DAN MIMOZA U POŽEGI – Redoviti ginekološki pregled, Papa test i cijepljenje protiv HPV-a snažno su preventivno oružje

Datum objave: 08. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Liga protiv raka Požeško-slavonske županije i ove je godine, 13. put zaredom organizirala u Požegi javnozdravstvenu akciju „Dan mimoza“, posvećenu borbi protiv raka vrata maternice. Na štandu ispred Gradskog muzeja građani su mogli dobiti edukativne materijale te kupiti mimoze i tako donirati sredstava za rad Lige protiv raka.

Uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji je vrlo dobro zaživio na području naše županije,  te program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, Nacionalni program ranog otkrivanja vrata maternice relativno je novi program koji počeo 2012 godine i njime su obuhvaćene žene od 25 do 64 godine koje se trebaju javiti svom izabranom ginekologu kako bi napravile Papa test. Nacionalni programi su tu, ali oni su učinkoviti samo ako ih koristimo poruka je i s današnje javnozdravstvene akcije u Požegi.

U Hrvatskoj svake godine oko 300 novooboljelih žena od raka vrata maternice, a godišnje umre više od 100 žena. Na području Požeško-slavonske županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre.

“Od raka vrata maternice, s obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti, a samim tim niti umrijeti. Odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test te zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a učinkovito štite protiv raka vrata maternice,” naglasila je predsjednica županijske Lige protiv raka i voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević. Mimoze su već po tradiciji došle sa Šipana iz Šipanske Luke od obitelji Ine i Mihe Palamente koji su višegodišnji donatori i prijatelji požeške Lige.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn