BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Potpisani ugovori iz Programa javnih potreba u kulturi za 2019.

Datum objave: 26. 2. 2019. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – U sklopu Programa javnih potreba u kulturi u Velikoj županijskoj vijećnici potpisano je ukupno 48 ugovora za manifestacije, programe i projekte za 2019. godinu na području Brodsko-posavske županie. Potpisivanju je nazočio i župan Danijel Marušić.

Programom Javnih potreba u kulturi je obuhvaćeno prvenstveno financiranje matičnih i regionalnih ustanova kulture kojima je Županija osnivač ili suosnivač (Muzej Brodskog Posavlja, Galerija Ivana Meštrovića u Vrpolju, Hrvatski institut za povijest- Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu), te programi koji su od posebnog interesa za Županiju.
Sukladno  Zakonu o financiranju javnih potreba u kulturi i raspisanog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Brodsko-posavske županije za 2019. godinu, primjenom Programa o dodjeli potpora pravnim osobama iz područja kulture, tehničke kulture, sporta i tiskanih i elektroničkih medija za sufinanciranje programa iz proračuna Brodsko-posavske županije, i stručne podloge i mišljenja kulturnih vijeća iz pojedinih područja kulture kao stručnih savjetodavnih tijela, izvršena je raspodjela sredstava za Ostale javne potrebe u kulturi za 2019. godinu.

Tim povodom, u Velikoj vijećnici Županijske uprave, uz nazočnost župana Danijela Marušića potpisano je ukupno 48 ugovora za manifestacije, programe i projekte za 2019. godinu.
Županija donosi program javnih potreba u kulturi od zajedničkog interesa za općine i gradove na njezinom području, te županiju kao cjelinu, usklađuje interese i poduzima aktivnosti radi ravnomjernog kulturnog razvitka općina i gradova na njenom području i županije kao cjeline, utvrđuje odnose u financiranju kulture pojedinih općina i gradova na području županije i županije kao cjeline te usklađuje razvitak. Javne potrebe u kulturi, za koje se sredstva osiguravaju iz proračuna Županije, jesu kulturne djelatnosti i poslovi, akcije i manifestacije od interesa za Županiju, a proizlaze iz sljedećih kriterija:
1. Utvrđene javne potrebe u kulturi prema prioritetima financiranja su: matične i regionalne ustanove kulture programi ustanova i udruga kulture, izdavačka djelatnost, manifestacije u kulturi, informiranje, investicije u kulturi, zaštita spomeničke baštine i vjerskih objekata.
2. Materijalne mogućnosti Županije, gradova i općina na području Brodsko-posavske županije, glede njihovih prihoda i rashoda;
3. Ravnomjeran raspored obveza na Županiju, gradove i općine prema potrebama i postignutom stupnju razvitka kulture i kulturnih djelatnosti, u svrhu ravnomjernog kulturnog razvitka Županije kao cjeline;
4. Poticanje i promicanje akcija i manifestacija u djelatnosti kulture koje pridonose afirmaciji Županije kao cjeline;
5. Sudjelovanje Republike Hrvatske sufinanciranjem  onih programa kulture koji pridonose razvitku i unapređivanju cjelokupnog kulturnog razvitka u Republici Hrvatskoj.

IZVOR:bpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn