DAN BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE I 30.GODIŠNJICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE – Nastavak pozitivnih trendova županije koja spaja puteve, granice, obale i države

Datum objave: 17. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Prisjećajući se 15.travnja 1993., kada je, u jeku rata, konstituirana prva Županijska skupština, Brodsko posavska županija obilježila je svoj dan i 30. godišnjicu osnivanja najvišeg predstavničkog tijela. Učinila je to svečanom sjednicom kojoj su, uz čelne ljude Županije, predstavnike Općina, udruga i institucija, nazočili i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković s nekolicinom ministara.

U nazočnosti prvog čovjeka Vlade RH, premijera Andreja Plenkovića, ministara Marije Vučković i Gordana Grlića Radmana, saborskih zastupnica Ankice Zmaić, Ljubice Maksimčuk i Marine Opačak Bilić, državne tajnice Dunje Magaš, ravnatelja SAFU Dragana Jelića, predstavnika (visoko)obrazovnih ustanova i vjerskih zajednica, policije, žurnih službi, udruga i institucija, načelnika i gradonačelnika, Brodsko posavska županija svečanom je sjednicom, u domaćinstvu župana Danijela Marušića, obilježila svoj dan i 30.godišnjicu konstituiranja prve Županijske skupštine. Uz dodjelu nagrada najzaslužnijim pojedincima koji svojim djelovanjem doprinose razvoju Županije, podsjećanje na ratne 90-te, prve lokalne izbore kao i vrijednu godišnjicu osnivačke skupštine, bila je to prigoda i za rekapitulaciju učinjenoga ali i najavu novih planova s ciljem još boljeg i kvalitetnijeg pozicioniranja ovog dijela Hrvatske kao i promocije njenih brojnih kapaciteta.

” Iznimno sam ponosan što imam privilegiju biti na čelu županije koja spaja puteve, granice, obale i države a koja danas, svojom punom dužinom, stoji na braniku granice Europske unije i Šengenskog prostora.Prošlo je 30 godina od prvih lokalnih izbora u samostalnoj Hrvatskoj, kada su predstavnici građana izabrani u tijelo lokalne samouprave. Te teške, ali ponosne ’93. trećina je države bila pod okupacijom, uključujući i zapadni dio naše županije koji smo, zahvaljujući braniteljima, uspješno oslobodili. Ponosni smo što možemo reći da se odlučujuća VRO Bljesak dogodila upravo na području Brodsko posavske županije i označila kraj velikosrpske agresije, zbog čega nikad ne smijemo zaboraviti one koji su živote ugradili u temelje naše slobodne domovine.”, podsjetio je čelni čovjek Županije slavljenika, Danijel Marušić, s pravom zadovoljan aktualnim trendovima i projektima realiziranima u protekla 3 desetljeća.

“Vizija razvoja Brodsko-posavske županije usklađena je s nacionalnim vrijednostima i načelima. Ona je tradicionalno središte industrije i poduzetništva, sa snažnim zamahom ka zelenom, inovativnom i digitalnom gospodarstvu i zadovoljnom društvu. Sinergijom i suradnjom Županije, državnih tijela i jedinicama lokalne samouprave kontinuirano se radi i ulaže u uspostavu i razvoj poduzetničke infrastrukture. U ovom trenutku na 1400 hektara imamo čak 38 poslovnih zona u kojima djeluje 170 tvrtki s oko 7 tisuća zaposlenih. Uz značajan broj obrta, obiteljsko-poljoprivednih gospodarstava, Županija smo koja se ponosi kvalitetnom mrežom suvremeno opremljenih bolničkih ustanova, eneregetski obnovljenim osnovnim i srednjim školama, ali i Županija koja je snažno oriijentirana ka visokom obrazovanju i tehologijama zahvaljujući još uvijek “friškom” sveučilištu, centrima kompetencija kao i jednom od najprepoznatljivijih i najuspješnijih investicijskih zona u ovom dijelu Hrvatske, Industrijskim parkom Nova Gradiška.”, upoznao je župan Danijel Marušić.

Dobre rezultate Brodsko posavske županije  i kvalitetnu sinergiju s Vladom i ministarstvima, bez koje nema ni napretka Slavonije u cijelini, pohvalio je i premijer Plenković, podsjećajujući kako je politika ravnomjernog regionalnog razvoja utkana u sve Vladine aktivnosti. “Mislim da je suradnja koju smo posljednjih sedam godina uspostavili sa svim županijama dala sjajne rezultat. Sjećam se prvog susreta s Prvim kabinetom kada ministri još nisu poznavali sve župane, a ni župani njih. Danas je situacija značajno drugačija, svima su otvorena sva vrata i svi članovi Vlade znaju koji su projekti bitni za pojedini kraj.”, ustvrdio je predsjednik Vlade.

Čestitku kolegi i imenjaku, Danijelu Marušiću i svim stanovnicima Brodsko posavske županije uz njihov dan, u ime nazočnih župana, biranim je riječima uputio prvi čovjek Bjelovarsko bilogorske županije, župan Marko Marušić. “Ovo nije samo županija kroz koju se prolazi, ovo je županija u kojoj treba zastati. Ovdje se sljubljuju beskrajna žitna polja, ovdje Sava tiše teče i ovdje žive vrijedni ljudi široka i topla srca. Svi koji smo to osjetili, ovdje se rado vraćamo.”, rekao je, između ostalog, župan Bjelovarsko-bilogorske županije.

Završni dio svečanosti protekao je u znaku ovogodišnjih laureata, dobitnika najviših županijskih priznanja koji vlastitim radom i zalaganjem, svakodnevno doprinose njenom razvoju i vidljivosti. Zlatna plaketa Brodsko posavske županije uručena je posthumno  Stjepanu Lovriću iz Slavonskog Broda za aktivno zalaganje i doprinos u gospodarskom i društvenom razvoju,  Zvonimiru Markotiću iz Slavonskog Broda za iskazano zalaganje i doprinos u razvoju obrazovanja te fra Iliji Jerkovići iz Slavonskog Broda za iskazano zalaganje i ostvarene rezultate u radu s djecom s teškoćama u razvoju, njihovoj rehabilitaciji i socijalizaciji te uključivanju u predškolske programe. Plaketu Brodsko posavske županije zaslužili su Axereal Croatia d.o.o. Nova Gradiška, EMPWR d.o.o. Nova Gradiška, Basch-Mont d.o.o. Slavonski Brod te Radio Slavonija, a kovanicu od zlata prof. prim.dr.sc. Ante Cvitković, dr.med. iz Slavonskog Broda, Mato Kaluđer iz Trnjanskih Kuta – za promicanje seoskog turizma, Igor Ograjšek iz Nove Gradiške – za zapažena sportska postignuća u organiziranju i promociji sporta osoba s invaliditetom, Krešimir Rudec iz Slavonskog Broda – za uspješno dugogodišnje organiziranje rada i poslovanja Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Slavonski Brod, Silvio Stilinović iz Slavonskog Broda – za zapažena ostvarenja u organiziranju profesionalnih i amaterskih kazališta u regiji, Tomislav Šimić iz Cernika – za uspješno organiziranje rada i poslovanja, poticanje razvoja obrtništva, Slavko Bilandžija iz Slavonskog Broda – za izniman doprinos, iskazanu hrabrost i aktivno sudjelovanje u obrani i stvaranju Republike Hrvatske i Brodsko-posavske županije, Dinko Bilešić iz Donjih Crnogovaca – za uspješno poslovanje i ostvarene rezultate u području ratarske i stočarske proizvodnje te Stjepan Vučković iz Prnjavora – za promicanje natjecanja u oranju. Svečanoj sjednici upriličenoj uz najsvečaniji dan Županije kojoj recimo i to, nisu nazočili predstavnici Grada Nova Gradiška, prethodilo je polaganje vijenaca ispred središnjeg križa na Gradskom groblju te kod spomenika poginulim braniteljima ispred Kazališno-koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“.

TEKST: Simonida Tarbuk                FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn