BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Župan Marušić proglasio stanje prirodne nepogode

Datum objave: 10. 7. 2024. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Nakon snažne tuče koja je 1. srpnja pričinila ogromnu materijalnu štetu na poljoprivrednim kulturama i ostaloj imovini, župan Danijel Marušić 8. srpnja donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode.

Slijedom izrazito nepovoljnih vremenskih prilika koje su prvog dana srpnja zahvatile veći dio Brodsko posavske županije, kao i proglašenja stanja prirodne nepogode, u svrhu postupanja sukladno odredbama Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, Županija je uputila općinskim i gradskim povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda nekoliko preporuka u postupanju. Prije nego li općinski načelnik, odnosno gradonačelnik uputi županu zahtjev za proglašenjem prirodne nepogode, župan je zadužio sva povjerenstva za procjenu šteta da izlaskom na teren utvrde činjenično stanje, odnosno razmjere nastalih šteta.

Zaključno s 8.srpnja, općine Rešetari, Staro Petrovo Selo, Oriovac i Brodski Stupnik zatražile su proglašenje prirodne nepogode na poljoprivrednim usjevima, djetelinsko-travnim smjesama i višegodišnjim nasadima – voćnjacima i vinogradima te na stambenim i poslovnim objektima. Prema prijavama samih poljoprivrednika, kao i prvim procjenama njihovih povjerenstava za procjene štete, štete se u poljoprivredi procjenjuju od 50 – 100% na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, a na višegodišnjim nasadima i do 80%. Po donošenju odluke o proglašavanju stanja prirodne nepogode, župan je pozvao sve oštećenike na dostavu prijava štete u svoju općinu, u roku od osam dana od datuma proglašenja prirodne nepogode, na propisanom obrascu PN, koji će biti dostupan kako u samim jedinicama lokalne samouprave, tako i na mrežnim stranicama Brodsko-posavske županije.Sukladno važećem Zakonu, općinska i gradska povjerenstva unijet će prve procjene u Registar šteta najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode, a konačnu procjenu štete po svakom pojedinom oštećeniku, općinsko povjerenstvo prijavljuje županijskom povjerenstvu u roku od 50 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta.

Prijavljene konačne procjene štete Županijsko povjerenstvo Brodsko-posavske županije dostavit će Državnom povjerenstvu i nadležnom ministarstvu u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta.Župan je u svojem obraćanju pozvao sve članove povjerenstava da u svojem radu postupaju savjesno i u skladu s odredbama .

TEKST: S. Tarbuk                     FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn