ČITANJE POEZIJE NA PRVI SNJEŽNI DAN – Požega prvi put na jedinstvenom poetskom festivalu 50 Poems for Snow

Datum objave: 11. 1. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Međunarodni pjesnički festival 50 Poems for Snow specifičan je po tome da se održava u svakome gradu na prvi dan snijega i to na otvorenom. U organizaciji požeške Gradske knjižnice i Požega je po prvi puta sudjelovala u ovom neobičnom festivalu, a svoje pjesme čitali su Denis Ćosić, Đurđica Gatjal i Lana Derkač.

Prve pahulje i pravi snježni pokrivač omogućili su prvo požeško izdanje pjesničkog festivala 50 Poems for Snow. Uz vrijedne knjižničare predvođene ravnateljicom Aleksandrom Šutalo, na Trgu Svete Terezije, ispod stablla ginka, okupili su se pjesnici Denis Ćosić, Lana Derkač i Đurđica Gatjal kako bi dali svoj doprinos Festivalu koji je posveta pisanju, čitanju i poeziji, ali s obzirom na koncepciju održavanja i podiže svijest o problematici klimatskih promjena na Zemlji.

“Ovaj međunarodni pjesnički festival održava se od 2012. godine. Utemeljen je u Zagrebu ali ima svjetski status. Posebnost je u tome što njegovo održavanje ovisi o snijegu. Kada se pojavi prvi pravi snijeg okupe se tri domaća pjesnika i čitaju svoje pjesme.” pojasnila nam je Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega.

Posebnost festivala je i u tome što, uz nekoliko svojih pjesama, svaki od uključenih pjesnika pročita i po jednu pjesmu ili stih autora ili autorice kojem je festival te godine posvećen. Ove godine to je Ono no Komachi, legendarna japanska pjesnikinja iz 9. stoljeća, jedna od šest najpoznatijih waka pjesnika, specifične vrste ranog japanskog pjesništva. Također je bila poznata po svojoj iznimnoj ljepoti te je njezino ime, komachi, danas sinonim za žensku ljepotu u Japanu.

Autentična priča začudnog festivala, stari ginko, pahuljasta lakoća prvog snijega i izravna ljepota živog stiha učinili su da prvo ovogodišnje zbivanje u organizaciji Gradske knjižnice Požega ostane u dobroj uspomeni ali i najavi još mnoga, mnoga zbivanja u godini posvećenoj čitanju. Jedva čekamo!

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn