DA SE NE ZABORAVI – Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Datum objave: 27. 1. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Danas je Međunarodni dan sjećanja na holokaust, dan sjećanja na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata i sprečavanja zločina protiv čovječnosti. U ime Grada Požege na Židovskom groblju u Požegi svijeću je zapalio gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić odajući tako počast žrtvama

Dan je to sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, prisjećajući se 27. siječnja 1945. kada je Crvena armija oslobodila Auschwitz, najveći i najzloglasniji koncentracijski logor nacističke Njemačke. U tom logoru i mučilištu nevinih izgubilo je život preko milijun ljudi od kojih je 90 % bilo Židova. Generalna skupština UN 2005. usvojila je rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece.

U ime Grada Požege na Židovskom groblju u Požegi svijeću je zapalio gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić odajući tako počast žrtvama.

IZVOR: pozega.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn