BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA – U rad pušten 812 tisuća kuna vrijedan uređaj za brzo testiranje na koronavirus

Datum objave: 18. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – U prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u nazočnosti ravanatelja dr. Ante Cvitkovića, župana Danijela Marušića i predsjednika županijske skupštine Pere Ćosića u rad je pušten novi, 812 tisuća kuna s PDV-om vrijedan PCR uređaj za brzu analizu briseva osoba testiranih na koronavirus.

Novi PCR uređaj za testiranje osoba sa sumnjom na zarazu koronavirusom koji je krajem srpnja ove godine stigao u Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, službeno je, u nazočnosti ravanatelja dr. Ante Cvitkovića, župana Danijela Marušića i predsjednika županijske skupštine Pere Ćosića, pušten u rad.

Riječ je o uređaju vrijednom 812 tisuća kuna s PDV-om koji će uvelike skratiti vrijeme čekanja i ubrzati postupak testiranja, jer će nalazi moći biti gotovi u samo tri sata od uzimanja uzorka. Odluku o nabavci PCR uređaja donijela je Županijska skupština, na što je podsjetio njen predsjednik Pero Ćosić:” Znamo kako je pandemija utjecala na sve grane gospodarstva i život građana, zbog čega su i Vlada i Županija nastojali pomoći koliko je to moguće, a nabavka uređaja uz čiju će pomoć građani moći brže doći do nalaza, svakako je jedan od načina.”, rekao je Ćosić.

“Ovim uređajem značajno ćemo povećati kapacitet uzorkovanja, i još važnije, brzinu dobivanja nalaza. Uz uzimanje uzoraka u obje bolnice-slavonskobrodskoj i novogradiškoj, i u COVID ambulanti u Slavonskom Brodu, gdje se može testirati i na vlastiti zahtjev, dodatno povećavamo kapacitet i brzinu dobivanja nalaza, što je značajno zbog mjera samoizolacije i kontakata što rade epidemiolozi.”, rekao je, tom prilikom, načelnik Stožera CZ BPŽ, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković. S vrijednošću uređaja i koristima koje će donijeti stanovništvu Županije, upoznao je ravnatelj Zavoda dr. Ante Cvitković: ” PCR uređaj namijenjen je prvenstveno za hitne slučajeve i u ovisnosti o dostupnosti reagensa tako će i biti korišten. Olakšat će to i prije svega, ubrzati rad djelatnika u bolnici, dajući kolegama puno veći manevarski prostor da odreagiraju ispravno na različite izazove koje Covid donosi,” zaključio je dr. Cvitković.

TEKST: S. T.       FOTO: BPŽ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn