DAN GRADA PAKRACA – Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada i blagdan Svetog Josipa

Datum objave: 17. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Skromno, u skladu s epidemiološkim mjerama, Pakračani i Pakračanke svečanom su sjednicom Gradskog vijeća obilježili nadolazeći blagdan zaštitnika, svetog Josipa i Dan grada. Bila je to prigoda da se, u društvu uglednih gostiju i prijatelja, prisjete prošlogodišnjih uspjeha i nagrade one najzaslužnije koji svojim radom i djelovanjem promiču ime grada heroja čija slavna povijest datira još iz 13.stoljeća.

Iako su nepovoljna javnozdravstvena situacija i preporučene epidemiološke mjere, onemogućile uobičajeni sadržajno bogat program, Pakračani i Pakračanke, skromno su, svečanom sjednicom Gradskog vijeća, obilježili nadolazeći blagdan Svetog Josipa i Dan grada, želeći s pravom predstaviti sve ono što je, s ciljem podizanja standarda življenja i izgradnje suvremene urbane sredine, realizirano u prošlogodišnjem razdoblju. Bila je to prigoda da, u nazočnosti brojnih uglednih gostiju, partnera i prijatelja grada, podijele uspjehe ali i nagrade one najzaslužnije koji svojim radom i djelovanjem promiču ime grada heroja čija slavna povijest datira još iz 13. stoljeća.

Jer, uspjeha je, unatoč i usprkos nesvakidašnjoj godini, itekako bilo i vidljivi su na svakom koraku. Istaknuli su to i pohvalili, čestitajući Pakračanima njihov dan, izaslanik Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu rada, Dragan Jelić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, u ime svih predstavnika jedinica lokalne samouprave, izaslanica predsjednika Sabora, saborska zastupnica Ankica Zmajić, ali i prva žena Grada, saborska zastupnica, gradonačelnica Anamarija Blažević. Prisjećajući se prethodnog razdoblja, duge i slavne povijesti, ali i godina u kojima se, upravo u Pakracu, jednom od ratom najpogođenijih gradova, stvarala Domovina, gradonačelnica je još jednom odala počast svim poginulim, smrtno stradalim i ranjenim braniteljima, jer bez njihove žrtve ne bi bili tu gdje smo danas- u gradu ljudi velikog srca koji, uz puno rada i vjere, čuvajući živom uspomenu na Domovinski rat, hrabro i s entuzijazmom, gradi bolju budućnost.

U prilog tome govori niz uspješno realiziranih investicija i projekata od kojih svakako valja izdvojiti početak radova na projektu Aglomeracije Pakrac-Lipik vrijednom 239 milijuna kuna, rekonstrukciju središnjeg gradskog trga “tešku” više od 8 milijuna kuna, 11 milijuna kuna uloženih u prometne površine, energetsku obnovu Športsko-školske dvorane i Pakračke bolnice, kao i niz drugih, naoko nevidljivih, ali, kako je istaknula gradonačelnica, za život grada neprocjenjivih projekata. Kada se podvuče crta, brojke su i više nego impozantne- u 2020. godini u Gradu Pakracu izvršeno je preko 120 milijuna kuna, ugovoreno više od 338 milijuna, dok je u planu 189 milijuna kuna vrijednih projekata. Uz sredstva EU fondova čiji udio u ukupnim investicijama prošle godine iznosi preko 86 milijuna kuna, ambiciozan plan uklanjanja preostalih oštećenih građevina iz Domovinskog rata, obrise buduće šetnice koja, na radost malih i velikih, već sada postaje prepoznatljiv ukras grada, projekt Spahijskog podruma, pred Pakracom i njegovim stanovnicima, bez sumnje su dobre godine.

Zasluga za to pripada i prošlogodišnjim i ovogodišnjim dobitnicima najviših gradskih priznanja, istaknutim pojedincima koji svojim radom i djelovanjem promiču ime grada. Oni su Božidar Savi, obitelj Brus, Društvo Mađara Pakrac, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije „Heroji ne umiru“, posmrtno Elvira Ančić, te Gradska straža Požega-dobitnici “Pečata Grada Pakraca”. Zlatnom plaketom “Grb Grada Pakraca” zasluženo su se okitili Zvonko Martinović, Udruga HVIDR-a Pakrac, Opća županijska bolnica Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, Dubravka Špančić, Marijan Prohaska i Silvija Svjetličić. Priznanja laureatima dodijelili su gradonačelnica Blažević i predsjednik Gradskog vijeća, Miroslav Ivančić, a u ime svih nagrađenih, zahvalila Marina Major, ravnateljica Bolnice. Uz predstavnike Vlade i Sabora, čelne ljude Požeško slavonske županije, načelnike i gradonačelnike gotovo svih jedinica lokalne uprave i samouprave, istaknute Pakračane i Pakračanke, svečanoj sjednici upriličenoj uz Dan Grada, nazočili su i Marko Širac, počasni građanin Pakraca, te Davor Huška, prvi put u ulozi ravnatelja Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn