COVID 19 U SLAVONIJI – Raste broj novih slučajeva zaraze koronavirusom

Datum objave: 23. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U posljednja 24 sata u slavonskim županijama zabilježen je porast broja aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Brodsko-posavska županija bilježi 25 novih slučajeva, Požeško-slavonska 15, Osječko-baranjska 11. Povoljnije stanje je u Virovitičko-podravskoj gdje su 3 nova slučaja  te Vukovarsko-srijemska županija koja bilježi 1 novi slučaj zaraze.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 28 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 27 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 1 osoba je hospitalizirana. Od jučer, 22. kolovoza, kada je bilo 13 aktivnih slučajeva, broj zaraženih naglo je povećan.U samoizolaciji se nalazi 138 osoba, a ukupno je testirano 5025 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Raste broj zaraženi i u susjednoj Brodsko-posavskoj županiji. U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je dvadeset pet (25) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Područja zaraze su: grad Slavonski Brod 14 osoba, općina Vrpolje 3 osobe,općina Sibinj 2 osobe, općina Bebrina 2 osobe, općina Gornja Vrba 1 osoba, općina Rešetari 1 osoba, a 2 osobe su sa prebivalištem iz drugih županija. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom  iznosi dvije stotine deveset sedam (297),  dok je broj aktivnih slučajeva osamdeset šest (86). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je četiri stotine osam (408).

Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek testirano je ukupno 235 uzoraka, a zaraženost koronavirusom utvrđena je za 11 osoba. Po dvije novooboljele osobe su s područja Đakova, Čepina i Općine Ernestinovo, a po jedna iz Osijeka, Valpova, Našica te općina Satnica Đakovačka i Đurđenovac.Mjera samoizolacije određena je za 30 kontakata novooboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 286 osoba.U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 18 pacijenta od kojih su tri na respiratoru. Inspektori i službenici civilne u noći 22./23. kolovoza proveli su dva nadzora na svadbenim svečanostima i jedan rada noćnog kluba, a za prekršenu mjeru ograničenog rada ugostiteljskih objekata izrekli su jedno usmeno upozorenje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je  1  nova  pozitivna osoba na COVID-19 ( iz Vinkovaca), a nema preminulih osoba.Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 585, od kojih su 445 osobe izliječene, a ukupno je 9 preminulih osoba.Trenutno je u županiji 26 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.U protekla 24 sata testirano je 120 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 7630.U samoizolaciji na području županije je 183 osobe.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 10 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 2 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 55 radnika (8 liječnika, 33 medicinske sestare/tehničara, 13 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Troje novo zaraženih od virusa SARS-CoV-2 bilježi Virovitičko-podravska županija u posljednjem 24-satnom razdoblju. Mlađa djevojka ima blage simptome, prema dostupnim podacima zarazila se na ljetovanju. Muškarac srednje dobi s blažim simptomima, već je bio u samoizolaciji, kao mogućnost zaraze spominje se jedno grupno okupljanju prošli tjedan. Treća zaražena osoba je muškarac srednje životne dobi s blagim simptomima. Radi se o zdravstvenom radniku, njegov izvor zaraze nije poznat. Sve tri osobe nalaze se na kućnom liječenju. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije podcrtavaju na odgovorno ponašanje i pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze. Broj testiranih, u posljednja 24 sata je bio 39 (36 negativnih i tri pozitivne), a od početka epidemije u VPŽ on je trenutno 2.798. Podsjetimo, od početka korona virusa, na području Virovitičko-podravske županije, 47 osobe su se zarazile Covidom-19. Od toga, petnaest ih je trenutno aktivno, trideset i jedna osoba se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo

Epidemiolozi poduzimaju sve kako bi novonastalu situaciju stavili pod kontrolu. Građane pozivaju na dodatni oprez i maksimalno pridržavanje mjera poput fizičke distance, dezinficiranja ruku te nošenja maski u zatvorenom prostoru.

TEKST: S. Pok        FOTO: Ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn