DAN BRANITELJA GRADA POŽEGE – Položeni vijenci u Vidovcima: “Njihova žrtva i djelo temeljni su kamen uspostave i opstojnosti hrvatske države”

Datum objave: 13. 6. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu obilježavanja Dana branitelja Grada Požege i 33. obljetnice ustrojavanja 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi te na stadionu u Vidovcima, mjestu s kojeg je legendarna 123. brigada krenula na svoj put ponosa i slave.

U organizaciji Grada Požege i Udruge ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne ZNG, 13. lipnja 2022. godine danas se svečano obilježava Dan hrvatskih branitelja Grada Požege i 31.godišnjica osnutka 63 A SB ZNG. Središnja svečanost i polaganje vijenaca održani su na stadionu NK Dinamo Vidovci-Dervišaga u Vidovcima. Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i roditelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja,Udruga ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne ZNG Požega, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i požeški gradonačelnik Željko Glavić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s izaslanikom Stjepanom Sučićem, izaslanstvo Ministarstva obrane na čelu s izaslanikom Slavkom Matijevićem, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić te delegacija vojske i policije, Požeško-slavonska županija na čelu s županicom Antonijom Jozić, Grad Požega, Udruga hrvatskih branitelja Dervišaga i MO Vidovci-Dervišaga, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Kutjevo, izaslanstvo HDZ-a Požeško-slavonske županije i izaslanstvo SDP-a požeško-slavonske županije na čelu sa saborskom zastupnicom Martinom Vlašić Iljkić.

Prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012. godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti. Na ratni put i hrabrost pripadnika ove legendarne postrojbe, podsjetili su i današnji govornici. “Drago mi je da smo se okupili i danas, na 33. obljetnici i da time svjedočimo da se ta inicijalna kapsla, kako bi vojničkim rječnikom rekli, razvila upravo ovdje na ovom stadionu.” rekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata Tomica Galović.

“Odavde je krenula obrana Požege, odavde je krenula Hrvatska vojska. Velike pozdrave šaljemo odavde našem prvom zapovjedniku generalu Miroslavu Crnjcu bez kojeg ova postrojba sigurno ne bi ovako funkcionirala,” rekao je Galović.

“Danas ovdje, vjerujem, šaljemo poruku zajedništva, poruku da je Hrvatska izvojevana, izborena, tada 90-ih godina prošloga stoljeća, čime je ostvarena težnja hrvatskog naroda da imamo samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.” rekla je županica Jozić.

“Nekada možda ovo vrijeme olako shvaćamo. Nekada, možda, ni tu našu slobodu i neovisnost ne doživljavamo onako kako bismo trebali, jer mi danas živimo u vremenu, u kojem su, ja sam sigurna, željeli živjeti brojni naši preci, u tisućljetnoj povijesti hrvatskog naroda kada Hrvatska nije bila samostalna država. I radi ovog vremena danas, i radi svih ljudi koji danas više nema s nama, radi njihove žrtve i žrtve njihovih obitelji na nama je da zajedničkim snagama činimo male i velike korake ostvarujući Hrvatsku onakvom kakvu su je sanjali naši hrvatski branitelji.” rekla je županica.

“Ovdje je prije 33 godine postavljen korijen ponosne i slavne 123. brigade, ovdje su se postrojili branitelji i krenuli u nešto tada nepoznato, ali već tada prepoznato. Svi znamo kako je to išlo, kako je završilo. Treba podsjetiti na to da je upravo i 123. brigada, sve braniteljice i branitelji koji su sudjelovali u obrani ovih krajeva, svi oni koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske – da je upravo njihova žrtva i njihovo djelo temeljni kamen na kojem stoji uspostava, obrana i opstojnost hrvatske države. Danas živimo u slobodnoj, europskoj, demokratskoj državi. To su snovi mnogih generacija, snovi koje neki od branitelja nisu doživjeli, a koje smo mi ne samo dosanjali, nego i dočekali. Zato vas pozivam da se svake godine, na ovom mjestu, na Dan hrvatskih branitelja grada Požege okupimo kako bi uspomenu na njih i tako čuvali živom,” rekao je izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Željko Glavić.

TEKST: Sanja Pok                     FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn