BUDITE SAVJESNI – Spriječimo požare otvorenog prostora

Datum objave: 17. 7. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda predstoji nam razdoblje sunčanog vremena bez padalina, a temperature će prelaziti 30o zbog čega je velika i vrlo velika opasnost od izbijanja šumskog požara za veći dio Hrvatske, a osobito u njezinom priobalnom dijelu, upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Neodgovorno ponašanje najčešći uzrok požara, podsjećaju vatrogasci. Stoga održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte, ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja
ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali,
ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

Ukoliko do požara dođe zatvorite sve prozore i vrata na objektu te isključite plin i svjetla u kući, garaži, na trijemu i dr. Na vrijeme izmjestite obitelj, domaće životinje i kućne ljubimce na sigurno mjesto, prekontrolirajte vanjske horizontalne oluke i potkrovlja jer u njima najčešće započinje požar, radi aktualnih informacija o požaru i mogućim zatvaranjima prometnica pratite vijesti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Podsjećamo, velike su kazne za počinitelje.  Za izazivanje požara novčane kazne su u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane kazne su od 260 do 1.990 eura. Uz kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom.

TEKST: S. Pok                    FOTO: HVZ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn