružili učenici, roditelji i nastavnici požeških škola, otkrila nam je Anita Ujević iz OŠ Julija Kempfa u Požegi. “Jako smo radosni što su se naši učenici, kao i svake godine, odazvali ovoj akciji. Pratimo sve javnozdravstvene akcije u našoj školi te smo pozvali i ostale gradske škole da budu s nama, a dogodine se nadamo kako će nam se i vrtići uključiti jer djecu od najranije dobi treba odgajati u duhu humanosti i empatije te senzibiliteta za ovakve akcije,” rekla je Anita.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn