CVJETA OKRUTNA SIVA EKONOMIJA – Kaznili prodavačicu kolača, a ignoriraju milijunsku prodaju pasa

Datum objave: 08. 3. 2024. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – „U Hrvatskoj cvjeta trgovina kućnim ljubimcima, no naše inspekcije i ministarstva to ne zanima, iako je sve javno dostupno. Oglasnici su prepuni pasa, mačaka, kunića, ptica, gmazova, dakle, živih bića, čiji uzgajivači nemaju registriranu nikakvu gospodarsku djelatnost,” upozoravaju Prijatelji životinja te traže od institucija da sankcioniraju obavljanje neregistrirane djelatnosti .

Proteklih dana Državni inspektorat kaznio je prodavačicu kolača na tržnici zato što nije imala registriranu djelatnost. Istodobno, udruga Prijatelji životinja godinama upozorava da se svakodnevno prodaju štenci i druge životinje bez ikakve kontrole nadležnih inspekcija, evidencija prihoda i naplaćenih poreza. Ukazuju na nevjerojatno apsurdnu situaciju kada se kažnjavaju oni koji prodaju kolač za nekoliko eura, ali potpuno zaobilaze one koji uzgajaju i prodaju živa bića za stotine, pa čak i tisuće eura.

„U Hrvatskoj cvjeta trgovina kućnim ljubimcima, no naše inspekcije i ministarstva to ne zanima, iako je sve javno dostupno. Oglasnici su prepuni pasa, mačaka, kunića, ptica, gmazova, dakle, živih bića, čiji uzgajivači nemaju registriranu nikakvu gospodarsku djelatnost. Životinje drže u katastrofalnim uvjetima, što im bitno smanjuje troškove uzgoja, ne podliježu kontroli uvjeta držanja osim ako ih netko prijavi, a pritom ostvaruju golemu nelegalnu i neoporezivu dobit uzgojem i prodajom životinja”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da su proveli istraživanje oglasa za prodaju pasa u najpopularnijem hrvatskom oglasniku tijekom dva mjeseca. Pregledali su i evidentirali više od 1400 oglasa za prodaju više od 5300 pasa u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti 2.370.000 eura, što bi na godišnjoj razini iznosilo oko 14.000.000 eura! Ovom brojkom obuhvaćen je samo jedan oglasnik i samo psi, dok se prodaja raznih vrsta životinja oglašava i u drugim oglasnicima u zemlji i inozemstvu te na društvenim mrežama, u drugim medijima i u gotovo svim veterinarskim ordinacijama. U istraživanje nisu bili uvršteni oglasi za parenje, što isto donosi ekonomsku korist. Radi se o sivoj ekonomiji, čime se oštećuje državni proračun i nanosi šteta društvu!

Naime, bilo koja trgovina regulirana je brojnim propisima. Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti obavezuje i uzgajivače životinja i oglašivače. Zakon o trgovini sankcionira one koji nisu registrirani a obavljaju djelatnost trgovine, dok se na uzgajivače primjenjuju i Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit. „Osim što svi uzgajivači koji prodaju kućne ljubimce trebaju imati registriranu gospodarsku djelatnost, trebaju i registrirati uzgoj pri Ministarstvu poljoprivrede, no mnogi i to izbjegavaju. Određen broj uzgajivača, temeljem ostvarenih prihoda koji premašuju deset prosječnih bruto plaća u Hrvatskoj, trebali bi biti i obveznici PDV-a!” ističu Prijatelji životinja.

Uz velike uzgajivače, tu je i velik broj malih, koji često putem šifriranih oglasa, korištenjem neregistriranih mobitela, objavom lažnih brojeva mikročipova pasa i njihovom predajom na usputnim benzinskim postajama pokušavaju biti potpuno nevidljivi. Prijatelji životinja uvjereni su da bi pojačana kontrola i tjeranje ove okrutne trgovine u legalnost osigurala sljedivost i bolju skrb za životinje. Osim toga, odbacivanje lako dostupnih, jeftinih i neoznačenih kućnih ljubimaca stvara troškove jedinicama lokalne samouprave, koje ih moraju zbrinjavati.

„Neregistrirano obavljanje djelatnosti uzgoja ljubimaca u svrhu prodaje dužan je pratiti i sankcionirati i Državni inspektorat i bez naših prijava, no nije nam poznato da su reagirali na ijedan slučaj. Obratili smo se i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bismo ih potaknuli da, ako je potrebno, dopune i pojasne propise te da se potakne rad inspekcija u sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti”, rekli su iz udruge Prijatelji životinja. Pozivaju sve da, umjesto kupnje, udome neku od brojnih napuštenih životinja i da prijavljuju neregistriranu prodaju životinja.

IZVOR: Prijatelji životinja

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn