BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Usmjerenost napretku, inovativnosti i znanju s projektima koji mijenjaju život na bolje

Datum objave: 19. 1. 2023. | Kategorija: Društvo, IZDVOJENO

SLAVONSKI BROD – S ciljem ravnomjernog razvoja svih dijelova županije, realizirano je niz vrijednih projekata s područja gospodarstva i poduzetništva, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, komunalne infrastrukture, kulture, sporta i zaštite okoliša, pri čemu je posebna pažnja poklonjena projektima financiranim iz strukturnih i kohezijskog fonda Europske unije.

Nastavljajući s projektima i aktivnostima koji mijenjaju život nabolje, podvlačeći crtu pod učinjeno u prethodnoj godini, Brodsko posavska županija u 2023. ulazi s izglasanim Proračunom vrijednim 174 milijuna eura i projekcijama za 2024. i 2025. godinu. Kako je naglašeno prilikom usvajanja najvažnijeg županijskog dokumenta, najveći dio proračunskih prihoda odnosi na prihode poslovanja u iznosu od čak 99, 43 posto ili 168.481.682,00 eura. U planiranim sredstvima, važno je naglasiti i značaj decentraliziranih funkcija koji se odnose na osnovno školstvo u iznosu od 3.405.86,00 eura, srednje školstvo- 2. 078.472,00 eura, socijalnu skrb- 910,586,00 eura te zdravstvo – 2.223.000 eura. Na osnovu razlike fiskalnog izravnanja, u aktualnoj godini Županija će ostvariti 21.159.220,00 kuna, a najveći su proračunski rashodi planirani za obrazovanje, sport i kulturu, zdravstvo i socijalnu skrb, te hrvatske branitelje, doznajemo od brodsko-posavskog župana Danijela Marušića.

Usmjerena prema napretku, inovativnosti i znanju, Županija je to koja poseban naglasak stavlja na stvaranje uvjeta za ostanak mladih i obrazovanih ljudi, ostajući istovremeno vjerna očuvanju prepoznatljive bogate tradicije i kulturne baštine. Iako je riječ o malim pomacima, oni su, itekako važni za revitalizaciju prostora koji polako, ali sigurno hvata korak s drugim, razvijenijim hrvatskim županijama. Uvažavajući sve prednosti Brodsko-posavske županije, svjesni činjenice kako je za revitalizaciju gospodarstva potrebna razvijena infrastruktura, najviše je napora u posljednjem periodu uloženo u unapređenje upravo tog sektora. Pri odabiru projekata i aktivnosti, vodilo se kriterijem ravnomjernog i održivog razvoja svih dijelova županije koja je posebno ponosna na ulaganja u energetsku obnovu koja iznose čak 82 milijuna kuna za ukupno 22 objekta u školstvu, uz 63 posto bespovatnih sredstava.

Velika ulaganja, što se pokazalo od ključnog značaja u situaciji s pandemijom koronavirusa, ostvarena su na području zdravstva i socijalne skrbi, za što je u razdoblju od 2008. do 2020. uloženo ukupno 86 milijuna kuna u 15 projakata energetske obnove zdravstvenih ustanova i dodatnih 14,2 milijuna kuna za dom za starije i nemoćne, ukupno preko 100 milijuna kuna, od čega se 52 milijuna odnosi na bespovratna sredstva. Kada je riječ o projektima od strateškog značaja treba spomenuti izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Šagulje”, zajedničke priče Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije, za koji su ugovoreni načini izvršenja zajedničke uspostave cjelovitog sustava. Regionalni centar za gospodarenje otpadom na lokaciji Šagulje, na području Nove Gradiške, veličine 26 hektara, bit će baziran na tehnologiji mehaničko-biološke obrade što će u konačnici rezultirati smanjenjem količine otpada na odlagalištu i povećanjem reciklaže.

Projekt u koji Brodsko posavska županija polaže velike nade svakako je i izgradnja Luke Brod s pripadajućom infrastrukturom, trenutno u fazi realizacije. Nadogradnja infrastrukture, razvoj terminala i pratećih objekata u Luci Slavonski Brod ukupne je vrijednosti 103 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je 56 posto sufinancirano sredstvima Europske unije, kroz instrument za povezivanje Europe – CEF. Cilj ovog projekta je poticanje korištenja transporta unutarnjim plovnim putovima na koridoru Rajna – Dunav nadogradnjom lučke infrastrukture i pružanje potpore transportu u luci u Slavonskom Brodu, kao i razvoj nautičkog turizma, čemu će, dugoročno, pripomoći i obnova starog broda s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom.

Po realizaciji projekta, spomenuti će brod, kao jedna od budućih najvećih atrakcija ove županije, biti usidren u novom pristaništu, koje je, s još šest hrvatskih riječnih pristaništa na Savi, Dravi i Dunavu, ovog ljeta dobilo i novi jedinstveni vizualni identitet. S ciljem olakšavanja poslovanja poduzetnika Brodsko posavska županija je u svibnju prošle godine raspisala Javni poziv za dodjelu potpora temeljem Programa dodjele potpora male vrijednosti poduzetnicima Brodsko-posavske županije u 2022. godini, a sredstva u ukupnom iznosu od 1.750.000,00 kuna planirana su u Proračunu županije na Razdjelu Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu. Ova mjera odnosila se na pomoć subjektima malog gospodarstva, odnosno mikro, malim i srednjim poduzetnicima, a potpore na kupnju alata, strojeva i opreme, dijelova postrojenja i opreme kojom se proširuju kapaciteti, kupnju mjernih i kontrolnih uređaja i instrumenata, nužne informatičke opreme, troškove unutrašnjeg uređenja i opremanja poslovnog prostora, kao i brojne druge aktivnosti čiji je cilj pomoć najžilavijem dijelu gospodarstva. Uz, itekako, prepoznatu kulturnu i tradicijsku baštinu, Brodsko posavska županija, posljednjih godina, zahvaljujući sve snažijoj turističkoj promociji kontinenta kao destinacije, bilježi i sve bolje rezultate, što potvrđuje i sustav eVisitor, dokazujući kako gosti traže authtono, originalno i turistički nepotrošeno, uz boravak u prirodi, što je, uz izniman geografski i prometni položaj, tek nekoliko sati vožnje od Zagreba, još jedna velika komparativna prednost ove županije.

TEKST: Simonida Tarbuk            FOTO: D. Pok/ BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn