DAN GRADA I GRGUREVO – Više od 40 zbivanja uz jedan od najvažnijih požeških datuma

Datum objave: 21. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U ožujku kada Požega slavi svoj Dan grada, obilježavajući 12. ožujaka, povijesnu bitku i oslobođenje od Osmanlijske vladavine, pripremljen je bogat cijelomjesečni program ispunjen sadržajima sportske i kulturne naravi. Program pod nazivom “Grgurevo – oslobađa&odjekuje” najavili su požeški gradonačelnik Darko Puljašić i direktorica Ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

Grgurevo je jedan od najvažnijih događaja u Požegi. Dan je to kada Požežani, unatrag tri stoljeća, redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688 godine kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge osmanlijske okupacije, ali i dan kada obilježavaju Dan grada. Stoga se Grgurevu uvijek pristupa s posebnom pažnjom, osmišljavajući lepezu zbivanja koja će obilježavanju važnog datuma dati i prigodno i svečano i kreativno ozračje.Ove je godine pripremljeno tako više od 40 zbivanja, od 22. veljače do 28. ožujka u koja su organizacijski ili izvedbeno uključene brojne udruge, institucije i pojedinci.

“Ovo je doista jedan od najvažnijih dana za Grad Požegu i već tradicionalno, pripremili smo se, okupili u zajedničkoj misiji da ponudimo veliki broj izvrsnih događanja u našem gradu. Pozivam sve naše sugrađane, goste, sve koji vole uživati u ljepotama Požege da nam se pridruže kako bi im pokazali bogatstvo našeg grada i njegove tradicije i sve ono što ga čini tako prekrasnim,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić uz napomenu kako će i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege koja će uz Dana grada održati 12. ožujka u Gradskom kazalištu Požega biti prigoda za prezentaciju svega što je napravljeno u jednogodišnjem razdoblju te što se planira u budućnosti grada.

O programu ovogodišnjeg Grgureva govorila je direktorica Ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak. “Brojna su zbivanja, a spomenila bih sada subotu, 14. ožujka kada pozivamo sve naše posjetitelje u grad jer nas očekuje turistički razgled grada od 10,00 sati pod nazivom “Living history: stazom boema i umjetnika”, u isto vrijeme započinje Grgurevski sajam u Pješačkoj zoni, a najsvečaniji dio dana je svečani mimohod povijesnih postrojbi i smotra na Trgu Svete Terezije. Pripremili smo i hodanje Požeškom gorom u sklopu projekta “Hodanjem do zdravlja”, a polazak je s Trga sv. Terezije Avilske u 12, 15. Centralni događaj tog dana je “Bike&Hike Grgurevo – proslava u vinogradima Požeške gore” od 12, do 18,00 sati,” naglasila je Podoljak.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn