DAN GRADA I GRGUREVO – Požežani ugostili povijesne postrojbe i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović

Datum objave: 14. 3. 2015. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Obilježavanju Dana Grada Požege i Grgureva danas se pridružila i posebna gošća, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je izvršila i tradicionalni svečani postroj povijesnih postrojbi na Trgu sv. Terezije. Kod spomenika fra Luke Ibrišimovića, požeškog osloboditelja od Turaka, predsjednicu je dočekalo više od 20 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske te brojni Požežani.  

Visoku gošću, pripadnike povijesnih postrojbi te sve Požežanke i Požežane pozdravili su prigodnim riječima gradonačelnik Požege Vedran Neferović i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Zadovoljstvo mi je kao gradonačelniku Požege izraziti svima dobrodošlicu u Požegu povodom obilježavanja Dana Grada i Grgureva. Drage Požežanke i Požežani želim vam još jednom svima čestitati i izraziti zadovoljstvo što imamo tu čast da je danas s nama i predsjednica Republike. Želim  da nam naša Požega, ovu slobodu koju su od davnina poštivali naši sugrađani i dalje cijeni i štuje i ubudući vremenima,” rekao je gradonačelnik Neferović.”Prije 327 godina fra Luka Ibrišimović poveo je Požežane osloboditi Grad. Oslobodio je Grad, vratio sjaj i dao u baštinu ono što je najvrijednije i časnije – hrabrost i poštenje. I upravo tako i danas živi Grad Požega,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zahvaljujući povijesnim postrojbama koje su došle odati počast Gradu te predsjednici koja je svojim dolaskom uveličala slavlje.

DSC05110

“Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da sam danas ovdje s vama. Moram vam reći da je ovo prvi Dan Grada koji slavim izvan Zagreba kao predsjednica Republike i hvala vam da ste me pozvali. Drago mi je ovdje vidjeti i nazočne predstavnike povijesnih postrojbi jer oni na najljepši mogući način predstavljaju tradiciju, kako hrvatsku vojnu tradiciju tako i kulturnu tradiciju hrvatskog naroda. Vama Požežanke i Požežani čestitam Dan Grada i obećajem da ću se uvijek s radošću i veseljem i često vraćati među vas, ne samo u svečanim nego i svakim drugim prigodama,” naglasila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

U spomen na davna ali slavna vremena, članovi povijesnih postrojbi pucali su iz topova i kubura, a djeca iz Osnovne škole “Julija Kempfa” izvela su kratku scensku igru borbe Požežana i Turaka.  Predstavnici povijesnih postrojbi položili su vijenac kod spomenika fra Luki te kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima 123. brigade, a na prijemu u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Vedran Neferovića još jednom im je zahvalio na dolasku.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn