DAN BRANITELJA GRADA POŽEGE – Položeni vijenci na stadionu u Vidovcima: “Ovaj dan uz bok je najslavnijim i najvažnijim datumima naše povijesti”

Datum objave: 13. 6. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu obilježavanja Dana branitelja Grada Požege i 31. obljetnice ustrojavanja 63.“A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade u Požegi te na stadionu u Vidovcima, mjestu s kojeg je legendarna 123. brigada krenula na svoj put ponosa i slave.

U organizaciji Grada Požege i Udruge ratnih veterana 63 A samostalne gardijske bojne ZNG, 13. lipnja 2022. godine danas se svečano obilježava Dan hrvatskih branitelja Grada Požege i 31.godišnjica osnutka 63 A SB ZNG. Središnja svečanost i polaganje vijenaca održani su na stadionu NK Dinamo Vidovci-Dervišaga u Vidovcima. Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i roditelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinad Troha, gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić sa suradnicima, gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević, saborska zastupnica i članica Odbora za ratne veterane Martina Vlašić Iljkić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić, predstavnici Vojarne 123. brigade u Požegi, predstavnici udruga “Josip knežević” i “Branko Drinovac Lega” predsjednici MO Vidovci i Dervišaga te predstavnici NK Dinamo Vidovci.

Prva profesionalna postrojba 63.”A” samostalna bojna ZNG Požega osnovana je 7. lipnja 1991. godine a 13. lipnja su potpisani prvi profesionalni ugovori pripadnika boje u Vidovcima i Orahovici. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Miljenko Crnjac, danas general pukovnik u miru. Postrojba je prve borbene zadaće imala na istočnom bojištu, a prošla je i zapadnoslavonska bojišta. Zbog svojih zasluga 3. listopada 2012 godine Postrojba 63. ”A” samostalne bojne ZNG Požega odlikovana je od predsjednika RH, REDOM NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG ZA JUNAČKI ČIN U RATU I IZRAVNOJ RATNOJ OPASNOSTI. Na ratni put i hrabrost pripadnika ove legendarne postrojbe, podsjetili su i današnji govornici.

Pozdrave nazočnima uputio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 63. SGB ZNG Požega Dragan Valenta. “Ovim činom svi ste pokazali da branitelji ne mogu otići u zaborav i da tradiciju moramo sačuvati. Ponosan sam što se ova visoka obljetnica i datum koji je značajan za našu povijest obilježavaju na ovako dostojanstven način,” rekao je Valenta.

Prigodni riječima obratio se i požeši gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, uz čestitke. “Grad Požega odlučio je na Gradskom vijeću u kalendar proslava i značajnih datuma uvrstiti ovaj dan kao gradski blagdan, kao Dan hrvatsih branitelja grada Požege. Ima puno dana, puno datuma koji se moguslaviti u bogatoj ratnoj povijesti ove udruge, ali ovaj dan sigurno je uz bok onim najslavnijim, najvažnijim datumima u povijesti Požege i kao takvoga, oblježavat ćemo ga i dalje.”

“S jedne strane da sjećanje na to vrijeme i branitelje ne izblijedi, da našoj djeci ostane živa uspomena, ali i kao opomena da nikada ne smetnemo s uma da se tako nešto može i ponovo dogoditi, a ovaj dan je svjetli primjer kako se treba braniti svoja domovina, kakav odnos treba imati prema onome tko napadne domovinu. To sjećanje sigurno će pomoći i novim generacijama,” rekao je gradonačelnik.

Čestitke i riječi zahvale uputio je braniteljima i zamjenik županice Ferdinad Troha. ” Danas smo se okupili na ovom svetom mjestu, mjestu koje je iskon svih naših pobjeda u Domovinskom ratu ovdje u Požeškoj kotlini. Na mjestu, u datumu koji je u povijest upisan kao datum kada su se hrvatski branitelji obvezali braniti mladu hrvatsku demokraciju i usudili stvarati modernu hrvatsku državu,2 rekao je Troha. Prigodnim riječima u ime ministarstva branitelja i svoje osobno nazočne je pozdravio i izaslanik ministra Dinko Tandara izražavajući zadovoljstvo dostojanstvenim obilježavanjem povijesnog datuma i vremena ponosa i slave.

U sklopu Dana hrvatskih branitelja 14. lipnja u 19,00 sati u Gradskom kazalištu Požega bit će prikazan film o heroju Vukovara “Hrvatski vitez Branko Drinovac Lega” redatelja i scenariste Vladimira Andrića.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn