BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Osigurano 380 tisuća kuna za sufinaciranje prijevoza studenata

Datum objave: 24. 11. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – 380 tisuća kuna vrijedan dodatak Ugovoru za sufinanciranje troškova javnog prijevoza redovitih studenata s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji potpisan je u Velikoj vijećnici županijske uprave između Brodsko-posavske županije i HŽ -putničkog prometa

Prvog radnog dana novog tjedna u zgradi Uprave Brodsko-posavske županije s predstavnicima Hrvatskih željeznica (HŽ Putnički prijevoz) potpisan je Ugovor o sufinanciranju javnog prijevoza učenicima s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije vrijedan 380 tisuća kuna. Dodatak ugovoru čijim će zaključenjem 432 studenta s područja županije ostvariti pravo na 2 besplatne jednosmjerne karte mjesečno tijekom 10 kalendarskih mjeseci, potpisali su župan Danijel Marušić i Željko Ukić predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza. Troškove karata, sa po 50 posto iznosa, sufinancirat će Brodsko posavska županija i HŽ putnički prijevoz.

“Nastavak je ovo aktivnosti HŽ- putničkog prijevoza u smislu revitalizacije i poticanja prijevoza željeznicom. Riječ je o kategoriji studenata po modelu u kojem HŽ-putnički prijevoz odobrava 50 posto popusta, a jedinice lokalne i regionalne samouprave sufinanciraju preostalih 50 posto cijene-u ovoj fazi, što je poticaj studentima da za odlazak i povratak kućama koriste željeznički promet, jer vlak je ekološki najčišći i najsigurniji oblik prijevoza.”, rekao je, prilikom potpisivanja Ugovora, Željko Ukić. Predstavnicima Uprave HŽ- putničkog prometa zahvalio je župan Danijel Marušić, ponovivši kako će 432 studenta ugovorom ostvariti pravo na 2 besplatne karte mjesečno: “Smatram dobrim da naši studenti imaju jedno besplatno putovanje od i do mjesta gdje studiraju i vjerujem da ćemo Ugovor i dodatno aneksirati kako bi, s vremenom, ostvarili pravo i na više besplatnih putovanja. Uz stipendiranje 100 studenata za što je Brodsko-posavska županija osigurala oko 800 tisuća kuna, stipendiranje 35 studenata medicine koji po načelu deficitarnosti ostvaruju pravo na malo veći iznos stipendija od 1.500 kuna, smatram da je riječ o jako dobrom ugovoru koji je i potpora našim mladima da studiraju, ali i da se požele vratiti u Brodsko-posavsku županiju.” rekao je Marušić.

“Županija u okviru svojih mogućnosti nastoji pomoći svim skupinama društva pa tako i studentima i to na više načina. Za ovu smo svrhu osigurali sredstva u Proračunu, odnosno predložit ćemo stavku od 380 tisuća kuna za pokriće dijela troškova namijenjenih prijevozu studenata koji studiraju izvan mjesta boravka. Oni su naša budućnost i u njih moramo ulagati. Zahvaljujem Upravi HŽ-putničkog prijevoza što su pristali sufinancirati dio troškova, a mi ćemo ovaj naš dio, u skladu sa punjenjem proračuna, rebalansirati, možda i povećati. Ukoliko se sredstva ne iskoriste zbog eventualnog prelaženja na on-line model nastave zbog pandemije, povećat ćemo broj dolazaka i omogućiti studentima češći dolazak”, zaključio je, prilikom potpisivanja Ugovora, predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.

TEKST: S. T.        FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn