BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – U 10 ugovora više od 60,5 milijuna bespovratnih kuna iz EU fondova

Datum objave: 07. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj 5. listopada u Našicama, Brodsko posavskoj županiji svečano je uručeno 10 ugovora za projekte sufinancirane iz fondova EU ukupne vrijednosti oko 91 milijun kuna, od čega 60,5 milijuna kuna čine bespovratna sredstva.

S posljednje, 11. Sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održane 5. listopada u Našicama, čelni ljudi Brodsko posavske županije-župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić, otišli su s 10, svečano uručenih ugovora za projekte sufinancirane iz fondova EU ukupne vrijednosti oko 91 milijun kuna, od čega 60,5 milijuna kuna čine bespovratna sredstva. Županu Danijelu Marušiću uručeni su ugovori za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnoga razvoja u Slavoniji, Baranji i Srijemu, konkretno za izradu dva velika strateška projekta- “Simulacijsko-edukacijski centar za upravljanje rizicima od katastrofa radi jačanja kapaciteta za prilagodbu klimatskim promjenama (SIMED)” (vrijednost ugovora za pripremu projekta oko 1.75 milijuna kuna, bespovratno sufinancirano oko 1.49 milijuna kuna) te za „Izradu projektno-tehničke dokumentacije Centra strukovne izvrsnosti u bioekonomiji” (CIB, vrijednost ugovora za pripremu projekta oko 1.77 milijuna kuna, bespovratno sufinancirano oko 1.5 milijuna kuna). Prigodom svečanog uručenja potpisanog ugovora župan Marušić je izrazio zadovoljstvo, jer, kako je rekao, riječ je o projektima koji će predstavljati iskorak u strukovnom obrazovanju i kvaliteti medicinskih usluga na području Brodsko posavske županije.

Iz operativnog programa konkurentnost i kohezija tom su prigodom čelnim ljudima Županije uručeni i ugovori za uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja ( korisnik projekta Tehnička škola Slavonski Brod, projekt Regionalni centar kompetentnosti “Slavonika 5.0”, ukupna vrijednost projekta oko 29,9 milijuna kuna, a bespovratno sufinancirano 29,8 milijun kuna). Tu je i projekt izgradnje mreže slijedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima (korisni projekta HT d.d., Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Brodsko – posavske županije ukupna vrijednost projekta oko 47,2milijuna kuna, a bespovratno sufinancirano 18,1milijun kuna), te projekt izgradnje pješačko-biciklističke staze u naselju Kaniža-Savska ulica (korisnik projekta je Općina Bebrina, ukupna vrijednost projekta oko 3,4milijuna kuna, a bespovratno sufinancirano 3,1milijun kuna). Ugovore za pet projekata financiranih iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali uručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, a odnose se na projekt širenja mreže socijalnih usluga u zajednici, Općina Garčin, projekt „Kvalitetan život u zajednici osoba starije životne dobi Općine Garčin“, vrijednost projekta 100% financirano bespovratno u iznosu od 1,5milijun kn, Općini Donji Andrijevci za projekt „Mi Vas trebamo“, vrijednost projekta 100% financirano bespovratno u iznosu od 1,17milijun kn, te Općini Oprisavci i Staro Petrovo Selo, kao i Udruzi osoba s invaliditetom Loco-Moto za projekt Zaželi- program zapošljavanja žena Faza II. Uz župana Marušića na sjednici Savjeta sudjelovao je i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije saborski zastupnik Pero Ćosić koji je, tom prigodom istaknuo kako je tematika sjednice u skladu s europskim ciljevima zelene i čišće EU koja planira prelazak prometa sa cesta na druge zelenije alternative, poput željeznica i unutarnjih plovnih putova.

„U vidu revitalizacije željezničkog prometa pozdravljam ugovoren projekt obnove pruge Okučani- Vinkovci, a pozivam na izgradnju drugog kolosijeka i obnovu postojećeg na dionici Dugo Selo- Novska. Na dalje, najčišći prijevoz je prijevoz rijekama i zato moramo razmišljati o uređenju našeg najdužeg polovnog unutarnjeg puta- onog na rijeci Savi. Sada imamo mogućnosti, na nama je da održavanjem plovnih putova, investicijama u izgradnji učinimo i taj vid prometa uključenim te damo primjeren značaj našim riječnim lukama- lukama Sisak, Slavonski Brod, Vukovar i Osijek. I na koncu, vrijeme je da otvorimo temu višenamjenskog kanala Dunav- Sava jer bi njegova izgradnja smanjila put prijevoza prema zapadnoj Europi za čak 415km, a prema istoku za 88km. Za sve nas taj slavonski Pelješki most povezao bi unutarnje plovne putove unutar jedinstvenog hrvatskog i europskog prostora.“ istaknuo je Pero Ćosić na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: vpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn