DAN GRADA KUTJEVA – Gradonačelnik Budimir: Grad koji konstantno podiže kvalitetu življenja moja je misija i vizija

Datum objave: 06. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

KUTJEVO – Povodom Dana grada kojeg Kutjevčani tradicionalno slave uz blagdan Male Gospe, nebeske zaštitnice grada, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kutjeva. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u prethodnom razdoblju, čestitke za uspješno obavljen posao i dodjelu priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

U nazočnosti brojnih gostiju, predstavnika društvenog, kulturnog, gospodarskog i političkog života iz županije ali i šire, svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kutjeva pod predsjedanjem Ivice Ribičića, bila je prigoda za osvrt na učinjeno u prethodnom razdoblju, prezentaciju aktualnih i najavu novih projekata jer, unatoč negativnim trendovima s kojima se suočava i ostatak regije, unatoč još uvijek prisutnim tragovima naslijeđenih dugova, poslovanje grada je i više nego stabilno, a pozitivni pomaci i brojni projekti, itekako prisutni. Uz kratki film koji je predstavio sve rezultate jednogodišnjeg djelovanja, naglasio je to, s puno ponosa i zadovoljstva i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir.

“Osvrnut ću se na one najveće i najvrjednije, a to su projekt izgradnje i opremanja novog dječjeg vrtića, projekt vrijedan oko 10 mil kn, koji je u fazi javne nabave za izbor izvođača, te se njegovom realizacijom rješava jedan od gorućih problema ovoga grada i njegovih naselja, a to je adekvatan prostor za djecu vrtićke dobi, s jasličkom skupinom, koji će biti opremljen najsuvremenijom opremom i prema svim standardima 21. stoljeća. Zatim je tu projekt izgradnje odnosno rekonstrukcije i proširenja sportske dvorane u Kutjevu, vrijedan 24 mil kn, koji je u fazi ishođenja građevinske dozvole. Projekt koji će uz već započete i dijelom realizirane projekte na ŠRC Kutjevo na neki način zaokružiti ulaganja u sportsku infrastrukturu ovoga grada te će tako napokon riješiti problem nedostatka adekvatnih prostora za razvoj amaterskog sporta i rekreacije i građanima dati mogućnost za bavljenje većim brojem različitih sportskih aktivnosti. Projekt aglomeracije Kutjevo vrijedan 40 tak milijuna kuna kojim će se riješiti problem odvodnje otpadnih voda na području grada Kutjeva Te naposljetku, projekt kojega smatram, a vjerujem i znam da nisam jedini, strateškim projektom, ne samo Grada Kutjeva, nego i cijele županije, posebice rekao bih zbog turističke komponente projekta, a to je projekt izgradnje „Kuće Graševine“, vrijedan oko 80-ak mil kn u koji bi aktivno i kao partner trebala biti uključena i Požeško-slavonska županija. Radi se o ogromnome projektu kojim bi bili riješeni mnogi problemi, a Kuća graševine s pripadajućim muzejom i svim popratnim sadržajima,na adekvatan i zaslužen način stavila bi naglasak na našu glasovitu, čuvenu kutjevačku graševinu, kao perjanicu vinogradarske i vinske proizvodnje ovoga kraja,” rekao je Budimir, mladi gradonačelnik koji je, kako kaže, prije pet godina krenuo ne od nule već do dubokog minusa te s jednako mladim i entuzijastičnim timom ostvario temelje za razvoj.

“Moj zamjenik, moji suradnici djelatnici gradske uprave i ja kao gradonačelnik krenuli smo od zaista ogromnog minusa i jako nepovoljne polazišne točke. Gledajući iz te perspektive, smatram i uvjeren sam da se napravilo mnogo, da su riješeni mnogi problemi i načeti neki drugi koje se sve ove godine, svjesno ili nesvjesno, izbjegavalo i guralo pod tepih. Gradska uprava je pomlađena, rekao bih spremnija odgovoriti suvremenim izazovima i raditi još više i bolje za dobrobit sviju nas. S nekim spomenutim problemima uhvatili smo se u koštac izuzetno jakim gospodarskim programom koji je polučio ogromne rezultate. S ponosom ovdje vidim neke obrtnike i poduzetnike koji su upravo tim programom započeli svoj rast i razvoj. A bit će ih još i više. Preko 2,5 mil kn uloženo je u gospodarstvo, obrtništvo, poljoprivredu i poljoprivrednike s područja grada, u povećanje turističkih smještajnih kapaciteta, od ove godine financirat ćemo i pomalo zapostavljene uzgajivače stoke,” rekao je Budimir.

“Tu je i snažni i sveobuhvatni socijalni program, iako se ne time nikako ne volim hvaliti, samo ću spomenuti da su pokriveni svi, od onih najmlađih do najstarijih naših sugrađana, Povećane su naknade za novorođenčad, samo za primjer. Financiraju se udruge i njihovi brojni programi, obnavlja se gradska komunalna infrastruktura, grade se i obnavljaju ceste, ulaže se u sport i sportsku infrastrukturu, u najavi realizacije je i snažni socijalno demografski problem zbrinjavanja, odnosno rješavanja stambenog pitanja za sve mlade obitelji. Time i novim vrtićem, zaista smatram da će se steći uvjeti da Grad Kutjevo postane poželjan grad za život, posebno za život mladih obitelji i njihove djece. Grad je to izuzetno vrijednih i poštenih ljudi dobroga srca i široke duše, velikih i brojnih prirodnih ljepota i grad koji je jako siguran za život, kriminala na sreću gotovo da i nema. Siguran sam da ćemo realizacijom svih navedenih i najavljenih projekata postati sredina poželjna za život, privlačna za ostanak postojećih i dolazak novih budućih sugrađana, te da samo s malo više optimizma i zajedništva možemo postići velike i lijepe stvari,” rekao je Budimir, kojem je Udruga umirovljenika kao zahvalu za sve učinjeno i podršku, prigodno pripremila rukotvorine u zlatovezu.

U ime svih prisutnih načelnika i gradonačelnika Kutjevčankama, Kutjevčanima i gradonačelniku Budimiru prigodnim riječima čestitao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač. Prigodnu čestitku uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a u ime Vlade RH čestitao je izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška. U ime Hrvatskog sabora čestitala je izaslanika predsjednika Gordana Jandrokovića gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Ovom prilikom dodijeljene su i zahvalnice Grada Kutjeva te godišnje nagrade. Zahvalnice su primili Kutjevačka udruga mladih, Hrvatsko planinarsko društvo “Vidim”, Obiteljsko poduzeće PSC Ferenčak, učenik Krešimir Dukmenić i Glazbeni sastav “Šljivova grana”. Godišnje nagrade primili su Željko Adžić i Drago Hruška.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn