BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA – Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Datum objave: 04. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD –  Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, 3. ožujka nastavljena je  svečanost obilježavanja 28. obljetnice 101. bosanskobrodske brigade HVO ranije započeta na groblju u Bosanskom Brodu gdje je služena i sveta misa za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Crkvi Sv.Ilije.

Vijence su položili roditelji, obitelji i udovice poginulih pripadnika 101. brigade te predstavnici Generalskog zbora Mladen Kruljac, Ljubo Ćesić Rojs, Josip Lucić, Marinko Krešić, Ivan Bobetko i Zvonko Peternel. Kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja vijenac je položio savjetnik ministra Ivan Kozica, a u ime Brodsko-posavske županije župan Danijel Marušić. Vijence su položila i izaslanstva 101. brigade HVO-a, Grada Slavonskog Broda, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici političkih stranaka.

Podsjetimo da je kroz 101. brigadu HVO ratni put  prošlo je 4 955 pripadnika, poginulo ih je čak 436, njih 25 se smatra nestalim, dok ih je ranjeno više od 1800 . Osim bosanskog ratišta, Bosanskog Broda, Orašja, Modriče.. pripadnici 101. Bosansko- brodske brigade sudjelovali su i u akcijama diljem Hrvatske i prošli ratišta Vukovara, Požege, Velebita i Dubrovnika.

Svečanost obilježavanja ovogodišnje obljetnice osnutka brigade nastavilo se promocijom knjige “Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999.” u   Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu na kojoj su o njoj govorili sami autori general-bojnik Krešimir Kašpar i general-bojnik Marinko Krešić. Kako je reečeno, ne radi se o leksikografskom, već publicističkom djelu koje za cilj ima prikazati ratni put i ulogu visokih hrvatskih časnika koji su iznikli iz naroda i to donoseći njihove  biografije, akcije, odličja, najodgovornije dužnosti i druge podatke iz Domovinskog rata.

IZVOR:www.bpz.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn