DAN GRADA PAKRACA I BLAGDAN SVETOG JOSIPA – Svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela priznanja

Datum objave: 20. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – “Skoro 46 milijuna eura završenih investicija i projekata u jednoj godini daje nam za pravo reći da mijenjamo kvalitetu života naših sugrađana na bolje,” naglasila je gradonačelnica Anamarija Blažević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom je Grad Pakrac obilježio dan svog zaštitnika Svetog Josipa. Uz osvrt na učinjeno te najavu projekata u čijem će središtu i dalje biti izgradnja  života po mjeri Pakračanki i Pakračana, dodijeljena su i priznanja zaslužnima.

Nakon polaganja vijenaca onima koji su vlastitom žrtvom zauvijek zadužili grad i svetom misom, grad heroj burne prošlosti i svijetle budućnosti svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježio je svoj dan i blagdan zaštitnika svetog Josipa. Domaćini, gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić učinili su to u nazočnosti dragih prijatelja i suradnika, predstavnika lokalne, regionalne i državne vlasti, uz podsjećanje na učinjeno u prethodnom razdoblju, nastavak pozitivnih trendova i najavu novih vrijednih projekata. “Pakrac nikada nije pobijeđen, nego je bio i ostao simbol pobjede. Nažalost, još uvijek se kod nas mogu vidjeti rane iz Domovinskog rata, ali svakim danom te vidljive rane nestaju i mijenjamo vizure našeg grada kako bi on bio ugodno mjesto za život. Skoro 46 milijuna eura završenih investicija i projekata u jednoj godini daje nam za pravo reći da mijenjamo kvalitetu života naših sugrađana na bolje,” naglasila je gradonačelnica Anamarija Blažević.

“Uz kapitalni projekt koji je završen u prošloj godini, Aglomeraciju Pakrac – Lipik, prvo područje u kojem se značajno ulagalo su prometne površine, ceste i nogostupi. Obnovili smo veliki broj prometnica i nogostupa, gradimo i nove. Osim što smo osigurali sredstva iz gradskog proračuna veliko hvala moram uputiti Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Županijskoj upravi za ceste koji su jednim dijelom financirali naša ulaganja u prometnice. Trudili smo se poboljšati kvalitetu života naših sugrađana kroz ulaganja u kulturne i javne površine, adaptirali smo društvene domove, renovirali i izgradili nova dječja igrališta, izgradili i opremili malonogometno igralište s umjetnim travom, podignut je balon na teniskom terenu, a ulažemo značajna sredstva u sport, pogotovo djecu i mlade koji se žele baviti sportom. Izdvojila bih projekt koji se zove “Rukomet u vrtićima”. Riječ je o projektu pod pokroviteljstvom Europske rukometne federacije, a za koji su krajem prošle godine, Grad Pakrac, Rukometni klub Lipa te Hrvatski rukometni savez potpisali sporazum o suradnji. Jedan smo od prvih šest gradova koji su započeli ovaj projekt, uz Zagreb, Bjelovar, Koprivnicu, Poreč i Viroviticu.  Turizam nam iz godine u godinu jača, nadaleko je poznat naš Sajam Slavonski banovac, a ove godine smo primili i nagradu Simply the Best koji je nagrađen u kategoriji manifestacija. Ova nagrada daje nam dodatnu motivaciju i poticaj za organizaciju manifestacije 14. Slavonski banovac, koji će se održati 14. listopada 2023. godine i za koji planiramo da će biti najveći i najsadržajniji do sada. ” rekla je gradonačelnica.

Od velikog su značaja i projekti socijalnog karaktera – preko 15 takvih projekata se provodilo ili se još provodi na području grada Pakraca. To su značajni projekti za polaznike dječjih vrtića, osobe s invaliditetom, za stare i nemoćne, a i vrijedne udruge provode također niz takvih projekata. Grad Pakrac nastoji i određeni dio sredstava iz gradskog proračuna vratiti i uložiti u djecu, u mlade, u višečlane obitelji i starije sugrađane, a u tu svrhu provodi se niz mjera poput darivanja novorođenih u novcu i naravi, u posebnom su fokusu obitelji s troje i više djece, pomoć mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja, stipendije, produženi boravak djeci te brojni drugi programi. S obzirom na važnost poduzetništva, poduzetnike s pakračkog područja u 2022. godini sufinancirali su kroz program potpora u vrijednosti preko 114.000,00 eura, što se nastavlja i u tekućoj godini. “Važno mi je naglasiti kako su i naša poduzetnička zona i inkubatori u potpunosti popunjeni. Iz dana u dan traži se mjesto više u zoni, u inkubatori i stoga veliko hvala svim našim obrtnicima, gospodarstvenicima, poduzetnicima, s kojima imamo izvrsnu suradnju i koji nam daju smjernice kako osmisliti pojedine programe, u kojem smjeru te programe razvijati. Uz investicije i projekte koji su bili završeni ili su u tijeku u vrijednosti preko 45 milijuna eura, u planu su nam preko 28 milijuna eura vrijedni projekti za buduće razdoblje. Trudom, radom i sinergijom snaga i dalje ćemo ostvarivati velike i značajne rezultate. U svemu nabrojanom želim istaknuti da grad čine ljudi i svi projekti su rađeni zbog nas – sadašnjih i budućih stanovnika svih naših naselja,” naglasila je gradonačelnica.

Podršku naporima vodstva Grada i čestitku svim njegovim stanovnicima osobnim su dolaskom iskazali i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Marin Mandarić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, izaslanik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, gradonačelnici i načelnici s područja županije, brojni drugi gosti te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i institucija grada.

Uz priliku za rekapitulaciju učinjenoga, svečana sjednica Gradskog vijeća bila je i prigoda za dodjelu nagrada i priznanja najzaslužnijim Pakračanima i Pakračankama. Tea Silađi profesorica glazbe u Osnovnoj glazbenoj školi dobitnica je Zlatne plakete “Grb Grada Pakraca” za područje kulture, Slavko Vuić nagrađen je za doprinos u fizičkoj kulturi, a Udruga invalida rada Pakrac-Lipik za doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi. Nagrađeni javnim priznanjem “Pečat Grada Pakraca” su Dean Nagy, dr. med., Ivica Turuk, Marijan Gašpar (posthumno), Pero Tutić, Zlatko Grčević i Željko Troha.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn