DAN GRADA PAKRACA I BLAGDAN SVETOG JOSIPA: “Sve što radimo, radimo za ljude, jer oni čine grad”

Datum objave: 21. 3. 2022. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Pakrac, grad heroj burne prošlosti, ali i kako su slijedom viđenog i do sada realiziranog, istaknuli brojni gosti, svjetle budućnosti, svečanom je sjednicom Gradskog vijeća obilježio dan svog zaštitnika Svetog Josipa. Učinjeno je to u nazočnosti prijatelja i suradnika, predstavnika lokalne, regionalne i državne vlasti, uz podsjećanje na učinjeno te najavu projekata u čijem će središtu i dalje biti ljudi, jer upravo oni čine Grad.

Nakon polaganja vijenaca onima koji su vlastitom žrtvom zauvijek zadužili grad i subotnjom svetom misom, grad heroj- Pakrac svečanom je sjednicom Gradskog vijeća obilježio svoj dan i blagdan zaštitnika svetog Josipa. Učinjeno je to u nazočnosti dragih prijatelja i suradnika, predstavnika lokalne, regionalne i državne vlasti, uz podsjećanje na učinjeno u prethodnom razdoblju, nastavak pozitivnih trendova i najavu projekata u čijem će središtu i na dalje biti ljudi, jer upravo oni čine Grad.

Istaknula je to, s pravom ponosna na realizirano, prva žena Grada, saborska zastupnica, gradonačelnica Anamarija Blažević, rekapitulirajući tek ono najznačajnije, jer grad burne prošlosti i bogate povijesti, unatoč teškim ratnim ranama, s optimizmom gleda u budućnost, čemu svjedoči i niz projekata. “U Gradu Pakracu u prošloj je godini obavljeno radova i usluga u vrijednosti oko 122 milijuna kuna, ugovoreno preko 317 milijuna ali i pripremljeno projekata vrijednih više od 216 milijuna kuna. Vjerujem kako brojke govore same za sebe, posebno znamo li da naš izvorni proračun iznosi svega 10 milijuna kuna, a uz fiskalna izravnanja oko 19 milijuna. Rezultat je to truda, rada ali i sinergije snaga na što svi zajedno trebamo biti ponosni.” rekla je gradonačelnica.

“Čuvajući živim naš identitet i bogatu povijest, nastojeći poboljšati kvalitetu života svih svojih sugrađana, područje u koje se značajno ulagalo prometne su površine i nogostupi, posebno vidljiva stavka obzirom da je na našem području u tijeku i provedba velikog projekta aglomeracije. S ulaganjima većim od 8 milijuna kuna obnovili smo niz prometnica i nogostupa, ali i gradimo nove. Ne samo u Gradu nego i u ostalim naseljima. Provedeno je 30-ak projekata izgradnje, sanacije, održavanja i projektiranja. Adaptirali smo društvene domove u Kraguju, Velikom Banovcu, Novom Majuru, gradski prostor u Ploštinama, Badljevini i to ćemo i dalje nastaviti raditi. Završena je sanacija pročelja na zgradi glazbene škole, projekt izgradnje i opremanja nogometnog igrališta s umjetnom travom bliži se kraju, podignut je teniski balon na igralištima, obnovljena zgrada u vlasništvu pakračke župe i prenamijenjena u prostor dječjeg vrtića, uređena poučna staza „Kalvarija“. Svojim tijekom ide i izrada tehničke dokumentacije za obnovu zgrade stare bolnice u kojoj će biti smješten Medicinski centar za edukaciju, istraživanje i zdravstveni turizam, a uskoro nas očekuju građevinski radovi na Spahijskom programu kroz projekt „Svijet graševine“. Uz značajna iskorištena sredstva iz Europskog socijalnog fonda, prošle godine proveli smo i niz programa financiranih novcem gradskog proračuna namijenjenih razvoju gospodarstva, demografiji, školovanju, jer grad čine ljudi, oni za koje su svi projekti i rađeni. “, upoznala je gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević.

Značajne napore vezane uz obnovu Pakraca, razvoj gospodarstva, te prije svega ulaganje u ljude pohvalila je i županica Požeško slavonske županije, Antonija Jozić, čestitajući gradonačelnici na svemu učinjenom i poželjevši joj i u daljnjem radu puno uspjeha, ustrajnosti, mudrosti i odvažnosti. “Nastavite graditi i izgrađivati Pakrac onakvim kakvim ga žele naši branitelji. Ne samo oni koji žive u Pakracu nego i oni koji su ga branili i rado mu se vraćaju. U tim i takvim naporima imat ćete i nadalje svu pomoć i podršku Županije, ali i Vlade RH i svih njenih ministarstava, jer samo zajedničkim snagama možemo ostvariti krajnji cilj- zadovoljne ljude u gradu razvijenog gospodarstva.”, rekla je u prigodi obilježavanja Dana Grada Pakraca županica Jozić.

Orijentiranost grada bogate povijesti ka boljoj budućnosti u pozdravnim su govorima, svjesni svega onoga što je u Pakracu učinjeno, apostrofirali i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak, izaslanica predsjednika Vlade RH, najavivši 25 milijardi eura koje će iz Europske unije stići u Grad u narednom periodu kao i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, koji se gostima obratio u ime prisutnih načelnika i gradonačelnika.

Uz priliku za rekapitulaciju učinjenoga, svečana sjednica Gradskog vijeća bila je i prigoda za dodjelu nagrada i priznanja najzaslužnijim Pakračanima i Pakračankama. Pečat Grada Pakraca uručen je ultramaratonki Sendi Štrbac, dok su Zlatnu plaketu “Grb Grada Pakraca” ove godine zaslužili Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU za područje gospodarstva, posthumno Siniša Karačić Siki, za područje fizičke kulture, te Violeta Vonić za područje zdravstva i socijalne skrbi, koja je, u ime svih nagrađenih, zahvalila na priznanju. Podršku naporima vodstva Grada i čestitku svim njegovim stanovnicima osobnim su dolaskom iskazali i požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, načelnici općina,  general Mladen Markač, počasni građanin Pakraca, državni tajnik Davor Huška, državna tajnica Željka Josić, Siniša Jenkač, saborski zastupnik, gradonačelnik Novog Marofa i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, kao i predstavnici prijateljskih gradova Virovitica, Konavle, Blato te Općine Dobretići iz Bosne i Hercegovine.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn