BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Završena energetska obnova još dvije novogradiške škole vrijedna gotovo 13,9 milijuna kuna

Datum objave: 27. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Brodsko-posavska županija, unatoč i usprkos epidemiji, nastavlja s projektima energetske obnove školskih zgrada. Završene radove na obnovi novogradiških Osnovne škole “Ljudevita Gaja” i Gimnazije, vrijedne gotovo 13,9 milijuna kuna, s predstavnicima izvođača i nadzora , obišli su Danijel Marušić i v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović.

Zahvaljujući projektu teškom 27 milijuna kuna koji je , za energetsku obnovu školskih objekata, još 2018. godine odobrilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i kontinuiranom ulaganju osnivača, Brodsko posavska županija se, s pravom može pohvaliti mrežom osnovnih i srednjih škola uređenih po najvišim svjetskim standardima.Radilo se punom parom tijekom protekle, 2020.godine, kada su novi energetski-učinkovit izgled dobile osnovne škole Mate Lovraka u Novoj Gradiški, Ante Starčevića u Rešetarima, škola u Bebrini, Okučanima, Starom Petrovu Selu, Sibinju, Velikoj Kopanici i Oprisavcima, a ugovoreni radovi na obnovi Elektrotehničke i ekonomske škole u Novoj Gradiški, Tehničke, obrtničke i srednje medicinske u Slavonskom Brodu.

Projekt nije omela ni epidemija korona virusa, čemu u prilog govore i završeni radovi na Osnovnoj školi “Ljudevita Gaja” i Gimnaziji u Novoj Gradiški, koje su ovih dana, s predstavnicima izvođača i nadzora , obišli Danijel Marušić i v.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović. Projekt energetske obnove zgrade Gimnazije, čiji je nositelj Brodsko-posavska županija, vrijedan je 5.950.000,00 kuna, a sufinanciran je sredstvima iz EU fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2.548.113, 79 kuna.

Ovim značajnim projektom ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 53 posto, škola je iz energetskog razreda D prešla u C razred, a na godišnjoj je razini, za 69,80 posto, smanjena i emisija ugljičnog dioksida. Po realizaciji iznimno zahtjevnog projekta na zgradi novogradiške Gimnazije, upoznala je ravnateljica, profesorica Ljiljana Ptačnik, poboljšana je toplinska izolacija vanjskih zidova ovojnice, zamjenjena stolarija, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, poboljšana toplinska zaštita poda (podruma), zida potkrovlja prema tavanu, uvoden novi sustav LED rasvjete, zamjenjena postojeća kotlovnica na ekstra – lako lož ulje ugradbom novog plinskog kondenzacijskog uređaja. Izvoditelj radova je Zajednica ponuditelja Vukojević gradnja, Slavonski Brod i BGS elektrika d.o.o. Slavonski Brod, a nadzor je tvrtka MIG d.o.o. Slavonski Brod.

Riječ je o projektu kojim su, naglasila je prilikom posjeta Gimnaziji V.d. pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Anica Vukašinović, zadovoljni i učenici i osnivač, jer uz puno bolje uvjete, kao i moderan i opremljen prostor uz poštivanje pedagoškog standarda, tu su i neporecive uštede u potrošnji energije, što je i značajna stavka županijskog proračuna. Za obnovu Osnovne škole „Ljudevita Gaja“ izdvojeno je 7.900.000,00 kuna, a projektom je, upoznala je ravnateljica, Blagica Pečnjak, obuhvaćena toplinska zaštita vanjskih zidova, na stropu prema grijanom tavanu postavljena toplinska izolacija, zamjenjena stolarija, ugrađeni plinski kondenzacijski grijači postavljeni na krovu zgrade.

Energetskom obnovom “prve gradske osnovne škole” ostvarena je ušteda u potrošnji toplinske energije za 57,84 posto na godišnjoj razini i smanjena emisija štetnog CO2 u zraku za 65,66 posto. Izvoditelj radova je Zajednica ponuditelja Klindžić gradnja, Rešetari i Elektro-tehnički sustavi d.o.o. nova Gradiška, dok je nadzor obavio Ured ovlaštene arhitektice Višnje Lasović-Kožoman. Zadovoljstvo uspješno realiziranim projektima enegetske obnove izrazio je i župan, posebno zahvalivši ravnateljicama Ptačnik i Pečnjak koje su u ostvarenju svojih ciljeva bile ustrajne, ambiciozne i ulagale velike napore kako bi se “priča” privela kraju,a plodovi truda bili vidljivi. Uz projekte energetske obnove osnovnih i srednjih škola, Brodsko posavska županija prednjači i brojem obnovljevnih javnih zgrada.

TEKST: S. T.         FOTO:bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn