CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19: Prve doze namijenjene djelatnicima u požeškoj bolnici i Domu za starije osobe Požega

Datum objave: 27. 12. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo je prvih 9.750 doza cjepiva protiv koronavirusa. Riječ je o cjepivu tvrtke Pfizer-BioNTech, a iduća će se tri dana ono distribuirati po županijama. U Požeško-slavonskoj županiji prve će doze danas u 14 sati primiti djelatnici Opće županijske bolnice Požega, a potom u 14,30 sati cijepljenje će biti obavljeno u Domu za starije i nemoćne osobe Požega.

Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo je dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju. Do sada su ugovori s četiri proizvođača već zaključeni. Prema tim ugovorima očekuje se ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine. S obzirom na to da se sva (osim jednog) cjepiva primjenjuju u dvije doze s različitim razmacima, do sada ugovorena količina je dostatna za cijepljenje 2.800.000 stanovnika Republike Hrvatske.

Cijepljenje je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite. Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Pfizerovo cjepivo (mRNA cjepivo) prvo je isporučeno u Hrvatsku. Prva isporuka od 9750 doza cjepiva (10 kutija) stigla je 26. prosinca, početak cijepljenja je 27. prosinca, a zatim su predviđene tjedne isporuke cjepiva prema planu isporuke koji je dostavio proizvođač. Djelotvornost tog cjepiva, ispitivana na oko 40.000 dobrovoljaca u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, procijenjena je na oko 95%. Cjepivo je registrirano za primjenu kod osoba starijih od 16 godina.

Prvo će se cijepiti zdravstveni djelatnici, korisnici i djelatnici domova za starije osobe, a sa sljedećim dozama koje će stizati, počet će se cijepiti starije osobe koje nisu u domovima za starije te sve osobe s kroničnim bolestima (stariji od 16 godina), u okviru indikacija koje će biti registrirane putem Europske agencije za lijekove. Cjepivo je besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi.

Više informacija o cijepljenju protiv COVID-19, vrstama i količinama nabavljenih doza cjepiva, organizaciji cijepljenja, smjernicama za određivanje prioriteta za cijepljenje, informacijama o čuvanju, pripremi i primjeni cjepiva, sastojcima cjepiva, sažetak opisa svojstava lijeka uključujući indikacije, kontraindikacije, sastav lijeka i druge informacije vezano uz cjepiva protiv COVID-19 možete pročitati na sljedećim poveznicama:
Upute-priprema-za-cijepljenje-protiv-COVID-19.

Cijepljenje-protiv-covid-19-kratak-pregled-situacije

Svojstava-lijeka-i-uputa-o-lijeku

TEKST: S.P. / hzjz.hr           FOTO: S. P.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn