CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB POŽEGA – Dvodnevna edukacija za socijalne radnike i psihologe iz područja konfliktnog roditeljstva

Datum objave: 12. 2. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji sa CZSS Valpovo, CZSS Nova Gradiška, CZSS Našice, CZSS Pakrac i CZSS Slavonski Brod, organizirao je dvodnevnu edukaciju pod nazivom “Dijete u središtu (sukoba): Znanost, teorija, klinička praksa” koju će 12. i 13. veljače u Požegi održati prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

Edukacija je primarno namijenjena socijalnim radnicima i psiholozima centara za socijalnu skrb koji se u svakodnevnom radu susreću s ovim problemom, kao i stručnim suradnicima psiholozima osnovnih škola i vrtića s kojima centri za socijalnu skrb blisko surađuju.

“Visoko konfliktni razvodi i položaj djece u visoko konfliktnim razvodima, nažalost je tema o kojoj nemamo dovoljno edukacija, tema o kojoj nemamo ujednačenu praksu i tema u kojoj ne prepoznajemo emocionalno zlostavljano dijete i tu djecu, naprosto, mi kao struka ne zaštićujemo. Ne može dijete zaštititi samo psiholog u socijalnoj skrbi, ne može ni psiholog ili psihijatar u zdravstvu ako nemamo suradnju pravosuđa,” naglasila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander.

“One baš najteže slučajeve prepuštamo vremenu, a vrijeme je u takvim situacijama djetetu neprijatelj. Ako dijete koje ima sedam ili osam godina živi tri ili četiri godine u visoko konfliktnom razvodu, on živi u ratnoj zoni pola svog života. To su predmeti koji bi trebali biti žurni, to su situacije gdje bi socijalni radnici, psiholozi i psihijatri, stručnjaci mentalnog zdravlja, nastavnici i učitelji trebali prepoznati da dijete pati, a sustav je taj koji bi trebao na neki način prisiliti roditelje da emocionalno ne zlostavljaju svoju djecu. Zato se veselim ovoj edukaciji jer ćemo s kolegama razmijeniti iskustva i probati ujednačiti praksu,”rekla je prof. dr. sc. Gordana Flander Buljan. Na ovu temu održat će se u Hrvatskoj i svjetska konferencija 15. i 16. lipnja čiji će domaćin biti Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn