CVJETNICA U CERNIKU – U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem

Datum objave: 25. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

n1

CERNIK – Živeći i čuvajući vjeru i tradiciju, mještani Općine Cernik u Veliki su tjedan ušli kako se to čini već stoljećima, procesijom s blagoslovljenim maslinovim grančicama, u spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem.

Početak Velikog tjedna, nedjelju muke Gospodnje, mještani Općine Cernik, zalaganjem Franjevačkog samostana, te prije svega, njegovog gvardijana, fra Vjenceslava Janjića i Turističke  zajednice, obilježili su onako kako se to čini već stoljećima, svečanom procesijom vizualno dodatno obogaćenom.  Simbolično uprizorenje Isusova trijumfalnog ulaska u Jeruzalem praćenog pozdravima vjernika maslinovim grančicama, izvedeno u dvorištu mjesnog samostana, način je čuvanja i življenja vjere i tradicije, ali i početak sve konkretnije priče o promociji Cernika, naselja kojeg povijesni izvori spominju još od davne 1255.godine.

m1 m2

Inicijativa je to gvardijana , svjesnog iznimnog kulturnog i religioznog blaga tamošnjeg Franjevačkog samostana, čija bi vrata, prema planu fra Vjence, trebala biti otvorena svima, jer samo je tako moguće očekivati goste, a onda, kada dođu, Cerničani će ih već znati zadržati. Aduti su, ionako, tu- nekolicina potvrđenih, dobro uhodanih manifestacija, bogata trpeza, poznato gostoprimstvo i zajedništvo. Osjetilo se to i na Cvjetnicu koju su, uz mnogobrojne vjernike, zajednički, pjesmom, proslavili i „Tomislavci“, članovi mjesnog pjevačkog društva, među kojima i načelnik Vitomir Žakić.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn