BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Župani Marušić i Flego o suradnji na regionalnom razvoju

Datum objave: 26. 3. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Regionalna suradnja dviju hrvatskih županija i razmjena iskustava, Brodsko-posavske i Istarske županije bila je glavna tema sastanka dvaju župana Valtera Flege i Danijela Marušića.

U kontekstu povezivanja „zelene” i „plave” transverzale i mogućnostima suradnje župan Flego je rekao:” Danas smo razgovarali o cijelom nizu tema, o razmjeni iskustava i mogu vam reći da na vrhu prioriteta na kojima ćemo, sasvim sigurno, i dalje raditi je pitanje ruralnog razvoja, dakle koja iskustva mi imamo (Istarska županija) u ruralnom razvoju u pogledu infrastrukture, interneta, vodoopskrbe i vodozaštite i zadržavanja mladih u ruralnom prostoru, ili na koji način se još bolje povezati. Naime, vi znate da mi jesmo najturističkija hrvatska županija, da puno ljudi iz Brodsko-posavske dolazi raditi u Istarsku županiju i vrlo je zanimljivo vidjeti i nove investicije u turizmu koje planiramo, zajedno sa privatnim sektorom, u narednih par godina učiniti. Ono što je također važna tema je kako spojiti ne samo turizam i poljoprivredu i ne samo ljude, već i proizvode s ovog područja. Sasvim sigurno sve ideje o kojima smo danas raspravljali ja ću prenijeti i prema javnom i privatnom sektoru kako bi se još bolje povezali i kako bi i jedni i drugi imali dobru situaciju. Ono na čemu trebamo još i dalje raditi su različita iskustva i jedne i druge županije na EU fondovima, na privlačenju sredstava i bilo mi je drago i zanimljivo čuti iskustva kolege župana Marušića i njegovog tima, bez obzira da li pričamo o poljoprivredi, navodnjavanju na čemu Brodsko-posavska županija intezivno radi što je velika perspektiva i za buduće financijsko razdoblje. No, kako sam već spomenuo, trebaju nam još aktivniji fondovi u zadržavanju mladih na ruralnom prostoru, u osmišljavanju takvih industrija koje imaju veći dodanu vrijednost, kako bi imali i veće plaće, a samim time i bolje životne uvjete kako u Brodsko-posavskoj tako i u ostalim županijama,” kazao je nakon sastanka župan Flego.

Na moguću buduću suradnju dviju županija osvrnuo se i župan Danijel Marušić: „Zahvaljujem se svom kolegi Valteru Flegi na posjetu Brodsko-posavskoj županiji. Moram reći da smo dugo planirali jedan ovakav radni sastanak i mi smo doista razgovarali o aktualnim temama; općenito o problemima funkcioniranja županija, ali i o onim potencijalima o kojima je moj kolega već ranije govorio. Naime, puno toga možemo naučiti od Istarske županije, kolega Flego je, kao i ja, član Odbora regija i moram reći da je i tamo vrlo uspješan ne samo u izlaganju problematike već i u lobiranju da određeni investitori dođu na područje Republike Hrvatske, u Istarsku županiju, ali i u druge županije gdje za to postoji interes. Ono što mi doista možemo, a uvijek se govorilo o povezivanju „zelene” i „plave” Hrvatske, je da dobrom i kvalitetnom hranom opskrbljujemo turističke kapacitete u Istri. Prošli tjedan u Svetom Petru u Šumi bio je sajam „S klobasicom u Europu” na kojem su nastupili i naši izlagači. Osim izložbenog, ova manifestacija bila je i radnog karaktera s brojnim predavanjima i savjetovanjima što je dobra prilika za razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja. Moram istaknuti, da su proizvodi iz Slavonije zabilježili odličnu potražnju i prodaju. Na taj način potičemo i našu proizvodnju i prodaju. Istarski pršut je proizvod čije je podrijetlo zaštićeno i na europskoj razini, a za takav proizvod potrebne su im sirovine, pri čemu mislim na sektor svinjogojstva u Brodsko-posavskoj županiji koji je kod nas visoko rangiran. Mišljenja sam da je osim povezivanja županija, povezivanje i raznih udruga u poljoprivrednoj  proizvodnji itekako bitno, a mi smo tu da sve dionike usmjerimo i povežemo. Vjerujem da će zaključci ovog sastanka biti plodonosni i da će od toga realni sektor imati koristi,” kazao je župan Marušić nakon sastanka.

IZVOR: bpz.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn