CENTAR UMJETNE INTELIGENCIJE LIPIK – Mnogi uvaženi stručnjaci u Lipiku raspravljali o budućnosti umjetne inteligencije

Datum objave: 07. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

LIPIK – Cijeli ovaj tjedan održavali su se „Dani tehnologije u Lipiku“ u organizaciji Centra umjetne inteligencije Lipik, a u suradnji s Microsoft Hrvatska.

Središnji događaj ovogodišnjih „Dana tehnologije u Centru umjetne inteligencije Lipik“ održan je 6. svibnja u konferencijskoj dvorani „Quella“. Riječ je o prvoj manifestaciji ovakvog tipa koja se u Lipiku odvijala od početka ovoga tjedna, a koju je organizirao Centar za umjetnu inteligenciju Lipik u suradnji s Microsoftom Hrvatska. Događaju su nazočili brojni uvaženi gosti, uključujući Ferdinanda Trohu, dožupana Požeško-slavonske županije, Gordanu Horvat, izaslanicu gradonačelnika Grada Lipika te predstojnicu Područnog ureda Požega HZZ-a Jasminku Antunović, ali i Tatjanu Skoko, direktoricu Microsofta za Hrvatsku, Ivana Šabića, pomoćnika ravnatelja CARNET-a, Maria Čelana, utemeljitelja gaming inkubatora PISMO Novska, Martinu Silov, predstavnicu CroAi – Hrvatske udruge za umjetne inteligencije, Dejana Iličića, privremenog ravnatelja Centra umjetne inteligencije Lipik. Bili su tu i predstavnici ustanova i tvrtki, polaznici prve i druge generacije šestomjesečnog osposobljavanja za programere za primjenu umjetne inteligencije te tvrtke u poduzetničkom inkubatoru umjetne inteligencije.

Polaznici šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije mogli su se educirati o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkoj sigurnosti, Microsoft Founders HUBu i Azure Servisima te tijekom Hackathona primijeniti nova znanja koristeći Azure alate prilikom osmišljavanja rješenja za očuvanje populacije svjetski poznate pasmine konja lipicanaca.
U sklopu „Dana tehnologije u Lipiku“ svi polaznici šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije su  predstavili svoje projekte koje su radili u sklopu praktičnog rada zadnja dva mjeseca, a neki od njih su prezentirani i prilikom održavanja ovog središnjeg događanja.

Tijekom pozdravnih govora Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije uputio je dvije zahvale.„Prva zahvala je upućena Microsoftu Hrvatska te direktorici Tatjani Skoko i njezinom timu na nesebičnoj pomoći u ovim našim početcima. Puno nam to znači u svakom pogledu. Druga zahvala ide Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, predstojnici Jasminki Antunović i njezinom timu, jer ovo osposobljavanje ne bi moglo postojati da nema njihovog velikog angažmana i pomoći koju nam pružaju.“, naglasio je Dejan Iličić.Nadam se ćemo i današnjim danom vas polaznike 2. generacije osposobljavanja za programere umjetne inteligencije motivirati da ostanete u Lipiku u sklopu startup inkubatora i akceleratora kojeg otvaramo za desetak dana, da upišete našu novu Startup akademiju.  U ovih 6 mjeseci uspjeli ste dosta toga naučiti, sad vas pozivam da se družimo i dalje i da probate uspjeti u svijetu poduzetnika.“, zaključio je Iličić.

Prisutnima se obratila i Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, partnera na „Danima Tehnologije u Lipiku“.„Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje u Lipiku, nakon zanimljivog tjedna s različitim predavanjima i različitim diskusijama na temu umjetne inteligencije.“, naglasila je Tatjana Skoko te dodala kako je partnerstvo, ali i jedno veliko prijateljstvo između Microsofta i Centra za umjetnu inteligenciju Lipik započelo prije nekih šest mjeseci, izrazivši kako im je drago biti dio jedne ovako lijepe i uspješne hrvatske priče. „Hrvatska scena umjetne inteligencije bilježi velike uspjehe i vjerujemo da smo na dobrom putu da pozicioniramo Hrvatsku kao zemlju koja će biti prepoznatljiva na jednoj digitalnoj svjetskoj mapi, kao jedna inovativna zemlja koja temelji svoj rast na umjetnoj inteligenciji.“, rekla je Skoko. Gordana Horvat, izaslanica gradonačelnika Grada Lipika u svojem je obraćanju istaknula kako je Grad Lipik oduvijek bio grad turizma i lječilišne djelatnosti, stoga svojim aktivnostima u Lipiku nastoje to vratiti u punom obimu kako bi sačuvali i nastavili tradiciju.„No pored važne kulturne baštine i očuvanja tradicije kojom se ponosimo i pridonosimo rastu i razvoju cjelokupnog područja, Grad Lipik otvoren je za sve nove suvremene i moderne ideje i aktivnosti.“, rekla je  Horvat istaknuvši kako se u Lipiku i lipičkom Centru za umjetnu inteligenciju pokreću nove i inovativne tehnike i tehnologije u cilju razvoja te boljeg i kvalitetnijeg  života svih građana.

„Znanost je multidisciplinarna i vjerojatno je da će umjetna inteligencija olakšati i dati odgovore na brojna pitanja i zahtjeve s kojima se susrećemo u današnjem užurbanom suvremenom svijetu.“, kazao je zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha dodavši kako je sve vezano za umjetnu inteligenciju zamišljeno tako da ljudima olakša rad, unaprijedi kvalitetu života i da se postignu neki ciljevi koji iz sadašnje perspektive možda izgledaju nedostižni i nemogući.

Stobreč, Sv. Petar u Šumi, Slavonski Brod, Đakovo, Sv. Ivan Zelina, Zagreb, Split, Novi Marof, Daruvar, Lipik, Pakrac, Koprivnica, Požega, Varaždin. Sve su to mjesta iz kojih dolaze polaznici 2. generacije šestomjesečnog osposobljavanja za programere umjetne inteligencije u Lipiku. Završilo je osposobljavanje koje je trajalo gotovo 1000 sati,  a provedeno je u suradnji Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U sklopu osposobljavanja polaznici su radili i na praktičnim projektima, a najzanimljiviji su predstavljeni ovom prigodom.Tako su Darko Jurić i David Vorel predstavili projekt Autonomnog grada i autonomne vožnje koji su u suradnji s profesorima iz Osijeka radili još i Tomislav Novosel, Valentina Vujević, Antonio Butorac i Renato Jozinović.

Izuzetno zanimljiv projekt je bio i onaj kojeg su prezentirali Ivana Radošević i Tomislav Novosel, a radi se o projektu robotske ruke upravljane umjetnom inteligencijom.

Za kraj, Ivan Duspara je predstavito projekt kojim je objasnio kako koristiti umjetnu inteligenciju u rehabilitaciji.Dani tehnologije u Lipiku“ održani su uživo, ali i virtualno – putem Microsoftove platforme Teams. Održana su zanimljiva predavanja Microsoftovih stručnjaka, a mladi AI programeri, uz stjecanje novih znanja, imali su prilike i razmijeniti iskustva s Microsoftovim stručnjacima.

Međutim, sudionici današnjeg događanja imali su mogućnost poslušati i panel o umjetnoj inteligenciji, odnosno budućnosti umjetne inteligencije u Lipiku i Hrvatskoj, što ćemo našim čitateljima naknadno pobliže predstaviti. Panelisti su bili Tatjana Skoko, direktorica Microsofta za Hrvatsku, Ivan Šabić, pomoćnik ravnatelja CARNET-a, Mario Čelan, utemeljitelj gaming inkubatora PISMO Novska, Dejan Iličić, voditelj Centra umjetne inteligencije Lipik te Martina Silov, voditeljica projekata u CroAi – Hrvatskoj udruzi za umjetnu inteligenciju koja je i moderirala ovaj panel.

Dodjela nagrade pobjednicima informatičkog natjecanja – Hackathona


Posljednja dva dana „Dana tehnologija“ bila su rezervirana za Hackathon na kojem su sudjelovali polaznici edukacija i zaposlenici lipičkih startupova. Sudjelovalo je nekoliko timova, a programeri AI Centra u Lipiku iskušali su i utvrdili svoje novostečeno znanje rada s alatima koje pruža Microsoft Azure. Prije samog proglašenja pobjednika voditelj ovog informatičkog natjecanja programera  Ivan Duspara kazao je kako su tema ovogodišnjeg Hackathona bili naši konji lipicanci.

Pobjednik prvog lipičkog Hackathona je ekipa u kojoj su sudjelovali Ena Tutić, David Vorel, Darko Jurić i Renato Jozinović, a nagrade su im uručili direktorica Microsofta Tatjana Skoko i Gordana Horvat, izaslanica lipičkog gradonačelnika.

IZVOR: compas.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn