BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Obilježen početak nove školske godine

Datum objave: 06. 9. 2022. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Župan Danijel Marušić, u skladu s dugogodišnjom tradicijom, prvog školskog dana nove 2022/2023. godine, u pratnji resorne pročelnice Anice Vukašinović, posjetio je OŠ “Antun Matija Reljković” u Bebrini i OŠ “Vjekoslav Klaić” u Garčinu, kako bi prvašićima poželio uspješan početak školovanja. Nakon prigodnih programa koje su upriličili učenici i nastavnici kako bi obilježili povratak u školske klupe, prvi čovjek Brodsko posavske županije prvašiće je darivao i prigodnim poklonima

Tradicionalni županov posjet osnovnim školama bio je i prilika za osvrt na aktualnu temu poskupljenja energenata u čemu je Brodsko-posavska županija bila jedna od dalekovidnijih te je energetski obnovila 23 osnovne i srednje škole kojima je osnivač. Kako su prosječne uštede u potrošnji energije, prije poskupljenja energenata, energetskim obnovama ostvarene u prosjeku od čak 80 posto, poskupljenje se neće značajnije odraziti na redovno odvijanje nastave.

“Danas je prvi dan škole i po uobičajenoj praksi, kroz kraći posjet, nastojimo učenicima poželjeti sve ono što im žele i roditelji- sretno djetinjstvo, puno igre, zdravlje, a sigurni smo, kako će uz roditelje, učitelje, nastavnike i sve nas koji na bilo koji način imamo dodira sa školstvom, postati dobri ljudi što je i najbitnije. Divan je osjećaj obići ove škole, gledati djecu u programima koje nam uvijek pripreme te vidjeti, naravno, i trud učitelja, zbog čega je i ovom prigodom, itekako potrebno pohvaliti sve naše prosvjetne djelatnike jer u obrazovanje najmlađih ulažu dio sebe, baveći se časnim i teškim zanimanjem koje zahtijeva naše poštovanje.”, rekao je, između ostaloga župan Marušić, upoznavši i kako je ove godine u školama Brodsko posavske županije 1104 novih učenika što je, nažalost, smanjenje od 4,2 posto u odnosnu na prošlu godinu. U svakom slučaju, naglasio je, roditelji trebaju znati kako će se nastava i školska godina odvijati redovno, a djeca imati sve što im je potrebno.

“Mi smo, kao Županija, uložili jako puno u energetske obnove, obnovivši ukupno 23, odnosno, sve matične škole, čime smo ostvarili uštede od 70 pa i 80 posto, a i pred završetkom smo ugradnje 16 fotonaponskih elektrana, investicije vrijedne preko 3 milijuna kuna. Imali smo sreće i dovoljno znanja da se usmjerimo prema takvim milijunskim projektima ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Spomenute fotonaponske elektrane realizirane su u okviru projekta prekogranične suradnje s kolegama iz BiH. Želim naglasiti da su uštede velike tako da smo na ovaj način kompenzirali veliki porast cijene energenata, a ovaj tjedan očekujemo i određene korake Vlade RH koji će ići u smjeru pomoći upravo institucijama poput škola, bolnica, kućanstava, a, siguran sam, i poduzetnika, zahvaljujući čemu ćemo prebroditi krizu pružajuću djeci sve ono što im je potrebno za kvalitetno školovanje.”rekao je prvog školskog dana župan Marušić.

Uz ponosne roditelje, profesore i učenike, župana su u školama dočekale i ravnateljice Marija Rosandić (Bebrina) i Danijela Erić (Garčin) te općinski načelnici Ivan Brzić i Mato Grgić.

TEKST: S. Tarbuk             FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn