BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Treći kolovoza rođendan je brodskog Sveučilišta

Datum objave: 04. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Treći kolovoza ostat će zauvijek zapamćen u analima grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije kao dan kada je rođeno Sveučilište. Naime, 3. kolovoza temeljem potvrde Ministarstva pravosuđa RH i rješenja Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu, kao 9 po redu u Hrvatskoj registrirano je brodsko Sveučilište.

Prema Statutu, Sveučilište u Slavonskom Brodu će četiri sastavnice bez pravne osobnosti: odjel društveno humanističkih znanosti, odjel tehničkih znanosti, odjel biotehničkih znanosti, Strojarski fakultet te Studentski centar Slavonski Brod koji ima pravnu osobnost.U odjel društveno humanističkih znanosti ulaze dosadašnji veleučilišni studij ekonomije te do sada u Brodu dislocirani učiteljski studijski programi koji su bili u sastavu osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. U tehnički odjel ulazi energetika i proizvodno strojarstvo, a u biotehnički odjel studij bilinogojstva i ekologije.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni privremeni rektor dr.sc. Ivan Samardžić koji je u ovoj prigodi poručio: “Dobrodošli na Sveučlište u Slavonskom Brodu, čiji će studijski programi i diploma biti jednako vrijedni kao i oni sa zagrebačkog, osječkog, zadarskog ili mariborskog sveučilišta!” Tako, nakon punih 14 godina, formalno ne postoji Veleučilište u Slavonskom Brodu. Studenti Veleučilišta postaju studenti Sveučilišta, no njihov studij nastavlja se i dalje provoditi prema planu i programu sa stjecanjem diplomskog zvanja onako kako je definirano danom njihova upisa na studij. Kasnije će se stručni studiji reakreditirati u sveučilišne, što se ne može realizirati preko noći, kaže prof. dr. sc Krunoslav Mirosavljević, dekan bivšeg Veleučilišta u Slavonskom Brodu i vjerojatni budući pročelnik sveučilišnog odjela.

No, Sveučilište će razvijati i nove studijske programe sukladno potrebama tržišta rada, ističe prof. dr. sc. Željko Ivandić, bivši prodekan Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu i izvjesni budući prorektor Sveučilišta. Za to je važno, naglašava, imati i dobru kadrovsku strukturu nastavnika  sa zvanjem docenta i doktora znanosti, izvanrednih i redovnih profesora…

Novorođeno slavonskobrodsko Sveučilište imat će i podršku lokalne i regionalne zajednice i to konkretnim sredstvima osihguranih na posebnoj stavci u županijskom proračunu, istaknuo je Damir Mirković, zamjenik župana Brodsko posavske županije, a  priliku za ulaganja u razvoj Sveučilišta u Slavonskom Brodu vidi u izdašnim sredstvima iz EU fondova u slijedećoj europskoj financijskoj perspektivi.

IZVOR: bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn