DAN GRADA PLETERNICE -Svečana sjednica uz nazočnost predsjednika Vlade i pet ministara: Potvrda razvojnih trendova i mjesta u TOP 10 hrvatskih gradova

Datum objave: 06. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Najsvečaniji dan u životu grada i blagdan župe Svetog Nikole biskupa, Pleternica je proslavila svečanom sjednicom Gradskog vijeća, uz nazočnost najbiranijih gostiju i dokazanih prijatelja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, pet ministara, državnim tajnikom i pomoćnikom ministra. Iznimna je to čast i potvrda dobrih razvojnih trendova zbog kojih je Pleternica i u TOP 10 hrvatskih gradova po povlačenju sredstava europskih fondova.

Ovogodišnji najsvečaniji dan u životu grada i blagdan župe Svetog Nikole biskupa, Pleterničanke i Pleterničani dugo će pamtiti. Baš kao i 2019. godinu, dinamičnu i prepunu projekata, zbog kojih su svoje mjesto našli i među TOP 10 hrvatskih gradova po povlačenju sredstava europske unije. Prigoda za podsjećanje na uspješno realizirano bila je Svečana sjednica Gradskog vijeća, održana uz nazočnost najbiranijih gostiju i dokazanih prijatelja- predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i pet ministara- “domaćeg” Josipa Aladrovića, ministra rada i mirovinskog sustava, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, ministra državne imovine Maria Banožića, ministra uprave Ivana Malenice i ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković. U ime Vlade RH, bili su tu i izaslanik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, državni tajnik Velimir Žunec, te pomoćnik ministra Davor Huška, još jedan “domaći” čovjek u Zagrebu.

Iznimna je to čast i potvrda dobrih razvojnih trendova zbog kojih o Pleternici posljednjih godina izvještavaju i nacionalni mediji. Istaknula je to u svom govoru prva žena grada, gradonačelnica Antonija Jozić, pozdravljajući goste u gradu otvorenog srca, gradu Gospe od suza, gradu koji, kako je rekla, napreduje brzo i sigurno na svim poljima- velikim trudom vjerom, odricanjem, znanjem i upornošću.

“Nije bilo lako, ali ključni je problem, problem iseljavanja mladih, jer i Pleternica je dijelila sudbinu Slavonije, postao naš najveći izazov. Izazov koji smo uspješno savladali i dočekali Vladu koja je za svoje temeljne ciljeve postavila ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja, demografsku obnovu, društvenu pravednost i solidarnost, Vladu s kojom smo se, na prvu, odlično razumjeli i u kojoj smo dobili partnere i potporu. Prije svega, u pogledu učinkovitog korištenja EU sredstava, a onda i kroz fiskalnu decentralizaciju i politiku regionalnog razvoja i projekt Slavonija. Vjerujem kako neću pogriješiti ako s ovog mjesta, u ime svih jedinica lokalne samouprave, zahvalim Vama premijeru i Vašoj Vladi, za program i aktivne politike koje provodite s ciljem povećanja životnog standarda, razvoja gospodarstva i poticanja proizvodnje”, rekla je, pozdravljajući u Pleternici predsjednika Vlade i ministre, gradonačelnica Jozić.

“Izmjenama zakona o financiranju JLS naš je Proračun s manje od 7, narastao na gotovo 25 milijuna kuna, što smo, itekako, znali iskoristiti. Zbog toga, zbog uspješnog povlačenja europskih sredstava, našli smo se i u TOP 10 gradova u Hrvatskoj. Iako su uspjesi tu, ne zamagljuju nam pogled, jer čvrsto stojimo na zemlji svjesni kako je pred nama još puno posla. Doživljavamo ih, tek kao potvrdu da idemo u dobrom smjeru, ostvarujući viziju grada ugodnog življenja, grada koji svoje potencijale ostvaruje održivim razvojem istovremeno prateći suvremene EU trendove. ” rekla je prva žena Grada, ističući kako i nadalje “računa na Vladinu podršku u svim lokalnim politikama”.

Evidentne uspjehe Pleternice u svom je govoru apostrofirao i predsjednik Vlade, Andrej Plenković, gost Svečane sjednice upriličene uz Dan grada i blagdan župe. “Meni je zaista svaki put veliko zadovoljstvo doći u Pleternicu i vidjeti koliko ovaj grad napreduje i koliko svojom energijom, znanjem, stručnošću i željom za napredovanjem razvijate Pleternicu. Svojim primjerom pokazujete kako se najbolje i najučinkovitije koriste sredstva EU fondova, a potvrda je to i vaših mogućnosti prilagodbe, snalaženja i praćenja trendova, te želje za budete među najboljima, na čemu vam iskreno čestitam. Drago mi je da ste u tom procesu prepoznali partnerstvo s Vladom RH”, rekao je premijer, podsjećajući i kako će projekt Slavonija, baš kako je rečeno još 2016., tijekom predizborne kampanje, a potvrđuje se i kroz 10. do sada održanih sjednica Savjeta, i nadalje biti jedan od prioriteta ove Vlade.

Najsvečaniji dan u životu grada bio je i prigoda da se Pleternica javno zahvali svojim najistaknutijim pojedincima i udrugama, dodjelom priznanja. Svojim djelovanjem i predanošću ove su godine to zaslužili Konjički klub Pleternica, Udruga narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar, Dobrovoljno vatrogasno društvo Buk i Antun Ćorković, župnik župe Svetog Nikole biskupa i prvi rektor Svetišta Gospe od suza, koji je, u ime svih dobitnika i zahvalio. Svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u nedavno otvorenoj multifunkcionalnoj dvorani, sjajnom urbanom prostoru s arhitektonskim potpisom uglednog Andrije Rusana, uz uži Vladin tim na čelu s premijerom, nazočili su i dr. Željko Glavić, kao izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnici Franjo Lucić i Pero Ćosić, počasni građanin Grada Pleternice- umirovljeni general Mladen Markač, župan Požeško slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnici i načelnici, predstavnici gospodarskog, kulturnog i društvenog života grada, te mnogobrojni prijatelji Pleternice.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn