DAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE – Svečano, uz snažnu potporu Vlade i zajedništvo svih pet slavonskih županija

Datum objave: 16. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Svečanim programom u prostoru slavonskobrodske Glazbene škole, u društvu brojnih uglednih gostiju – prvog čovjeka Vlade RH, premijera Andreja Plenkovića, ministrice Gabrijele Žalac, ministara Garija Capellija i Darka Horvata, župana, gradonačelnika i načelnika Općina, Brodsko-posavska županija proslavila je svoj dan, prisjećajući se 15.travnja 1993. godine- datuma konstituiranja prve Županijske skupštine. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga i dodjelu priznanja najzaslužnijim.

Polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim i smrtno stradalim braniteljima u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, a potom i svečanom sjednicom Županijske skupštine pod vodstvom potpredsjednika Dubravka Kolundžića, Brodsko posavska županija proslavila je svoj dan, obilježavajući 15.travnja 1993.godine, datum konstituiranja prve Županijske skupštine.

Učinila je to svečano, u društvu brojnih uglednih gostiju i prijatelja- premijera Andreja Plenkovića, ministrice Gabrijele Žalac, ministara Garija Capellija i Darka Horvata, generala Mladena Markača, zapovjednika hrvatske kopnene vojske, Siniše Jurkovića, župana svih pet slavonskih županija, gradonačelnika i načelnika Općina, predstavnika političkog, gospodarskog, vjerskog i kulturnog života. Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u prethodnom jednogodišnjem razdoblju i dostojanstveno i ponosno prisjećanje na 1.svibnja 1995., dan kada su Vojno redarstvenom operacijom Bljesak oslobođeni svi okupirani dijelovi Županije, a ona postala teritorijalno cjelovita.

Istaknuo je to pozdravljajući goste, s posebnim pijetetom prema onima koji su Domovini poklonili vlastite živote i čija žrtva, kako je rekao, nikada neće biti zaboravljena, prvi čovjek Županije i domaćin svečanosti, župan Danijel Marušić.  „S početkom travnja ove godine Brodsko posavska županija ima ugovorenih 1,2 milijarde kuna projekata. Rezultat je to sustavnog rada i planiranja, dobrog snalaženja u europskoj administraciji, ali i projekta Slavonija, Baranja i Srijem kojim se pokreće ubrzani razvoj ovog dijela naše domovine. Zasluge za to pripadaju, prije svega, Vladi Andreja Plenkovića koja je uvidjela, a potom i djelima pokazala da Slavonija treba dodatnu pomoć u sustizanju razvijenih dijelova Hrvatske. Prva je to Vlada koja je sa svim županijama ostvarila sustavan, otvoren i partnerski odnos, jer samo je tako, u sinergiji, moguće napredovati.Uz projekt Slavonija, čije ćemo rezultate tek vidjeti, posebno smo ponosni na projekt navodnjavanja Orubica, prvi takve vrste u Brodsko posavskoj županiji i projekt Luke Brod čiji je dugoročni cilj revitalizacija Save i riječnog prometa,” rekao je župan Marušić.

“Kako su ljudi naše najveće bogatstvo, a mladi budućnost, najveći naši projekti usmjereni su na poboljšanje uvjeta školovanja, poput projekata energetske obnove zahvaljujući kojima je 15 škola dobilo novo ruho, a onda i digitalne platforme MozaBook kojom će Županija opremiti sve obrazovne ustanove kojima je osnivač. U pripremi je i izrada projektne dokumentacije za edukacijsko-demonstracijski inteligentni centar pri Industrijsko obrtničkoj školi Slavonski Brod vrijedan 20 milijuna kuna, a važno je i naglasiti kako je slavonskobrodska Tehnička škola imenovana regionalnim centrom kompetencije za strojarstvo, projekt vrijedan 48 milijuna kuna, kojim će se povezati obrazovanje i gospodarstvo, čime će dugoročno, uz srednjoškolce, „profitirati“ i Županija.“, istaknuo je, između ostaloga, u pozdravnom govoru, župan Danijel Marušić, zahvaljujući svima onima koji rade i pomažu u podizanju kvalitete življenja u Brodsko posavskoj županiji. Čestitku uz Dan županije uputili su i general Mladen Markač, izaslanik predsjednice RH i Marko Šimić, izaslanik predsjednika Sabora, a nazočnima se, u ime gostiju, obratio Ivan Anušić, prvi čovjek Osječko baranjske županije.“

Drago mi je što mi je pripala izuzetna čast da Vas pozdravim u ime svih župana, gradonačelnika i načelnika, čestitam Dan županije i pružim podršku u svemu onom dobrom što radite za boljitak Brodsko posavske županije, ali i Slavonije, uopće. Rezulat je to, prije svega, kvalitetnog rada župana i administracije, projekata, ali i činjenice kako nas se, kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem, po prvi puta sluša i uvažava naše potrebe, a upravo to je ključno. Važno je reći i kako projekti koje realiziramo, ideje koje dolaze s terena, moraju kretati od nas samih. Za to je važno da uz kvalitetne ideje imamo i kvalitetne ljude na čelnim pozicijama-župane, gradonačelnike, načelnike. Oni artikuliraju potrebe, projekte s vizijom i osmišljenom budućnošću, one koji donose novu dodanu vrijednost. Napokon tako radimo, sastajemo se i dogovaramo, napokon je naših pet župana sjelo i odlučilo zajedno krenuti u nešto što se zove razvoj Slavonije, Baranje i Srijema, u organiziranom i strateškom smislu, onako kako to i treba biti. Hvala Vladi, hvala svima Vama na svemu što činite za boljitak ovog dijela Hrvatske“, rekao je, čestitajući mještanima Brodsko posavske županije njihov dan, a županu Marušiću kandidaturu na HDZ-ovoj listi za EU izbore, župan Osječko baranjske županije, Ivan Anušić. Riječi pohvale za dobre rezultate županiji slavljeniku uputio je i premijer Andrej Plenković, ističući politiku ravnomjernog regionalnog razvoja kao ključnu Vladinu programsku temu.

„ Ova je Vlada rekla: “Sada je trenutak da napravimo ikorake koji će ostati trajna praksa. Ta politička volja koju smo mi pretočili u suradnju, sinergiju, intenzitet odnosa, projektno orijentiran način međusobnog komuniciranja i djelovanja kakav imamo mi iz svih županija, bez presedana je u povijesti moderne Hrvatske. Mislim da smo na taj način postavili nove temelje zajedničkog funkcioniranja.Ovo je Vlada koja je stavila politiku ravnomjernog regionalnog razvoja i smanjivanja nejednakosti u srce svog programa. Jednako nam je važan Slavonski Brod i Vukovar, Beli Manastir i Virovitica i Požega i Osijek, i Kraljevica i Split i Čakovec, jer sve krajeve Hrvatske gledamo sa željom da pomognemo.“, poručio je u „glavnom gradu“ Brodsko posavske županije , predsjednik Vlade, Andrej Plenković, naglasivši kako projekti važni za ovu županiju imaju snažnu potporu Vlade. „Očekujem da naše partnerstvo stanovnicima Brodsko-posavske županije donese kvalitetniji život na tragu zajedničkih politika i nastojanja.“, zaključio je premijer.

Uz apostrofiranje učinjenoga u prethodnom jednogodišnjem razdoblju, na svečanoj su sjednici Županijske skupštine zaslužnim pojedinicima, tvrtkama i ustanovama dodijeljena priznanja i nagrade. Zlatni grb, nagrada za životno djelo, dodijeljena je prof.dr.sc Bojanu Jelakoviću za izniman doprinos i postignute rezultate u razvoju zdravstvene djelatnosti, plakete Brodsko posavske županije -Udruzi Sikirevački motivi, Državnom arhivu Slavonski Brod, tvrtki Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja, Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti dislocirani studij u Slavonskom Brodu i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, a godišnje nagrade Kovanica od zlata-OPG-ima Ilije Šarčevića iz Sikirevaca i Ivana Pospišila iz Starog Petrovog Sela, Dunji Vanić, Zlatku Bunjevcu, Ivi Đogašu, Karlu Trlinu, Damiru Ocvireku i Ivanu Kuprešaku. Za osobite sportske rezultate i doprinos njenoj promociji, Brodsko posavska se županija Poveljom zahvalnosti odužila Mariju Mandžukiću i Ivici Oliću.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn