DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA – Svečano obilježen dodjelom priznanja Knjižnica godine Gradskoj knjižnici Požega

Datum objave: 11. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

ZAGREB/POŽEGA – Gradskoj knjižnici Požega dodijeljeno je priznanje „Knjižnica godine“ za 2021. godinu, koju u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada već jedanaestu godinu za redom dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo.

Dan hrvatskih knjižnica središnje je događanje Mjeseca hrvatske knjige, a  obilježava se 11. studenoga, na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama 1960. godine, čime su postavljeni pravni temelji za sustavni razvoj i djelovanje hrvatskih knjižnica kao i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva. Na svečanosti obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak zahvalio je knjižničarskoj struci na požrtvovnom radu u ovim izazovnim okolnostima u kojima je vođena entuzijazmom i brigom za korisnike pokazala vitalnost, fleksibilnost, kvalitetu i veliki stručni potencijal čime je potvrđena njihova nezamjenjiva uloga u društvu.

Uz čestitke ovogodišnjem laureatu, Gradskoj knjižnici Požega, njezinim djelatnicima i korisnicima, državni je tajnik istaknuo kako ga posebice raduje što je u Godini čitanja Gradska knjižnica Požega uz pomoć Ministarstva kulture i medija dobila suvremeno arhitektonsko, funkcionalno zdanje kakvo zaslužuje.suvremeno arhitektonsko, funkcionalno zdanje kakvo zaslužuje.

Okupljenima su se obratili i predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva dr. sc. Dijana Machala, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić te ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo. “Primiti nagradu danas za Knjižnicu godine znak je da smo uspjeli. Uspjeli smo u višegodišnjem projektu transformacije knjižnice u kulturni i informacijski centar grada. Pomicali smo pritom osobne granice, prihvaćali izazove i naposlijetku pomaknuli i granice onoga što je knjiznica u Požegi bila nekad. Zbog silnog truda i predanog rada, nagrada struke jako nam je važna. Nagrada za inovativnost, kreativnost i unapređenje kvalitete rada zapravo je obaveza za dalje.”

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, a radi povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju zajednica i društva u cjelini, Hrvatsko knjižničarsko društvo organiziralo je digitalnu kampanju pod nazivom Knjižnice uvijek i svugdje! koja će trajati do 15. studenoga 2022. godine, odnosno do početka sljedećega Mjeseca hrvatske knjige.

TEKST: S. P.        FOTO:min-kulture.gov.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn