DAN GRADA NOVA GRADIŠKA – Za moderan grad ugodnog življenja

Datum objave: 08. 12. 2018. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Svečano i toplo, urbano i s dušom, onako kako je to uvijek u Slavoniji, u društvu brojnih uglednih gostiju, suradnika i prijatelja grada, Nova Gradiška je, svečanom sjednicom Gradskog vijeća održanom u prepunoj novoobnovljenoj dvorani POU M.A.Relković, proslavila 270. rođendan i blagdan Župe bezgrješnog začeća blažene djevice Marije.

S pogledom unatrag na sve ono ostvareno i potvrdom u ispravnost rada i viziju razvoja grada u kojem se ugodnije, bolje i sigurnije živi, Novogradiščani i Novogradiščanke su proslavili 270.rođendan i blagdan Župe bezgrješnog začeća blažene djevice Marije. Bila je to prigoda za podsjećanje na realizirano, ali i trenutak za pohvalu i zasluženo primanje čestitki, jer, složili su se svi, u prethodnih je nekoliko godina Nova Gradiška učinila značajan iskorak postajući moderan grad kakvim ga danas poznaju, zajedno grade, čuvaju i vole svi koji u njemu žive. Istaknuo je to, s pravom zadovoljan, domaćin svečanosti, prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić, zahvaljujući na prvom mjestu, svom timu, gradskoj upravi i vijećnicima, a onda i svima ostalima koji neprekidno, 365 dana u godini, vrijedno rade za boljitak grada, jer, bez njih, kako je rekao, uspjeha ne bi bilo.

„ Teško je u desetak minuta sublimirati sve ono realizirano tijekom godine, jer, puno je toga na što smo ponosni i što Novu Gradišku, u posljednje vrijeme, čini modernim gradom ugodnog življenja. Ipak, red je spomenuti tek neke, poput projekta razvoja infrastrukture Industrijskog parka vrijednog 6 milijuna kuna, tehnološkog inkubatora teškog 29 milijuna kuna, mega projekta razvoja istraživačke infrastrukture od 108 milijuna kuna, projekta zapošljavanja 50 teško zapošljivih žena u koji je uloženo 6 milijuna kuna, nekoliko prekograničnih projekata ukupne vrijednosti veće od milijun i pol eura, u kojima surađujemo s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom s ciljem prijenosa znanja i dobrih praksi u području CNC tehnologije, robotike i informatike, kao i primjene i korištenja obnovljivih izvora energije. Da nismo samo radili nego se i zabavljali pa i kulturno uzdizali, dokazuju i brojni zanimljivi sadržaji, oni tradicionalni koje smo, podigli za stepenicu više, ali i poneki novi. Tu su i stalna ulaganja- u obnovu dvorane u kojoj se, vjerujem, osjećate ugodno, izgradnju suvremenih dječjih igrališta i brojnih sportskih terena, projekt ZINGY land, Slavonski dućan u kojem smo okupili lokalne proizvođače autohtonih proizvoda i koji, poput projekta besplatnog interneta, kojim će se Nova Gradiška svrstati među gradove s najvećom zonom pokrivenosti besplatnom bežičnom mrežom u Hrvatskoj s obzirom na broj stanovnika i površinu grada i koji realiziramo s nekadašnjim pripadajućim općinama. „, istaknuo je u svom govoru, pozdravljajući goste i čestitajući sugrađanima Dan grada, gradonačelnik Nove Gradiške,Vinko Grgić.

Vrijedan rad predstavnika gradske vlasti i iznimne rezultate, pozdravili su, čestitajući Novoj Gradiški 270.rođendan i gosti, prijatelji i suradnici grada – počasni građanin Nove Gradiške, predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata, Stjepan Mesić, predsjednik SDP-a Hrvatska, Davor Bernardić, te prije svih, Ante Šolić, jedan od ratnih zapovjednika i prvih gradonačelnika. „Čestitam tebi gradonačelniče i svim svojim Novogradiščanima Dan grada, impresioniran učinjenim. Jer, od vremena kada sam bio na čelu grada i kada je više od 30 posto Nove Gradiške bilo razoreno, prijeđen je ogroman put i napravljeno puno toga. U kulturi, sportu, infrastrukturi, gospodarstvu. Posebno mi je drago, gradonačelniče, što imaš osjećaja prema udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, socijalno osjetljivim skupinama, što živiš ovaj grad i što si ga ujedinio. Iskrene čestitke i pohvale tim su veće, obzirom da smo iz različitih političkih opcija, ali, iako više ne živim u Novoj Gradiški, ovaj grad, grad kulture, vjere, ponosa i inata, za mene je – ljubav. „, istaknuo je u čestitarskom govoru, Ante Šolić.

Emotivno i lokalpatriotski, 270.rođendan gradu čestitao je i prvi čovjek Brodsko posavske županije, Novogradiščanin, Danijel Marušić. „ Iako kao župan ne mogu reći da mi je ijedno mjesto u županiji privilegirano, posebno me raduju uspjesi Nove Gradiške, jer dovoljno je jednom doći ovdje, udahnuti zrak i prošetati ulicama Gradiške Nove, pa da vam ovaj grad zauvijek ostane u krvotoku. Zbog toga, zbog sjećanja na teške dane s početka 90-tih, zbog dubokih rana koje nikada neće prestati boljeti, svečanih dana poput ovoga, trebamo se s dostojanstvom sjetiti onih koji su u Domovinu ugradili sebe i ne dozvoliti da se rat ponovi. Zahvaljujući žrtvi branitelja i svemu onome što je učinjeno od tada, Nova Gradiška je danas lijepi europski grad suživota i ugodnog življenja. I ja osobno i županija, nastojimo tome doprinijeti, stoga mi je zadovoljstvo da mogu najaviti i neke nove zajedničke dobre projekte, poput obnove Gimnazije, sportske dvorane ETŠ, bolnice. Tu je i projekt Slavonija i projekt malih gradova kojima će, dugoročno, puno toga u gradu tek biti realizirano.“, rekao je, upućujući gradu „ najljepše iskrene ljudske želje“, župan brodsko posavski, Danijel Marušić.

Citirajući misao velikog Leonarda Da Vincija koja kaže „kako je nemoguće vidjeti uspješnog čovjeka kako sjedi i čeka da mu se stvari dogode, jer on izađe i dogodi se stvarima“, u ime domaćina i gosta, Dan grada i blagdan Župe Novogradiščanima i Novogradiščankama je čestitao i brigadni general Mladen Mikolčević. „ Iako više nisam u Novoj Gradiški, s njom svakodnevno živim i pratim kako se razvija. Uz sve učinjeno, evidentno je kako su najveća snaga ovog grada mladi, a njegov najveći ponos-hrvatski ratnici, ljudi bez čijeg doprinosa Dan grada ne bi mogli proslavljati. Toga se, u svakom trenutku, svečanom i manje svečanom, treba sjetiti, učiniti sve da bi se održao mir i uložiti napor da bi se zaboravilo i oprostilo, jer suživot je nešto što je budućnost svakog normalnog čovjeka.“ rekao je brigadni general, iskazujući maksimalnu potporu gradonačelniku Grgiću i svima kojima je boljitak grada prioritet.

Jednako glasno kao i brojke, o uspjehu grada govore njegovi ljudi. Onim najistaknutijima, stoga su, u prigodi Dana grada, dodijeljena priznanja. Medalju grada Nova Gradiška primili su Marko Brčić, za razvoj teniskog sporta, Krunoslav Hoffer za dugogodišnji uspješni i aktivni rad u gospodarstvu, politici i sportu, Matej Houdek, za istančanu plemenitost, humanost i skrb prema osobama s posebnim potrebama, dr.Damir Japundžić, za osobni rad i zalaganje u medicini i sportu, dr.Josip Kolodziej, ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška, za brojne uspjehe zdravstvene ustanove kojoj je na čelu, Vlado Perčinlić, za osobit doprinos poticanju razvoja obrtništva i promidžbu uslužne djelatnosti i Udruga hrvatskih branitelja DR 121.brigade pukovnije Nova Gradiška za čuvanje dostojanstva, časti i ugleda branitelja i dignitet Domovinskog rata. Grb grada dodijeljen je Katici Mišković, pomoćnici u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova za iznimnu pomoć u provedbi brojnih europskih i domaćih projekata, Milanu Vidošiću za doprinos u razvoju osnovnoškolskog obrazovanja i kulture i tvrtki Impal d.o.o., dobitniku prošlogodišnje Zlatne kune, za izuzetne poslovne rezultate i poticanje zapošljavanja, a najviše gradsko priznanje, Nagrada grada, Vladimiru Kraljeviću, vlasniku licence Miss Universe za Hrvatsku i general bojniku Siniši Jurkoviću, zapovjedniku hrvatske kopnene vojske, koji je, ponosan i kako je rekao „počašćen nagradom i renomiranim i uspješnim ljudima s kojima je u društvu“, novčani dio priznanja poklonio Dječjem vrtiću Nova Gradiška.

Uz čelne ljude grada slavljenika i Županije, predstavnike gradskih ustanova, udruga i tvrtki i gradske vijećnike, svečanoj sjednici održanoj u povodu Dana grada i Župe, nazočili su i ratni general Rudi Stipičić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Mateja Radanović, gradonačelnica grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i gradonačelnik Ogulina, Dalibor Domitrović.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn