DAN GRADA POŽEGE – Svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela priznanja laureatima

Datum objave: 11. 3. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – U prigodi Dana Grada Požege danas je u Gradskom kazalištu održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Dodijeljena su  i javna priznanja zaslužnim kolektivima i pojedincima. Sjednici je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Prigodnim riječima brojne goste i uzvanike, pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić. Smolčić je naglasio kako je Gradsko vijeće mjesto susreta različitih mišljenja vijećnika za čijim stolom je posljednje 4 godine svaki prijedlog dobrodošao. Iz takvog ozračja proizlaze odluke i rješenja gradskih problema kojima je nit vodilja Požega u kojoj će se jednom živjeti ugodnije, iz koje se neće odlaziti, već dolaziti i ostajati. “Požega gradi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovora svim zahtjevima modernog doba. “Uvjereni smo da to dobro činimo na zadovoljstvo naših sugrađana. Težište stavljamo na podizanje društvenog standarda, uređivanje Grada, kulturnu baštinu, održivi razvoj, zaštitu okoliša i stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj. Dok je na uređenju grada i nekih sportskih objekata u proteklom razdoblju učinjeno uistinu mnogo, moramo biti kritični prema sebi pa priznati da se na stvaranju preduvjeta gospodarskog razvoja trebalo učiniti puno više. Gradska vlast ne može učiniti puno da zaustavi raseljavanje našeg stanovništva, na to značajno utječe državna ekonomska, porezna, obiteljska politika, stoga koristim priliku pozvati predstavnike državne vlasti da poduzmu značajnije mjere u ciljem olakšanja poslovanja poduzetnicima, koji su generator zapošljavanja, a radna mjesta preduvjet ostanka ljudi, tako da se značajnije smanji što više parafiskalnih nameta, administrativnih pristojbi, članarina, svih oblika opterećenja. Danas imamo situaciju da se nezaposlenost u Požegi smanjuje znatno sporije od ostatka Hrvatske, a ako tome pridodamo i one koji su odselili zapravo je pitanje da li imamo pad ili rast nezaposlenosti. Moramo naći načina da to preokrenemo, a to će biti moguće samo ako nam prvi i glavni prioritet bude stvaranje preduvjeta za gospodarski razvoj, naglasio je Smolčić dodajući kako u Požegi ima i puno razloga za ponos, a to su ponajprije ostvareni projekti poput Rekreacijskog centra, uređenja gradskog bazena i Trga sv. Terezije te stvaranje uvjeta za gradnju novog dječjeg vrtića.

nn

O kapitalnim projektima koji su obilježili 2016. godinu govorio je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. “Infrastrukturni zahvati koji su odrađeni, kao i oni koji su planirani za ovu godinu i buduće razdoblje, pokazatelj su odlučnosti za očuvanje i razvoj Požege kao malog europskog grada s visoko postavljenim standardima za život naših sugrađana,” naglasio je Neferović. Prigodnim riječima Dan grada nazočnima su čestitali predsjednik Udruge gradova Željko Turk te potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. “Sve nas povezuje upornost i ustrajnost u stvaranju uvjeta za bolji i kvalitetniji život. Interes Vlade RH je da provedbom svog programa stavi naglasak na projekt Slavonija koji je prioritet i kada je riječ o demografskim pitanjima, novi radnim mjestima, ulaganjima u poljoprivredu, regionalnom i ruralnom razvoju, te kvalitetnijem prometnom povezivanju što je kao problem osobito izraženo u Požeško-slavonskoj županiji. To je jedan od ključnih razvojnih ciljeva u radu Vlade – ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske – koji je postavljen u programu u mandatu 2014/2020, a jedna od aktivnosti je i smanjenje regionalnih razvojnih nejednakosti i stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj. Projekt Slavonija pokrenut je kako bi osiguralo dvije milijarde eura iz EU fondova isključivo za područje pet slavonskim županija. Pred nama je vrijeme brojnih izazova i mogućnosti koje moramo iskoristiti, a čvrsto sam uvjeren kako ćemo zajedničkim naporima dovesti Hrvatsku i europsku Požegu tamo gdje pripadaju,” naglasio je Stier.

nnn
Ovogodišnja kolektivna javna priznanja primili su Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“, Autoklub Požega i tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. Godišnja nagrada dodijeljena je akademiku Milku Jakšiću i Luki Balenoviću, povelja humanosti Leonardu Matijeviću, a nagrade za životno djelo primili su Davorin Kempf i Drago Krizmanić. Na svečanosti je potpisano Pismo namjere o bratimljenju Grada Požege i Grada Baje u Mađarskoj koje su potpisali gradonačelnik Baje Robert Ferscak i požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn