BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA – Svečano obilježena 29. obljetnica i Dan županije

Datum objave: 20. 4. 2022. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Svoj najsvečaniji i najvažniji dan, 29.godišnjicu konstituiranja prve Županijske skupštine, Brodsko posavska županija obilježila je svečanom sjednicom održanom u Kazališno koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ u Slavonskom Brodu, u nazočnosti brojnih gostiju, izaslanika premijera, predstavnika Vlade, te regionalne i lokalne samouprave pristiglih iz svih dijelova Hrvatske.

Prisjećajući se 15.travnja 1993., godine konstituiranja prve Županijske skupštine, Brodsko posavska županija svečanom je sjednicom obilježila svoj najvažniji dan. Uz nazočnost brojnih uglednih gostiju, izaslanika predsjednika Vlade, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, predstavnika Hrvatske zajednice županija, gradonačelnika i načelnika općina, kao i gospodarskih subjekata Brodsko posavske županije, važan je datum obilježen svečanim programom održanim u kazališno koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ u Slavonskom Brodu.

Bila je to prigoda za rekapitulaciju učinjenoga u prethodnom razdoblju, s čim su upoznali predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić i župan Danijel Marušić. “Iako je do sada puno toga napravljeno, uvijek može i bolje i više što je i imperativ kojim se vodimo”, naglasio je prvi čovjek Županije, apostrofirajući značaj konsolidacije tvornice „Đuro Đaković“, zahvalivši Vladi RH na ulaganjima, ističući, istovremeno, ulaganja Županije u prometnu infrastrukturu.

U sličnom tonu, gostima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić podsjetivši na izniman geografski položaj Brodsko posavske županije na raskrižju svih važnih međunarodnih prometnih pravaca, što je i temelj za njen daljnji snažan razvoj, baš kao i niz uspješno realiziranih projekata financiranih europskim sredstvima, o čemu je progovorila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Da će Vlada i nadalje stajati uz Slavoniju mještanima i čelnim ljudima Brodsko posavske županije tom je prigodom, u ulozi izaslanika premijera Plenkovića, poručio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, jer riječ je o Županiji čiji je izniman geopolitičko-strateški položaj i i od nacionalnog značaja. Uz čestitke gostiju upućene svim žiteljima Brodsko posavske županije, svečana sjednica bila je i prigoda za dodjelu priznanja najzaslužnijim pojedincima. Ove godine Plakete županije dodijeljene su Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić, tvrtkama Chromos Svjetlost Lužani, Impal-u iz Nove Gradiške, Rekord Timu iz Oriovca, Poljo Davoru, te Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod, za zapažene rezultate i aktivnoj borbi protiv pandemije COVID-19, kao i za iskazanu brzinu, stručnost i humanost u liječenju i skrbi o putnicima, državljanima Republike Kosovo, stradalim u prometnoj nesreći u ljeto 2021. Kovanice od zlata dobili su Ivan Stipić, Slavko Sremac, Ivan Ćosić, Zvonko Opačak, Mato Pudiću i Obiteljsko gospodarstvo Šoldra, a nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena bivšem brodskoposavskom županu Mirku Tomcu. U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su HPD Davor i tamburaški sastav Satir, a svečanoj sjednici, u čast i na spomen svih poginulih za Domovinu, prethodilo je polaganje vijenaca ispred središnjih križeva na slavonskobrodskom i novogradiškom groblju, te pred spomenikom hrvatskih branitelja u Slavonskom Brodu.

TEKST: S. T.               FOTO: www.bpz.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn