CRVENI KRIŽ POŽEGA – Otvorena Banka hrane Požeško slavonske županije

Datum objave: 30. 1. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Uspostavom banke hrane na području Požeško – slavonske županije Gradsko društvo Crvenog križa Požega preuzelo je organizacijsku i koordinacijsku ulogu doniranja hrane na području županije te distribuciju do krajnjih korisnika, građana ispod praga siromaštva i ostalih socijalno osjetljivih skupina stanovništva.

U Požegi je danas otvorena Banka hrane Požeško-slavonske županije, projekt čiji je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Požega. Banka hrane ukupne je vrijednosti više od 93 tisuće eura pri čemu bespovratna sredstva Europske unije iznose oko 85 posto. Glavni cilj je organizirana i dugotrajna inicijativa za pomoć potrebitima kroz stvaranje preduvjeta za povećanje količina donirane hrane te njene distribucije do najsiromašnijih skupina u društvu. Banka hrane smještena na lokaciji u Ulici Josipa Runjanina 20/22 opremljena je rashladnim uređajima i opremom za skladištenje donirane hrane, osigurani su logističko – distributivni kapaciteti kroz nabavu dostavnog kombi vozila i viličara, dok je administrativno funkcioniranje unaprijeđeno nabavom potrebne informatičke opreme.

Uspostavom banke hrane na području Požeško – slavonske županije Gradsko društvo Crvenog križa Požega preuzelo je organizacijsku i koordinacijsku ulogu doniranja hrane na području županije. Uloga Banke hrane uključivat će suradnju sa svim posrednicima u doniranju hrane, upravljanje IT sustavom za doniranje hrane, pronalaženje novih korisnika, prvenstveno novih donatora te promoviranje doniranja hrane na području Požeško slavonske županije. Tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta Banke hrane pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije. Otvorenje banke hrane pozdravili su državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega Borislav Miličević, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević te ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Požega Miroslav Zelenika uz donatore, te članove i volontere Društva.

“Ovaj projekt mislimo da smo inteligentno i ekonomično zamislili na ovom prostoru u kojem ćemo kao posrednik omogućiti da napravimo onu najvažniju vezu – između korisnika i donatora. U ovom trenutku imamo infrastrukturu da možemo pozvati sve buduće korisnike da nam doniraju hranu, naravno, zdravstveno ispravnu hranu, u originalnoj ambalaži i u važećim rokovima,” rekao je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Požega Borislav Miličević.
“U vremenu užurbanosti i zaokupljenosti vlastitim izazovima često ne vidimo da ima i onih koji su u potrebi, pogotovo da ima onih koji imaju potrebe koje bi mi kao društvo i kao pojedinci mogli bar smanjiti, ako ne do kraja riješiti. Ovaj projekt doista je na tragu rješenja tog pitanja, nikada se to ne može do kraja, ali bar smanjenja ne neku prihvatljivu mjeru. Vjerujem da će se naći puno onih koji će donirati da bi u Gradskom Crvenom križu, u ovim prostorima, bilo hrane za one kojima je potrebna a trenutno ju ne mogu priuštiti, ” rekao je gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić.

Na projektu je čestitala i požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Sretna sam i ponosna da smo danas ovdje, na otvaranju banke hrane Požeško-slavonske županije. Iako je Republika Hrvatska među državama koje bilježe najmanje otpada od hrane, to ne znači da ne možemo biti još bolji i učinkovitiji te raditi na svim smjernicama – vezano i za smanjenje otpada, za smanjenje CO2 te za smanjenje siromaštva. Kao društvo trebamo to činiti i u budućnosti, a uspostava banke hrane će zasigurno pridonijeti daljnjem radu Crvenog križa koji je dostavu hrane i paketa potrebitima radio i u prethodnom razdoblju, ali sada imaju daleko kvalitetniji prostor i opremu,” rekla je županica uz zahvalu Ministarstvu poljoprivrede na podršci u realizaciji vrijednog projekta.

“Pitanje doniranja hrane je izuzetno važno je hrana je život ” naglasio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek. “Čestitam svima vama na dobrim i plemenitim namjerama. Potreba ima i ovakvim projektima želimo to smanjiti. Do sada smo otvorili jedna natječaj i uspjeli smo financirati devet banaka hrane po županijama, a u narednim tjednima objavit ćemo i drugi natječaj gdje želimo u preostalim županijama isto tako opremiti banke hrane.” rekao je Tušek.

TEKST: Sanja Pok                       FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn