DAN GRADA PLETERNICE – Gradonačelnica Šarić: krovni motiv naših nastojanja je zajedništvo

Datum objave: 06. 12. 2022. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice tradicija je koja se dugi niz godina održava u Pleternici. Prilika je to da se sa uvaženim gostima, cijenjenim prijateljima i suradnicima, poduzetnicima i obrtnicima, udrugama i pojedincima obilježi godina na izmaku i proslave uspjesi koji su ostvareni vjerom i trudom marljivih žitelja Grada Gospe od suza i Grada bećarca.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice povodom Dana grada i njegovog nebeskog zaštitnika svetog Nikole održana je danas u Interpretacijskom centru Terra Panonica.Grad Pleternica prvi puta se spominje davne 1270. godine, a danas je prepoznat kao Grad Gospe od suza i Grad bećarca, Grad čije vizure svakodnevno mijenjaju uspješni projekti. Vjera i bogata kulturna baština, okosnice života stanovnika ovog malog slavonskog grada, ponos su i dika koje svi zdušno nastoje sačuvati i prenijeti na naraštaje koji dolaze.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pleternice tradicija je koja se dugi niz godina održava u Pleternici. Prilika je to da se sa uvaženim gostima, cijenjenim prijateljima i suradnicima, poduzetnicima i obrtnicima, udrugama i pojedincima obilježi godina na izmaku i proslave uspjesi koji su ostvareni, te razmjene ideje za godinu pred nama. Uz Pleterničanke i Pleterničane, gradske vijećnike i predstavnike kulturnog, gospodarskog i društvenog života grada, na svečanoj sjednici su bili i uvaženi gosti – Izaslanica predsjednika Vlade RH, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, saborska zastupnica Anamarija Blažević, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak,izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ravnatelj uprave ministarstva Davor Huška, vd ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić, general Hrvatske vojske Mladen Markač, gradonačelnici i načelnici gradova i općina na čelu sa doktorom Željkom Glavićem te ostali uzvanici.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Pleternice Ante Barbarić, a o postignućima i planovima govorila je gradonačelnica Marija Šarić. “Danas želimo predstaviti sveobuhvatna nastojanja gradskog tima, Gradske uprave, tvrtki i ustanova za korak više od očekivanog – korak više koji će našim usgrađanima osigurati nove vrijednosti, nova radna mjesta, ranvomjeran razvoj svih naselja i povećanu kvalitetu života. Krovni motiv naših nastojanja je zajedništvo. Zajedničkim aktivnostima razbijamo predrasude, rušimo zidove stvaramo nove vrijednosti. Svjesni smo svoje veličine, odnosno, toga koliko smo mali, ali koračamo korak po korak, dan po dan, projekt po projekt. Nailazimo na prepreke, izazove i spoticanja ali to nas jača i daje nam lekcije za pametnije i odlučnije koračanje stazom kojom smo zacrtali ići.”

“Posebno smo se okrenuli djeci, gradimo im mjesta druženja, opremamo terene za stvaranje zajedničkih rezultata, uređujemo mjesta za stvaranje uspomena i prostore za sigurno odrastanje. Kroz dječji gradski doplatak, potpore za mlade obitelji i uvođenjei novativnih programa u vrtiće i ostale ustanove pokušavamo upravo mladim obiteljima s djecom omogućiti da punim plućima dišu, rade, stvaraju i uživaju u kvaliteti života koju naš grad nudi. Naravno da to nije lako – na primjer, unatoč nadogradnji vrtića, otvaranju novih skupina i dalje svako dijete nema očekivano mjesto u vrtiću. No borimo se i za to. Možda sporije nego neki očekuju jer mjesto u vrtiću trebaju sad i danas. Upravo smo danas položili kamen temeljac za novi vrtić u Kuzmici kojim ćemo osigurati dodatnih 80 mjesta uz postojećih 260 u sadašnjem vrtiću. Povratak nekoliko mladih obitelji s djecom iz inozemstva u proteklih godinu dana daje nam vjetar u leđa o dodatni motiv koji nas potiče da stvaramo i radimo. Naša malo starija djeca i mladi nositelji su brojnih aktivnosti u gradu koje uspješno financiraju sredstvima ministarstava. Čak deset zaposlenih u udrugama i to stoposto bespovratnim sredstvima pokazatelj je kako se može postati održiv jer rad donosi rezultate.

Naravno da nismo zaboravili niti naše starije. Projekt “Zaželi” dobio je svoj nastavak, a putujući boravak, odnosno, prijevoz naših starijih iz udaljenih ruralnih naselja, nastavili smo vlastitim snagama i dalje. I naši vrijedni poduzetnici i poljoprivrednici, unatoč ovim izazovima, energetskoj krizi i rastu cijena, i dalje bilježe pozitivne rezultate. Ove smo im godine osigurali 1,5 miljuna kuna potpore, uz podršku koju ostvaruju putem naših poduzetničkih potpornih institucija te kroz razvoj infrastrukture na čemu kontinuirano radimo. Moja prva godina mandata bila je učenje, preslagivanje, nastavak kontinuiteta moje prethodnice i rad na nastavku brojnih projekata koje smo zajedno započeli. Druga godina donijela je međuprostor između dvije velike cjeline. Završetak velikih projekata poput Muzeja bećarca, preživljavanje do novih europskih sredstava putem brojnih malih projekata, te rad na novim projektima. Ono što sam u protekloj godini mogla dodatno nadograditi, to suradnja sa svima vama koji ste danas ovdje. Dopustili ste mi da vas sve bolje upoznam, pomogli ste mi u brojnim zajedničkim aktivnostima, a sve s ciljem stvaranja boljih uvjeta za moje sugrađane. Zbog toga svakome od vas veliko hvala,“rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

Prigodnim riječima Dan grada čestitali su saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević, te državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, a posebne čestitke uputila je nekadašnja pleternička gradonačelnica, a danas županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

“Razmišljajući što ću to danas reći, nisam ni sama znala, nekad je teško govoriti pred svojima.Ali, danas je preuzvišeni gospodin biskup na svetoj misi povodom Dana grada, usporedio nešto što mi se čini zgodnim za prenijeti i ovdje. Pitao je djecu koja su bila nazočna na svetoj misi jesu li gledali utakmicu, kava je bila, pitao ih je – što misle da li se utakmica odigrala sama od sebe, ili iza tog stoji izbornik. Povezao je to sa svetim Nikolom i naravno s onim izbornikom koji stoji iza njega, ali i svih nas. Danas u Pleternici imamo izbornicu, imamo stručni stožer, imamo igrače, imamo rezultate. Ono što uistinu mogu jest čestitati na izvrsnim rezultatima, odlično odigranim utakmicama i ono što je još bitnije od svega – Fairplay. To ste gradonačelnice Šarić ti i cijeli tvoj stručni tim, svi koji igrate tu utakmicu, a mi sa strane navijamo za vas“ rekla je županica Jozić.

Svečana sjednica bila je prilika i za nagrade zaslužnima.Ove godine nagradu je primila tvrtka Agronom d.o.o Požega koja u Pleternici gradi logistički centar s doradom sjemena, učenici Glazbene škole Požega. područno odjeljnje Pleternica David Kresovljak za osvojeno prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju Daruvar Accordion Award i Petar Miličević za osvojeno drugo mjesto na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi s mentorima Nikolinom Furić Matanović, Paškom Dorbićem i Leonardom Markovićem, DVD Frkljevci -kadanovci koji ove godine slavi visokih 100 godina postojanja te Dječji vrtić Tratinčica Pleternica.

TEKST: Sanja Pok                   FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn