BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Stožer CZ Brodsko-posavske županije objavio preporuke

Datum objave: 20. 7. 2023. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je u srijedu navečer sjednicu na kojoj se predložilo da sve općine i gradovi ove županije hitno sazovu svoje stožere civilne zaštite kako bi se što prije počelo s rješavanjem problema koji su proizašli nakon nevremena koje je pogodilo Hrvatsku.

Snažno olujno nevrijeme pogodilo je 19. srpnja Brodsko posavsku županiju. Nezapamćena oluja i na mahove udarni vjetar opustošio je ulice Slavonskog Broda, a velike su štete nastale i na zapadnom dijelu županije kao i u Novoj Gradiški. Prema informacijama hitne medicinske pomoći, uslijed pada stabla na vozilo, u općini Cernik smrtno je stradala jedna osoba. Zabilježena je velika šteta na privatnim i javnim objektima, a veliki broj drveća i grana pao je na prometnice, vozila, dvorišta i ostale površine. Oštećeno je dosta telefonskih i vodova električne energije. U Novoj Gradiški jak vjetar lomio je stabla i nanio velike štete na krovištima kuća, javnim ustanovama i gospodarskim objektima pa zbog prokišnjavanja ima dodatnih šteta. Najviše štete pretrpjela je zgrada OŠ „Ljudevit Gaj“. U pojedinim dijelovima grada bilo je prekida opskrbe električnom energijom.

Zbog svega toga u Velikoj vijećnici Županijske uprave održana je sjednica Stožera civilne zaštite na kojoj se predložilo da sve općine i gradovi ove županije hitno sazovu svoje stožere civilne zaštite kako bi se što prije počelo s rješavanjem problema koji su proizašli nakon nevremena koje je pogodilo Hrvatsku. Isto tako, potrebno je odrediti prioritete rješavanja i sanacija štete po stupnju hitnosti, a građani ne bi trebali sami sanirati štete koje mogu prouzrokovati po život opasne situacije te za iste nisu kompetentni, stoji u priopćenju koje potpisuje župan Danijel Marušić.

Preporuča se da svi načelnici općina i gradonačelnici aktiviraju u svojim sredinama trgovačke radnje i centre koji posjeduju nužno potreban materijal radi sanacije nastale štete. Ukoliko je došlo do prekida opskrbe električnom energijom građani izvješćuju lokalne Stožere CZ, a Stožer je dužan sastaviti popis lokacija na kojima je potrebna intervencija te takav popis dostavljaju zaduženim osobama od strane HEP-a.Prema izjavama nadležnih službi Vodovoda Slavonski Brod i vodovoda Zapadna slavonija, voda je ispravna za piće iz javnih vodoopskrbnih sustava. Preporuke za ljude koji koriste vodu iz privatnih zdenaca je da vodu prokuhaju prije same uporabe, a ako je zamućena preporuča se drugi oblik opskrbe. Djelatnici HEP-a aktivirali su sve raspoložive resurse kako bi sanirali štete nastale od olujnog nevremena. Na terenu je 15 timova HEP-a i prvo se otklanjaju kvarovi dijela visoko naponske mreže, a potom nisko naponske mreže.

U jučerašnjem olujnom nevremenu u bolnicu “D. Josip Benčević” Slavonski Brod do 21 sat zaprimljene su 32 osobe od čega su dvije teže ozlijeđene ihospitalizirane. U opću bolnicu Nova Gradiška zaprimljene su 23 osobe od čega je jedna hospitalizirana. Nažalost, jedna osoba na području Brodsko-posavske županije smrtno je stradala.

TEKST: S. T.                      FOTO: BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn