BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Plan razvoja širokopojasne infrastrukture

Datum objave: 16. 11. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Ulažući kontinuirano u poboljšanje kvalitete života i podizanje standarda Brodsko posavska županija kao nositelj provodi projekt Plan razvoja širokopojasne infrastrukture koji ima za cilj, uz povećanje brzine i dostupnosti interneta, unapređenje digitalnih usluga lokalno, te povećanje nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža slijedeće generacije do 2023.godine.

Temeljem Sporazuma iz travnja 2019. i dodatka Sporazumu iz veljače 2020. između Općina i Županije, Županija Brodsko posavska dobila je ovlasti nositelja projekta Plan razvoja širokopojasne infrastrukture obuhvat B koji pokriva Općine Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje koji ima za cilj, uz povećanje brzine i dostupnosti interneta, unapređenje digitalnih usluga lokalno, te povećanje nacionalne pokrivenosti pristupnih mreža slijedeće generacije do 2023.godine.

Obzirom na financijske kapacitete Općina i Županije odabran je Investicijski model A u kojem odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže preuzima operator, pri čemu izgrađena mreža ostaje u vlasništvu tog operatora Županija kao nositelj projekta pripremila je dokumentaciju za prijavu i poduzimala radnje i u okviru Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira – izgradnja pristupnih mreža u NGA bijelim područjima.

Kroz tri javna poziva u ožujku 2020. odabran je operator, korisnik bespovratnih sredstava s kojima je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava – Hrvatski Telekom d.d., a s kojim je Županija temeljem Sporazuma Partner na Projektu. Na pomoći u projektu čelni čovjek Županije, župan Danijel Marušić zahvaljuje Hrvatskom Telekomu d.d. na iskazanom interesu i ulaganju vlastitih sredstava u iznosu od 29 milijuna kuna, kao i Ministarstvu Regionalnog razvoja i fondova EU na osiguranom sufinanciranju Projekta (18 milijuna kn) u napredak naših općina, Županije i RH.

TEKST: S. T.               FOTO: BrodskoPosavskaZupanija

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn