DAN GRADSKOG MUZEJA POŽEGA – Uz visoku obljetnicu, prigodno druženje s građanima

Datum objave: 06. 12. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Gradski muzej Požega povodom obilježavanja dana svog osnivanja, 6. prosinca 1924. godine, pripremio je niz događanja tijekom ovog tjedna. 95. rođendan svoje ustanove, uz bogatu zbirku suvenira i publikacija, te novi kalendar, djelatnice Gradskog muzeja Požega proslavile su danas s građanima u požeškoj pješačkoj zoni.

Bila je to prilika za pobliže upoznavanje s djelatnostima ove kulturne ustanove koja svojim postojanjem i djelovanjem značajno obogaćuje identitet i kulturni život grada. “Muzej je lokalna ustanova, orijentirana je prema zaštiti kulturne baštine Požege i požeške okoline. To nam je primarni cilj, a potom i prezentacija te baštine građanima i široj javnosti. Danas smo i kadrovski spremni za te izazove, jer iako muzej ima 95 godina, on dugo imao samo jednu osobu, voditelja, čak sve do 1968. godine kada dolazi prvi arheolog, prva stručna osoba u muzej, a krajem 70.-tih i početkom 80.-tih dolaze i ostali djelatnici, u Povijesnom odijelu, Odjelu za etnologiju, Odjelu za povijest umjetnosti tako da danas imamo 11 djelatnika. Naš cilj je prezentirati kulturnu baštinu Požege i Požeštine,” naglasila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein.

Godina u zalasku za muzej i muzejsku djelatnosti u Požegi bila je bogata vrijednim aktivnostima, dodaje ravnateljica. Ove smo godine imali čak tri svoje autorske izložbe u Požegi, a imali smo jednu izložbu Muzeja u loncu u Daruvaru. Organizirali smo niz predavanja, niz radionica, a imamo i Pedagoški odjel koji puno i vrsno radi na prezentaciji i edukaciji djece školskog uzrasta i odraslih uz prikladne radionice. Postojanje muzeja nema smisla bez publike koja je zapravo konzument kulture u ovom gradu uz sve što uz to ide,” dodala je ravnateljica Pavličić Hein.

Djelatnicima Gradskog muzeja Požega rođendan je ovom prilikom u ime gradonačelnika i svoje osobno čestitao zamjenik Ferdinand Troha.”Ogroman je značaj muzeja za Požegu, ogroman je značaj onog što je muzej radio svih ovih 95 godina. Puno toga očekujemo u budućnosti, želimo ga obnoviti i još više približiti našim građanima, a danas, u prigodi 95. obljetnice čestitam Gradskom muzeju, svim njegovima djelatnicama i djelatnicima te ravnateljici jer kao što grad čine njegovi stanovnici tako i ovaj muzej ne čine samo građa, eksponati i prostor već i svi oni dobri ljudi koji rade u njemu, koji nam pomažu a koji put nam i otvore oči kako bi nam prikazali sve ono što imamo, a ponekad ne primjećujemo,” rekao je zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn