BUSINESS CORNER U POŽEGI – U fokusu školstvo, zdravstvo, demografska obnova i održivo gospodarenje

Datum objave: 10. 6. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Fakultet ruralnog razvoja i turizma bio je danas domaćin Businnes cornera održanog u sklopu projekta projekta “proljeće u Požegi” kojeg provode Savjet mladih Grada Požege i Udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju “MI”. Odabrane teme mladima su izlagali renomirani stručnjaci.

Izlagači na Business corneru su bili saborska zastupnica i gradonačelnica Pakrac Anamarija Blažević koja je govorila o nekretninama kao potencijalu demografske obnove, ravnatelj Opće županijske bolnice dr. sc. Ivan Vukoja čija je tema bila ” Zdravstvena kultura, socijalna medicina i valorizacija baštine dr. Štampara u kontekstu okolnosti mjesta rođenja dr. Štampara i razvoja kongresnog turizma, prodekan dr. sc. Berislav Andrlić koji je govorio o transformaciji školstva Požeško-slavonske županije kroz suradnju sa Sveučilištem u Osijeku u kontekstu razvoja IT sektora te Željko Feigel koji je govorio o geotermalnim izvorima Požeško-slavonske županije. Uz studente i članove Savjeta mladih grada Požege Businnes corneru su prisustvovali zamjenik požeškog gradonačelnika i dekan Fakulteta ruralnog razvoja i turizma dr. sc. Borislav Miličević, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, te ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Luka Čirko.

Fakultet rurlanog razvoja i turizma rado je ponudio gostoprimstvo ovakvoj inicijativi, naglasio je prodekan dr. sc. Berislav Andrlić. “Na ovaj način razvijamo suradnju s udrugama i lokalnom samoupravom i upravo je to model koji će naša istraživanja povezati s civilnim sektorom. Tako će Fakultet imati onu svoju trećui misiju, a to je društve uloga, ne samo znanost i struka već i povezivanje s drugim dionicima u okruženju. Današnja tema o transformaciji školstva je vrlo značajna jer ključne riječi održivo, ruralno, zeleno, digitalno, prožimaju se kroz sve naše studijske programe, a danas smo govorili i o strategiji razvoja turizma, kako sve to staviti u funkciju razvoja gospodarstva te kako na tragu transformacije obrazovnog sektora napraviti i rast gospodarstva u cjelini.

“Polažemo velike nade da će projekt “Proljeće u Požegi” uspostaviti primjenljiv model suradnje Savjeta mladih Grada Požege, predstavnika lokalne i regionalne samouprave te organizacija civilnog sektora na razini Republike Hrvatske,” rekla je jedna od organizatora Ivana Pavelić u ime udruge MI. Pozdravne riječi uputio je i predsjednik Savjeta mladih Grada Požege i suorganizator Luka Hećimović. “Kroz Business Corner Savjet mladih Grada Požege htio je potencirati ključne teme koje zanimaju mlade u perspektivi njihovog ostanka u vlastitoj sredini.” naglasio je.

Prigodnim riječima nazočne su pozdravili dekan Borislav Miličević i zamjenik županice Ferdinand Troha, a u ime Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i politike okupljene je pozdravio Luka Čirko.”Mladi su danas predočili određene ideje ali i kako riješiti pojedine probleme. Ono što mislim da je nužno jest da se svi ti problemi moraju rješavati uz snažnu podršku s nacionalne razine. Tu je i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i politike, koje provodi jedan cijeli niz reformi u području mirovinskog sustava, tržišta rada i zapošljavanja, ali i u području sustava socijalne skrbi. Kako bismo lakše proveli određene reforme koristimo i EU sredstva koja su nam na raspolaganju.S obzirom na to da je Ministarstvo rada upravljačko tijelo za europski socijalni fond na raspolaganju do 2027. godine imamo preko 2 milijarde eura za sve naše projekte, a tu bih posebno naglasio poticanje ulaganja u nova zapošljavanja, posebice mladih, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, zatim i ulaganje u nove vrtiće i škole, ali primarno ulaganje u zaštitu onih najranjivijih skupina u našem društvu“, naglasio je Čirko. Business Corner održan je pod pokroviteljstvom Grada Požege, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i politike.

TEKST: S. Pok                         FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn