CENTAR KOMPETENCIJA ZA NAPREDNO INŽENJERSTVO – Projekt vrijedan 120 milijuna kuna koji Novu Gradišku pozicionira kao sredinu znanja, razvoja i inovacija

Datum objave: 23. 9. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

NOVA GRADIŠKA – Opravdavajući status jedne od nacionalno najatraktivnijih i najkvalitetnijih poslovno-investicijskih zona, slijedeći, istovremeno, suvremene trendove, Industrijski park Nova Gradiška uvodnom je konferencijom predstavio projekt Centar kompetencija za napredno inženjerstvo. Vrijedan gotovo 120 milijuna europskih kuna jedan je od najznačajnijih regionalnih projekata čiji je cilj unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora uspostavom RDI infrastrukture ( istraživanje – razvoj – inovacije), s posebnim naglaskom na primjereno i učinkovito upravljanje okolišem i resursima.

Nastavljajući pozitivne trendove u poslovanju, opravdavajući, istovremeno, status jedne od, nacionalno, najatraktivnijih i najkvalitetnijih poslovno-investicijskih zona, Industrijski park Nova Gradiška na uvodnoj je konferenciji predstavio projekt “Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška“. Riječ je o kapitalnoj “priči” vrijednoj gotovo 120 milijuna europskih kuna u kojoj, uz Industrijski park, kao patneri i suradnici sudjeluju i tvrtke Migautomatika, Klimaoprema, Inin, Hladni Val, Altpro, Strojarski fakultet Slavonski Brod, EMPWR i Clarum d.o.o., te razvojno i znanstveno istaživačke organizacije.

Cilj jednog od najznačajnijih regionalnih projekata, od kojeg će, uz Grad Novu Gradišku, izravne koristi imati i Brodsko posavska županija je unapređenje konkurentnosti poslovnog sektora uspostavom razvojno-istraživačke infrastrukture te povećanim ulaganjem u razvoj novih proizvoda i usluga temeljenim na RDI(istraživanje-razvoj-inovacije) aktivnostima, s posebnim naglaskom na primjereno i učinkovito upravljanje okolišem i resursima. Obrada metala i strojarstvo te proizvodnja hrane predstavljaju najvažnije industrijske sektore u Brodsko-posavskoj županiji i Slavoniji. Rezultati provedenih studija ukazuju na nisku konkurentnost navedenih sektora uvjetovanu, između inih razloga, vrlo niskim ulaganjem u RDI aktivnosti. Studije istovremeno ukazuju i na visoki potencijal navedenih sektora da u bliskoj budućnosti postanu međunarodno konkurentni.

Upravo realizacija projekta CEKOM NI NG predstavlja jedan od ključnih čimbenika regional- nog inovacijskog sustava i instrumenata za odgovor na trenutno nepovoljno stanje. Realizacijom Projekta CEKOM NI NG uspostaviti će se kvalitetna RDI infrastruktura, doprinijeti izgradnji regionalnog inovacijskog sustava, dati potpora ulaganju privatnog sektora u RDI aktivnosti, omogućiti razvoj ljudskih potencijala u području naprednog inženjerstva, osnažiti nastup i konkurentnost na međunarodnom tržištu, poticati jednakomjerni razvoj u Hrvatskoj te pozicionirati grad Novu Gradišku kao grad razvoja, znanja i inovacija. Provedbom 7 kolaborativnih RDI projekata planiran je razvoj i komercijalizacija 7 inovativnih proizvoda za tvrtke i tržište, zapošljavanje 10 novih istraživača, zaštita intelektualnog vlasništva, povećanje ulaganja privatnog sektora u RDI aktivnosti za 150 posto, što će doprinijeti rastu prihoda tvrtki partnera za 229 posto, izvoza za 232 posto, profitabilnosti za 462 posto, rastu zapošljavanja , te osnivanju 25 novih tehnološki orijentiranih tvrtki.

Planirani implementacijskih period CEKOM NI NG je 54 mjeseca u dvije faze, a ukupna vrijednost projekta- 119,2 milijuna kuna, od čega 78,1 milijun čine bespovratna sredstva. Kapitalni projekt bit će realiziran u nekoliko faza- ulaganje u istraživačku infrastrukturu što uključuje izgradnju građevine i nabavu oprema, unapređenje regio- nalne i međunarodne suradnje, uspostava tehničke strukture , edukacija zaposlenika i provođenje 7 kolaborativnih RDI projekata u ciljanim TPP (tematsko prioritetnim područjima), industrijsko istraživanje i eksperimentalni razvoj, izradu 5 studija izvedivosti za poduzetnike, pružanje RDI usluga i edukacijskih programa u području naprednog inženjerstva, razvoj novih proizvoda i usluga, transfer tehnologije i komercijalizacije inovacija, ispitivanje kvalitete i certificiranje, upravljanje intelektualnim vlasništvom, najam prostora i opreme te aktivnosti upravljanja projektom kao i vidljivosti i komunikacije.

Hvale vrijedan projekt kojim će Grad Nova Gradiška napraviti značajan iskorak u znanstveno-poslovnom smislu predstavio je Adam Đanić, najvaljujući kako je, ovo, tek početak ali i sjajna prilika za hvatanje suvremenih trendova i okretanja ka novim znanjima i tehnološki orijentiranim tvrtkama. Zadovoljstvo projektom kojim će se Nova Gradiška i Brodsko posavska županija na svjetskoj karti “biznisa” predstaviti kao sredina znanja, razvoja, istraživanja, napretka i inovacija iskazali su, u ime Grada- zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, kao i Mirela Brechelmacher, ravnateljica Centra za razvoj Brodsko posavske županije.

TEKST: Simonida Tarbuk             FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn